Saprātīgs atbalsts imunitātei

"Par faktoriem, kas grauj cilvēka pretošanās spēju slimību izraisītājiem, runāts tik bieži, ka cilvēki vairs neiedziļinās lietas būtībā un necenšas nodalīt galveno no otršķirīgā," saka sporta un diētiskā uztura konsultants, SIA "Veselības pasaule" valdes priekšsēdētājs Jefims Ginzburgs.

"Piemēram, vispārzināms ir fakts, ka vidusmēra cilvēka imunitāti ļoti samazina stress. Savulaik H. Selje teica, ka stress ir organisma nespecifiska reakcija uz ārējiem kairinātājiem. Vārdā nespecifiska slēpjas šā jēdziena būtība. Mūsdienu cilvēkam ir grūti imunitātes stiprināšanai iztikt ar tautas līdzekļiem, jo viņam stresa faktori ir daudz spēcīgāki un daudzveidīgāki nekā mūsu priekštečiem – ne tikai fizisks un garīgs pārgurums, bet arī sarežģītu situāciju risināšana darbā un attiecībās, ekonomiskās krīzes radītā nestabilitāte u.c. No otras puses, viņa uzturs ir noplicināts, jo lielveikalu produkti nesatur daudzas vajadzīgas uzturvielas."

"Dažādu produktu, kas tā vai citādi stiprina imunitāti, ir tūkstošiem. Taču ļoti svarīgi izveidot noteiktu reitingu, jo jāsaprot, kas ir pilnīgi nepieciešams, kas vajadzīgs mazāk un bez kā var iztikt," saka J. Ginzburgs. "Ja cilvēks nesaņems kādu eksotisku augu, diez vai notiks kas slikts, lai gan šis aug noteikti arī ir noderīgs. Bet ja nesaņems svarīgākās uzturvielas, var arī saslimt. Jāteic, ka, izvēloties imunitāti stiprinošu uzturu un uztura bagātinātājus, varam ņemt piemēru no sportistiem, protams, pielāgojot devas katrs savām vajadzībām. Viņiem diendienā jāsaskaras ar stresu ļoti lielas fiziskas slodzes veidā, un lietotie produkti nekavējoties parāda sevi praksē – ja tie nenodrošina vajadzīgās uzturvielas, sportists vienkārši neiztur slodzi. Tāpēc sportistam nevar pārdot kādu mazpazīstamu augu, ko reklāma apvijusi ar leģendām, un stāstīt, ka tas palīdzēs, viņš tūlīt redzēs lietu reālo stāvokli un šādu produktu vairs nelietos." n

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA "Veselības pasaule"

***

Imunitātei vissvarīgākās lietas

Vitamīni. Izvēloties vitamīnu kompleksu, jāpievērš uzmanība gan kvalitātei, gan kvantitātei. Protams, produktam jābūt Latvijā ievestam un izplatītam legāli. Ja vien iespējams, priekšroka dodama pazīstamiem ražotājiem, kuram ir laba reputācija. Nenāks par ļaunu uzmeklēt informāciju internetā. Nevajadzētu pirkt preparātu, kuram uz etiķetes nav norādīts sastāvs. Jāseko ne tikai tam, kādi vitamīni un kādās devās ir kompleksa sastāvā, bet arī cik procentu no ieteicamās dienas devas tas ir. Jāņem vērā, ka ieteicamā dienas deva faktiski ir minimālā deva, bez kuras cilvēks nevar dzīvot. Šajā laikā, kad plosās gripa, ir auksts, trūkst saules un valda liels stress, vajadzīgas lielākas vitamīnu devas. Ūdenī šķīstošie vitamīni (piemēram, C un B grupas vitamīni) organismā neaizkavējas, bet ir jānodrošina, lai organisms var paņemt tik, cik tam vajag. Taukos šķīstošos vitamīnus ražotāji pievieno preparātiem mazākā daudzumā, kas nepārsniedz ieteicamo dienas devu. Vitamīnu kompleksos mēdz būt iekļautas arī minerālvielas un aminoskābes.

Minerālvielas. Arī tām ir nozīme imunitātes stiprināšanā. Nav jātiecas uzturu bagātināt ar visu Mendeļejeva tabulu, bet jāņem vērā, kādu minerālvielu mūsu reģionā trūkst ūdenī un augsnē. Hroms, cinks, selēns un magnijs ir galvenās minerālvielas, kurām nevajadzētu trūkt. Magnija trūkums, piemēram, noved pie spazmām muskuļos, tai skaitā sirds muskulī, pasliktinās miegs, cilvēks neatpūšas, neizguļas un jūtas arvien sliktāk. Tāpat vispārzināma ir organisma vajadzība pēc kalcija.

Olbaltumvielas. Rietumos daudzi "parastie" cilvēki, ne tikai sportisti, lieto speciālos olbaltumvielu un ogļhidrātu maisījumus. Pie mums tie pazīstami mazāk. Pieejamas arī aminoskābes, ko pārdod pulverīšos vai kapsulās. Nav noslēpums, ka lielai daļai cilvēku ir nepareizi uztura paradumi: brokastis ir minimālas vai to nav nemaz, toties vakariņas mēdz būt bagātīgas, raksturīga neregulāra ēšana, tikai 2–ēdienreizes dienā. Ēdam daudz piesātināto tauku un transtauku, dodam priekšroku saldumiem, kas satur vienkāršos ogļhidrātus, nevis kompleksos ogļhidrātus, bet olbaltumvielas nereti uzņemam par maz. Olbaltumvielu kompleksi vajadzīgi ne tikai sportistiem, bet arī jebkuram cilvēkam, jo jāuzņem neaizstājamās aminoskābes, lai uzturētu imūnsistēmu darboties spējīgu. Ļoti liela nozīme tieši saistībā ar imunitāti ir aminoskābei, ko sauc par L - glutamīnu. Pētījumos pierādīts, ka imunitāte ir tieši proporcionāla L - glutamīna daudzumam asinīs. Jo lielāks stress, jo vairāk vajag L - glutamīna. Tas samērā lielā daudzumā ir piena produktos, piena olbaltumos, bet ir situācijas, kad L - glutamīns ieteicams papildus.

Ja iespējams, minētajiem pamata produktiem ir lietderīgi pievienot arī nepiesātinātās taukskābes, ko labi var uzņemt ar zivju eļļu, linsēklu eļļu, vērtīga ir zaļā tēja un koenzīms Q10.

Svarīgākais