"Bior" bez maksas pārbaudīs suņus pret boreliozes ierosinātāju

© Oksana Džadana / F64

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "Bior" no šī gada 1.jūlija līdz 31.oktobrim institūta laboratorijā veiks bezmaksas antivielu noteikšanu suņiem pret boreliozes ierosinātāju, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.

"Bior" bezmaksas antivielu noteikšanas procedūras veic Eiropas Savienības (ES) finansētajā projektā "One Health 4 Surveillane", kura galvenais mērķis ir izveidot jaunus un paplašināt esošos zoonotisko slimību uzraudzības pasākumus. Projektā piedalās arī PVD un Slimību profilakses un kontroles centrs.

Nododot paraugu analīzēm PVD pārstāvji vērš uzmanību, ka izmeklējumam derīgu suņu asins serumu jānogādā laboratorijā Rīgā, Lejupes ielā 3 vai arī jebkurā "Bior" reģionālajā paraugu pieņemšanas punktā.

Dienesta pārstāvji aicina iesūtīt paraugus, ja sunim novēro boreliozes klīniskās pazīmes - drudzi, apetītes zudumu, sāpīgas vai pietūkušas locītavas, klibumu, pietūkušus limfmezglus vai letarģiju.

Tāpat paraugus var iesūtīt no suņiem, kuri regulāri pakļauti riskam saslimt ar ērču pārnēsāto slimību boreliozi, piemēram, medību suņi, vai suņi, kuri dzīvo vai bieži uzturas ērču sastopamās vietās.

"Bior" ir viens no vadošajiem pētniecības, laboratorisko izmeklējumu un zināšanu pārneses centriem Baltijā. Balstoties uz inovatīvām pētniecības metodēm, institūts rada praktiski pielietojamas zināšanas tādās jomās kā sabiedrības un vides veselība, pārtika, zivsaimniecība un veterinārmedicīna.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Svarīgākais