Olands klusē par mīļāko, francūži prezidentu nenosoda

© Scanpix

Otrdien notikušās preses konferences laikā Francijas prezidents Fransuā Olands atteicies komentēt savas privātās dzīves peripetijas un izskaidrot, kādas ir viņa pašreizējās attiecības ar dzīvesbiedreni Valerī Trīrveileri un mīļāko Žilī Gaijē.

Ņemot vērā, ka lielākā daļa franču sabiedrības nenosoda prezidentu un nevēlas rakņāties viņa netīrajā veļā, franču mediji ir samierinājušies ar viņa izvairīgajām atbildēm, bet britu avīzes vakar kritizēja savu kolēģu uzstājības trūkumu, izgaršojot, kāds skandāls būtu izcēlies, ja līdzīgā nedarbā būtu pieķerts, piemēram, Deivids Kamerons.

Jau kopš svētdienas britu dzeltenā prese dzīvoja cerības, ka sen ieplānotā F. Olanda preses konference izvērtīsies par pratināšanu un pie sienas piespiestajam prezidentam nāksies visos sīkumos atskaitīties par savām attiecībām ar V. Trīrveileri un romānu ar Ž. Gaijē, kas piektdien tika atspoguļots žurnālā Closer. Tomēr franču žurnālisti netraucēti ļāvuši prezidentam uzstāties ar gandrīz 45 minūtes garu monologu par valsts ekonomisko attīstību. «Kad Olanda kunga runa bija beigusies, Le Figaro politikas korespondents un prezidenta Preses asociācijas vadītājs Alēns Barlē cēlās kājās un stiepās pēc mikrofona, taču viņš izskatījās pēc cilvēka, kuru ved uz nošaušanu,» atmosfēru preses konferencē daiļrunīgi apraksta The Times. Citiem vārdiem sakot, komentārus no prezidenta franču žurnālisti pieprasījuši tāpēc, ka šo jautājumu bijis grūti apiet, taču bez īpašas dedzības, un ātri vien samierinājušies ar F. Olanda izvairīgajām atbildēm.

F. Olands atzinis, ka viņa un V. Trīrveileres attiecībās radušās zināmas problēmas, tūdaļ pat piebilstot, ka ar tādām nākas saskarties ikvienam pārim pēc ilgstošas kopdzīves (jāatgādina, ka viņu attiecības sākās 2007. gadā, kad F. Olands pārtrauca kopdzīvi ar kolēģi sociālistu partijā Segolēnu Rojālu). Uz tiešu jautājumu, vai V. Trīrveilere joprojām uzskatāma par Francijas pirmo lēdiju, viņš sniedzis mazliet tiešāku atbildi: «Es saprotu jūsu jautājumu un esmu pārliecināts, ka jūs sapratīsiet manu atbildi. Man ir viens princips – privātie jautājumi jākārto privātā atmosfērā. Pašlaik tam nav nedz īstais laiks, nedz vieta, tāpēc es vairs uz jautājumiem par privāto dzīvi neatbildēšu.» Pārkāpjot šo solījumu, prezidents gan sniedzis atbildes vēl uz vairākiem jautājumiem, galu galā pavēstot, ka par V. Trīrveileres statusu pilnīga skaidrība būšot līdz 11. februārim – šajā dienā F. Olandam ieplānota valsts vizīte ASV, uz kuru viņš aicināts kopā ar pirmo lēdiju.

Franču avīzes vakar vēstīja, ka V. Trīrveilere, kura pagājušo piektdien tika ievietota slimnīcā, ārstniecības iestādē uzturēsies līdz šīs nedēļas beigām. Viņas diagnoze netiek izpausta, taču anonīmi avoti vēstījuši par zemu asinsspiedienu, novārdzinātu organismu, šoku un «milzu skumjām, kas robežojas ar depresiju». Nav zināms, vai F. Olands apmeklējis savu dzīvesbiedreni slimnīcā, taču pie viņas viesojušās gan draudzenes, gan žurnālisti, kuri secinājuši – piekrāptā sieviete esot gatava piedot F. Olandam, ja vien viņš pārtrauks jebkādas attiecības ar aktrisi Ž. Gaijē. Dzeltenajā presē gan pavīdējusi informācija, ka tas varētu būt problemātiski, jo F. Olanda mīļākā esot ceturtajā grūtniecības mēnesī. Nedēļraksts Le Canard Enchaine vakar vēstīja, ka arī 41 gadu vecajai Ž. Gaijē beidzamās dienas ir pārdzīvojumiem bagātas. Pērn tika nolemts, ka viņa tiks iecelta prestižajā žūrijā, kas izvēlas Franču kultūras akadēmijas Romā (Villa Medici) stipendiātus. Taču tagad kļuvis zināms, ka kultūras ministrija uzlikusi veto šai izvēlei un Ž. Gaijē žūrijā tomēr nestrādās. Tiek vēstīts, ka aktrise pilnībā noslēgusies no ārpasaules, bet viņas advokāti vēl nav izlēmuši, vai tiesas ceļā vērsties pret Closer. Jāatgādina, ka F. Olands piektdien vēl bija apņēmības pilns tiesāties, taču vakar atzinis, ka to tomēr nedarīšot. Tiesa, iemesls, kādu viņš minējis, ir diezgan dīvains – F. Olands skaidrojis, ka kā prezidents baudot tiesisko imunitāti, tāpēc nebūtu godīgi, ja viņš, kuru tiesā iesūdzēt nav iespējams, sūdzētu kādu citu.

AFP norāda, ka notikušais nav atstājis nekādu negatīvu iespaidu uz F. Olanda reitingu, kas jau tāpat bija gana zems. Socioloģiskās aptaujas liecina – lai gan francūžiem ir tīri sadzīviska interese par prezidenta mīlas trijstūri, vairāk nekā 75% aptaujāto uzskata, ka tā ir prezidenta un citu iesaistīto personu privātā lieta un nav nekāda pamata nosodīt F. Olandu. Daily Telegraph ironizē, ka šāda nostāja pilnībā apgāž stereotipu, saskaņā ar kuru francūži ir apsēsti ar seksu. «Izrādās, ka pat brīdī, kad valsts vadītājs tiek pieķerts KlintonaLevinskas cienīgā skandālā, viņi domā tikai par sociālo apdrošināšanu,» jokojis britu laikraksts.

Svarīgākais