Ķīna apsūdz ASV tirdzniecības sarunās panākto vienošanos neievērošanā

© Reuters/Scanpix

Ķīnas valdība īpašā ziņojumā par tirdzniecības sarunām ar ASV apsūdzējusi Savienotās Valstis, ka tās neievēro šajās sarunās panāktas vienošanās.

Ziņojumā teikts, ka Ķīna turējusi vārdu 11 sarunu kārtās un pildīs saistības, ja sarunās tiks panākta vienošanās, savukārt Savienotās Valstis sarunu gaitā trīs reizes pārkāpušas norunas, tostarp nosakot jaunas muitas nodevas.

"Jo vairāk ASV valdībai tiek piedāvāts, jo vairāk tā grib," sacīts dokumentā, piebilstot, ka ASV sarunu delegācija "izmanto iebiedēšanu un piespiešanu".

"Valsts suverenitāte un cieņa ir jārespektē, un jebkāda vienošanās, ko panāks abas puses, jābalsta uz vienlīdzību un savstarpējo izdevīgumu," teikts ziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka svarīgākajos principiālajos jautājumos Ķīna sarunās nepiekāpsies.

Sestdien stājās spēkā jaunas Ķīnas noteiktās muitas nodevas no ASV importētajām precēm 60 miljardu dolāru vērtībā. Tā ir Pekinas atbilde uz Vašingtonas pagājušā mēneša lēmumu no 10% līdz 25% paaugstināt muitas tarifus Ķīnas precēm 200 miljardu dolāru vērtībā, kā arī sākt procesu, lai paaugstinātu muitas tarifus Ķīnas ražojumiem vēl 300 miljardu dolāru vērtībā.

Ķinas tirdzniecības ministra vietnieks Vans Šouveņs paziņojis, ka Pekina veidos "melno sarakstu" ar ārvalstu uzņēmumiem, kas "pārkāpj tirgus principus", pārtrauc piegādes Ķīnas kompānijām, kavē to darbību vai arī "to rīcība ietekmē Ķīnas nacionālo drošību".

Pagaidām nav zināms, kādas sankcijas Ķīna noteiks šiem uzņēmumiem.

Analītiķi norāda, ka Pekinas lēmums veidot šādu "melno sarakstu" ir atbilde uz vēršanos pret Ķīnas sakaru tehnoloģiju kompāniju "Huawei". ASV Tirdzniecības ministrija aizliegusi Savienoto Valstu kompānijām pārdot "Huawei" savas tehnoloģijas bez valdības piekrišanas, to pamatojot ar draudiem nacionālajai drošībai. Tomēr šī aizlieguma stāšanas atlikta par 90 dienām, lai uzņēmumi varētu pielāgoties.

Svarīgākais