Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Paradumi, kas trāpa aknām

Žurnāla iepriekšējā numurā rakstījām par to, kāpēc ir būtiski regulāri pārbaudīt aknu veselību, kaut arī pašsajūta ir laba, un par to, kā pasargāt sevi no nopietniem aknu bojājumiem.

Reizēm gribas visās problēmās vainot faktorus, kurus pašiem grūti ietekmēt, piemēram, piesārņoto vidi, bet piemirstas vienkāršas lietas – ēšana, dzeršana un personiskā higiēna.

Kā tās ietekmē aknu veselību – stāsta infektoloģe hepatoloģe Ieva Tolmane no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs.

Ko nozīmē nodzertas aknas

Kad alkohols iekļūst asinsritē, tas tiek nogādāts aknās, kur fermenti to sašķeļ, lai varētu izvadīt no organisma. Dzerot vairāk alkohola, nekā aknas spēj metabolizēt, organismā uzkrājas toksiski metabolīti. Dažādu bioķīmisku reakciju rezultātā stipro dzērienu cienītājiem tiek veicināta tauku izgulsnēšanās aknās. Izgulsnējoties tauku pilieniem, aknu šūniņas kļūst lielākas un, ja alkohola lietošanu turpina, attīstās iekaisums, kas noved pie saistaudu veidošanās. Vispirms rodas t.s. fibrotiskie audi, kas vēl var pārtapt atpakaļ par normāliem aknu audiem, pēc tam izveidojas saistaudi, un tā jau ir ciroze – neatgriezenisks aknu bojājums. Viskaitīgākā ir regulāra alkohola lietošana. To, cik lielā mērā alkohols bojā aknas, nosaka ģenētiska nosliece, bet pagaidām nav zināms konkrēts gēns, kurš par to ir atbildīgs. Viena cilvēka aknām alkohols varbūt neko nenodarīs pat lielos daudzumos, bet citam var kļūt liktenīgs ikvakara alus kauss vai maza glāzīte balzama katru dienu pie kafijas.

Neļaut aknām aptaukoties

Daudzi cilvēki pēta produktu tauku saturu, bet nedomā par ogļhidrātiem, kas ir ne vien cukurā un saldumos, bet arī maizē, sulās, gāzētājās limonādēs, saldos augļos u.c. «Ja cilvēks ir pietiekami kustīgs, cukuri pāriet enerģijā. Ja mazkustīgs, tad tie bioķīmisku reakciju rezultātā pārveidojas taukos, kas izgulsnējas ne tikai ārēji redzamās vietās, piemēram, uz vēdera un gurniem, bet arī aknās un citos iekšējos orgānos,» skaidro ārste. «Rezultātā aknās visu laiku ir iekaisums, un cilvēks nemanot var nonākt līdz cirozei. To sauc par nealkohola taukaino aknu slimību, un tā ir raksturīga aptuveni 80% cilvēku ar lieko svaru. Pasaulē aptaukošanās jau kļuvusi par epidēmiju, kas nes līdzi arī cukura diabētu, paaugstinātu asinsspiedienu, sirds slimības. Lai no tā visa izvairītos, jālieto kvalitatīvs uzturs – tāds, kas gatavots mājās vai labā ēdināšanas iestādē no svaigiem produktiem, ar dabiskām garšvielām. Veselu aknu īpašnieks reizēm var apēst kādu konservētu produktu, desu, kūpinājumu vai pusfabrikātu, tomēr to nevajag padarīt par sistēmu. Cilvēkiem ar aknu problēmām tos nevajadzētu lietot. Mājās vārīta vai sutināta gaļa ir daudz veselīgāka alternatīva. Uzturā nepieciešami saliktie ogļhidrāti, kas ir graudaugu produktos, rupjmaizē u.c. No taukiem pārsvarā ieteicami augu, nevis dzīvnieku tauki.

Otrs priekšnosacījums ir mērena 40–60 minūšu ilga fiziska aktivitāte piecreiz nedēļā. Nav jātiecas pēc lielas intensitātes, jo mērena, toties regulāra ikdienas slodze ir efektīvāka.»

Kā ar higiēnas normām

Vai aknu slimības var iegūt, ja nemazgā rokas un neievēro tīrību? «Elementārā higiēna ir jāievēro, taču arī aizrauties ar pārmērīgu sterilitāti nevajadzētu,» saka I. Tolmane. «Ir jāmazgā rokas pirms ēšanas, pēc tualetes lietošanas un ienākot no āra, jo sevišķi pēc dārza darbiem vai rotaļām pagalmā un smilšu kastē. Vasarā, siltā laikā, infekciju izraisītāji mikroorganismi ātrāk vairojas un inficēšanās risks pieaug. Viena no netīro roku slimībām ir A vīrushepatīts. Tas izplatīts Āzijas valstīs, un nesen bija uzliesmojums arī Skandināvijā. Mūsu cilvēki ceļo un var šo infekciju atvest. Tiesa, var gadīties, ka ar roku mazgāšanu nepietiek, jo inficēties var arī, piemēram, apēdot salātus, ko gatavojis inficēts cilvēks. Retāka aknu slimība ir ehinokokoze. To izraisa parazīti. Inficēšanās parasti notiek kontaktā ar dzīvniekiem, piemēram, glaudot suni vai kaķi. Tā ir ļoti nepatīkama slimība, parazīts iekļūst aknās, un to praktiski nav iespējams izvadīt ārā. Aknas bojā arī vesela virkne vīrusu, kas iegūti gaisa pilienu ceļā, tāpat dažas ērču pārnestas slimības.»

Esenciālie fosfolipīdi

«Nav tādu līdzekļu, kurus lietojot cilvēks varētu ignorēt pareiza uztura un dzīvesveida principus un cerēt, ka aknām nekas nenotiks,» teic I. Tolmane. «Bet ir preparāti aknu funkciju uzlabošanai, piemēram, esenciālie fosfolipīdi. Tie stabilizē aknu šūnu membrānas, neļauj tām iet bojā un nedaudz mazina fibrozes attīstību.»

Raksts tapis sadarbībā ar Sanofi