Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Prātīga pieeja pinnēm

Visbīstamāk veselībai ir spaidīt pinnes, kas atrodas zonā no vaigu daļas uz augšu un līdz pieres daļai.

Daudzi zina vien to, ka pinnes ir bieži sastopamas neglītas pumpas, un paklusām tās spaida.

«Pinnes ir strutains ādas iekaisums, kas rodas saistībā ar hormonālo regulāciju,» stāsta dermatoloģe, medicīnas zinātņu doktore, docente Sanita Žīgure. «Hormonu ietekmē ādā pastiprināti darbojas tauku dziedzeri, un, tā kā visvairāk šo dziedzeru ir sejā, dekoltē daļā un starplāpstiņu rajonā uz muguras, tad pinnes visbiežāk redzamas tieši tur. Tauki ir biezi un tiek ražoti lielā daudzumā, to saķepšana traucē ādas virskārtas pārragošanos un nolobīšanos. No virspuses tiek nosprostoti matu maisiņi, tauku dziedzeru ražotais sekrēts nevar izkļūt ādas virspusē pa šim nolūkam paredzēto izvadu, un tas veicina iekaisuma veidošanos. Iekaisums rada labvēlīgu vidi baktērijām, kurām patīk dzīvot taukainā bezskābekļa vidē. Šodien zināms, ka baktērija, kas tiešām ir stipri vainojama pie pinnēm, ir Propionibacterium acne. Līdzīgi daudzām citām baktērijām tā dzīvo uz mūsu ādas, bet labvēlīgos apstākļos pārmērīgi savairojas.

– Vai pinnes ir tikai pusaudžu problēma?

– Lielākajai daļai cilvēku pusaudžu vecumā ir pinnes. Vairākumam pacientu ar sūdzībām par tām ir 12–14 gadu. Pinnes var būt jau no astoņu gadu vecuma, bet var sākties arī 16–20 gados. Problēma var saglabāties arī vēlākā periodā. 40 gadu vecumā pinnes ir apmēram pieciem procentiem cilvēku. Pārmaiņas ādā ietekmē dažādi faktori, un katra konkrēta pacienta situāciju ārsts analizē individuāli.

– Ko darīt, ja parādās pinnes – pieņemt, ka tās ar laiku pāries, veikt kaut kādus pasākumus pašam vai iet pie ārsta?

– Daudz ko nosaka ādas kopšana ikdienā, un cilvēkiem par to ir ļoti dažādi uzskati: viens domā, ka seju vispār nedrīkst mazgāt ar ūdeni, cits to mazgā pārspīlēti bieži, turklāt ar ziepēm. Ir cilvēki, kuri paši sekmīgi tiek ar problēmu galā, izmantojot informāciju no interneta un citiem avotiem. Bet, ja nav pārliecības, kā rīkoties, vai arī kļūst sliktāk, ir vērts iet pie dermatologa, lai sastādītu ārstēšanas programmu. Ir gadījumi, kad vajadzīga nopietna izmeklēšana un ārstēšana. Pastāv daudz dažādu faktoru, kas var situāciju pasliktināt, piemēram, ja meitenei ir hormonālās regulācijas traucējumi, varbūt par daudz tiek izstrādāti vīrišķie hormoni vai kādu citu hormonu trūkst, tādēļ tauku dziedzeri strādā pastiprināti un veidojas iekaisums. Var būt arī cita ādas slimība, kas tikai atgādina pinnes, vai iekšķīgas slimības, piemēram, cukura diabēts, tāpēc ārsts interesējas arī par pacienta vispārējo veselības stāvokli un, ja nepieciešams, iesaka nodot analīzes.

– Cik lielā mērā pinnes saistītas ar uzturu?

– Par šo tēmu bijuši dažādi pētījumi, kuru dalībnieki noteiktus produktus izslēdza no ēdienkartes vai arī kādus citus lietoja vairāk. Diemžēl statistiski ticamus rezultātus iegūt neizdevās, jo nepiedalījās pietiekams cilvēku skaits un nebija iespējams nodalīt citus faktorus, kas ietekmē ādas stāvokli. Galvenais slēdziens: jāēd veselīga un daudzveidīga pārtika, kā attēlots uztura piramīdās.

– Kāpēc pinnes neiesaka izspiest?

– Saspiežot tās no ārpuses ar nagiem, rodas tūska un masa, kas nosprosto poru, tiek ievadīta dziļāk ādā, kur ir asinsvadiņi, tāpēc infekcija var izplatīties dziļāk un nākamreiz iekaisums jau izpaužas ar dziļiem, sāpīgiem mezgliem un arī sadzīst neglīti. Visbīstamāk veselībai ir spaidīt pinnes, kas atrodas zonā no vaigu daļas uz augšu un līdz pieres daļai. Tā ir ļoti tuvu smadzenēm un labi apasiņota, tāpēc, spiežot pinnes, var iestāties pat asinssaindēšanās.

– Vai pinnes drīkst maskēt, izmantojot tonālo krēmu vai pūderi?

– Var lietot tādus ārstnieciskus krēmus, kuriem ir arī tonāls efekts. Tie nenosprosto ādas poras, pinnes tiek gan ārstētas, gan maskētas. Nedrīkst lietot pūderi, jo tas vēl vairāk nosprosto ar tauku saturu pilnās poras, kur norisinās iekaisums. Šīm porām jau tā ir grūti atzvīņoties, bet, lietojot pūderi, mēs tās noslēdzam vēl hermētiskāk, tur nepiekļūst skābeklis, un iekaisuma izraisītājas baktērijas jūtas ļoti labi.

– Kāda ir ādas kopšana, ja cilvēkam ir pinnes?

– Tas atkarīgs no ādas tipa, ādas jutības, gadalaika, vides apstākļiem, kādos cilvēks uzturas, un no tā, cik izteikts ir iekaisums. Viens taukainas ādas īpašnieks var seju trīsreiz dienā mazgāt ar ziepēm, citam turpretī āda ir taukaina, bet jutīga, tāpēc to nedrīkst kairināt. Jāskatās, lai kopšanas līdzekļi palīdzētu attaukot ādu, nolobīt sakrājušās ādas kārtiņas, un, ja ir strutaini izsitumi, tad lieto lokālus vai vispārējus antibakteriālus līdzekļus. Bet, vai līdzekļi būs šķīduma, ziepju vai putu formā, kad un cik bieži tie jālieto, ārsts katram pacientam iesaka individuāli. Ja ir ļoti izteikts strutains iekaisums, nozīmē recepšu medikamentus. Pēc antibakteriālās terapijas seko ādas attīrīšana, attaukošana, un cilvēkam jārēķinās, ka viņa āda prasīs lielāku uzmanību, regulāras kopšanas procedūras un veselīga dzīvesveida nosacījumu ievērošanu.