Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Saules aizsargkosmētika – arī vasaras otrā pusē

Katram fototipam vajadzīgi atbilstoši saules aizsarglīdzekļi. Jāņem vērā arī īpaši apstākļi: pastiprināta aizsardzība nepieciešama, atrodoties kalnos, ūdeņu un citu atstarojošu virsmu tuvumā.

Ultravioletās radiācijas indekss joprojām ir pietiekami augsts, tāpēc nav prāta darbs atmest ar roku aizsardzībai pret saules staru nevēlamo iedarbību uz mūsu ādu. «Mūsu klimatā ir saprotama tiekšanās pēc saulītes. Nelielās devās ultravioletie stari ir vajadzīgi, lai ādā notiktu D vitamīna sintēze, daļai cilvēku iedegums šķiet skaists, tas maskē nelielus ādas defektus, un saules stariem piemīt arī antibakteriāla iedarbība. Taču jāiztiek bez pārspīlējumiem,» saka Lāzerklīnikas dermatoloģe un kosmetoloģe Ināra Stepanova. «Arvien vairāk cilvēku ieklausās mediķu sacītajā, ka arī šķietami nelieli saules apdegumi nepaliek bez sekām, pat ja šķiet, ka āda pēc tam pilnīgi atjaunojas. Gadu gaitā nevēlamās izmaiņas summējas, veicinot ādas novecošanos.»

– Kādas mēdz būt šīs izmaiņas?

– Tās ir saistītas gan ar dažādām iedzimtām īpatnībām un iekšējiem faktoriem, gan ar ārējiem faktoriem. Ja ģenētiskie faktori nav tie labvēlīgākie un tiem pievienojas arī saules staru ietekme, tad jau pēc 20–25 gadu vecuma cilvēks pamana ādas sausumu un mīmikas krunciņas, kuras pakāpeniski pāriet statiskās krunciņās, kas jau redzamas neatkarīgi no mīmikas. Āda kļūst arī raupjāka un negludāka, parādās nevienmērīga pigmentācija: kaut kur ir hiperpigmentācijas perēklīši, kaut kur smalkāki, gaišāki plankumiņi. Notiek atrofiskas izmaiņas gan epidermā, gan dermā, āda kļūst plānāka, var parādīties asinsvadu tīklojums, apsārtumi. Samazinās ādas imūnās spējas, līdz ar to ir labvēlīgāka vide vīrusu, baktēriju un sēnīšu attīstībai, kā arī dažādiem kosmētiskiem defektiem – vecuma kārpām un citiem labdabīgiem veidojumiem, nerunājot par ļaundabīgiem procesiem, ko arī lielā mērā veicina saules ietekme. Pieaug transepidermālais ūdens zudums, līdz ar to āda dehidratējas un cieš šūnu un šķiedru funkcijas.

– Kurām cilvēku grupām aizsardzība pret ultravioleto starojumu ir īpaši vajadzīga?

– Pirmām kārtām jāmin cilvēki, kam ir pirmais ādas fototips – gaiša āda ar vasarraibumiem, kas saulē vienmēr apdeg un nekad neiesauļojas. Viņiem visu vasaru jālieto saules aizsargkosmētika ar maksimāli augstu aizsardzības faktoru. Ļoti jāsargājas arī otrā fototipa pārstāvjiem, arī viņu āda saulē bieži apdeg, kaut gan nedaudz iesauļojas. Ja ādai ir trešais un ceturtais fototips, tā iesauļojas labāk un apdeg reti. Katram fototipam vajadzīgi atbilstoši saules aizsarglīdzekļi. Jāņem vērā arī īpaši apstākļi: pastiprināta aizsardzība nepieciešama, atrodoties kalnos, ūdeņu un citu atstarojošu virsmu tuvumā. Maksimāla aizsardzība vajadzīga bērniem, jo viņu ādiņa ir jutīga un tās aizsargspējas nav pietiekamas, tāpat arī veciem ļaudīm – viņiem reizēm veselības stāvokļa dēļ uzturēšanās saulē un karstumā ir pavisam nevēlama. Pastāv virkne ādas slimību un citu slimību, kur iešana saulē ir kontrindicēta. Medikamentu lietotājiem rūpīgi jālasa zāļu anotācijas, lai noskaidrotu, vai tās neizraisa fotosensibilizējošu reakciju, kad uz pavisam īslaicīgu atrašanos saulē āda var reaģēt krasi un neparasti. Un, protams, visiem jāatgādina, ka nevajadzētu uzturēties saulē dienas vidū, kad radiācija ir visintensīvākā, bet saulīti var baudīt rīta stundās un pēcpusdienā.

– Kas jāņem vērā, izvēloties saules aizsargkosmētiku?

– Pēdējos gados ir ļoti daudzveidīgs saules aizsargkosmētikas klāsts. Senāk lietotāji reizēm sūdzējās, ka šādi līdzekļi neiesūcas ādā, rada traucējošu sajūtu vai neder viņu ādas tipam. Pēdējos gados tādai problēmai nevajadzētu rasties, jo ir iespējams izraudzīties piemērotus līdzekļus atkarībā no vecuma, ādas tipa, īpatnībām un problēmām. Ir izstrādāti speciāli aizsarglīdzekļi visdažādākajiem gadījumiem: taukainai un problemātiskai ādai, ādai ar pigmentu plankumiem, ādai pēc lāzerprocedūrām, ādai ar daudzām dzimumzīmēm, ar asinsvadiņu tīklojumu, ar rētiņām pēc brūču sadzīšanas utt. Saules aizsarglīdzekļi var būt ar dabiskajiem minerālu filtriem vai ķīmiskajiem filtriem, tie vienlaikus var būt arī kopjoši, barojoši, mitrinoši, tonējoši, maskējoši, piemēroti dažādiem ādas tipiem, dažādām ķermeņa daļām.

– Kur vislabāk iegādāties saules aizsargkosmētiku – veikalā, internetā, no izplatītājiem, aptiekā vai citur?

– Es visvairāk uzticos aptiekai. Tur strādā farmaceiti, kuri pārzina šos līdzekļus un to komponentus. Viņi var ieteikt un sniegt padomus, kas ir sevišķi svarīgi cilvēkiem, kuriem ir novērota kādu sastāvdaļu nepanesība, piemīt specifiskas ādas īpatnības vai veselības problēmas.