Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Burkāni korejiešu gaumē

© Māja

Korejiešu burkānu salātus, kas ir pietiekami populāri, ne visi uzdrošinās gatavot mājās, bet pērk tirdzniecības vietās. Iemesls – ne vienmēr tie sanāk tādi, kā gribētos.

Recepšu šiem salātiem ir daudz, un tie, kas tos ir iemīļojuši un mēģina eksperimentēt, gatavo savā gaumē. Korejiešu burkānu salāti ir veselīgi – par burkānu vērtīgajām īpašībām taču zina visi. Tā kā šajos salātos tiek izmantoti svaigi burkāni, tad vitamīni un citas labās vielas saglabājas. Burkānu korejiešu gaumē kaloritāte atkarībā no salātu sastāva mēdz svārstīties no 135 līdz 155. Lai pagatavotu šos salātus garšīgus, pirmkārt, vajadzīga speciāla rīve, lai burkānus varētu sarīvēt tievos garos salmiņos. Salātiem parasti pievieno cukuru, sāli, ķiploku, maltus melnos un sarkanos piparus, etiķi un sasmalcinātu koriandru. Tiem var pievienot arī svaigu kinzu, sīpolu, sezamu atkarībā no gaumes. Uz korejiešu burkānu salātu bāzes var pagatavot arī citus salātus – pievieno vārītu olu, sieru, malto gaļu un citas sastāvdaļas. Korejiešu burkānu salāti dažkārt mēdz būt pārāk asi, taču tad jāizmanto vairāk burkānu un mazāk – piparu un etiķa.

***

Padomi

• Lai pareizi pagatavotu korejiešu burkānus, svarīgs noteikums – pareizā garumā salmiņos sagriezti burkāni. Ja speciālas rīves nav, tad ieteicams tos sagriezt tā, kā nepieciešams.

• Korejiešu burkāniem nav ieteicams izmantot rupja maluma sarkanos piparus, taču prakse rāda, ka tieši tā daudzi dara.

• Tiem, kam ir veselības problēmas ar kuņģa darbības traucējumiem, ar šādu salātu ēšanu nevajadzētu aizrauties.

***

RECEPTES

Korejiešu burkāni nr. 1

Sastāvdaļas: kilograms burkānu, 3 vidēji sīpoli, 2 – 3 ēd. k. etiķa, tējkarote sāls, tējkarote cukura, 2 ēd. k. sojas mērces, 3 ēd. k. augu eļļas, pustējkarote sarkano piparu, tējkarote melno piparu, ēdamkarote malta koriandra.

Pagatavošana: burkānus sarīvē, smalki sagriež sīpolus un apcep, kamēr tie iegūst zeltainu nokrāsu. Pievieno tos burkāniem. Etiķi pievieno pēc garšas, pieliek sāli, cukuru un sojas mērci. Atsevišķā traukā sajauc eļļu, sarkanos piparus, melnos piparus un koriandru. Visu samaisa un pievieno burkāniem. Labi sajauc un atstāj uz 10 minūtēm aukstā vietā.

Korejiešu burkāni nr.2

Sastāvdaļas: 4 – 5 vidēji burkāni, ēdamkarote etiķskābes, 4 – 5 galviņas ķiploka, tējkarote melno piparu, sāls, cukurs, sīpols, kinza, ķimenes, koriandrs.

Pagatavošana: burkānus sarīvē. Pievieno etiķskābi (nevis galda etiķi), sāli, piparus pēc garšas. Samaisa un ļauj, lai pastāv. Smalki sagrieztu sīpolu apcep lielā daudzumā eļļas, pievieno sasmalcinātu ķiploku, piparus, kinzu, ķimenes un koriandru. Karsto masu uzlej burkāniem un atstāj uz stundu.

Korejiešu burkāni nr. 3

Sastāvdaļas: kilograms burkānu, pusglāze augu eļļas, 3 ēd. k., 3 tējkarotes cukura, tējkarote sāls, 2 tējkarotes sasmalcināta koriandra sēklu, tējkarote melno piparu, tējkarote čili piparu.

Pagatavošana: visas sastāvdaļas samaisa ar sasmalcinātiem burkāniem un uzreiz liek uz galda. Dažādībai var pievienot 10 valriekstus. Var pievienot arī ķiploku, sieru, vārītas olas un šķiņķi.

Korejiešu burkāni nr. 4

Sastāvdaļas: burkāni, sāls, etiķis, sīpols, sarkanie vai melnie pipari, koriandra sēklas, ķiploks.

Pagatavošana: burkānus sagriež salmiņos, pievieno nedaudz sāli un etiķi. Pēc 2 līdz 3 stundām nolej lieko sulu. Uz pannas apcep sīpolu, kamēr tas iegūst tumšu nokrāsu. To pēc tam izmet, bet karsto eļļu uzlej burkāniem un uzreiz pievieno sarkanos vai melnos piparus, sarīvētu koriandru un sasmalcinātu ķiploku. Salātus var uzreiz pasniegt.