«Cilvēki, kuri vēlas iegādāties ūdens jonizatorus, bieži vien jau ir labi informēti par jonizēto ūdeni un tā īpašībām, daži pat atceras, kā savulaik astoņdesmitajos gados paši centušies konstruēt ierīces ūdens jonizēšanai, izmantojot aprakstus un shēmas no populārzinātniskiem žurnāliem,» stāsta SIA Joneks direktors Aivars Lasmanis.
«Ūdens jonizācija nav tikai pēdējo gadu izgudrojums, šajā jomā jau ilgāku laiku tiek veikti zinātniski pētījumi un ir uzkrāta arī praktiska pieredze. Pasaules līderi jonizētā ūdens patēriņa un jonizēšanas iekārtu ražošanas jomā ir Japāna, Dienvidkoreja un ASV, bet Austrumeiropā vadošo pozīciju ieņem Lietuva. Tagad arī pie mums Latvijā var iegādāties aQuavita markas ūdens jonizatorus, un esam jau saņēmuši pirmās labās atsauksmes.»
Atklājumi un teikas
Par jonizētā ūdens atklāšanu mūsdienu izpratnē jāpateicas naftas urbšanas darbiem, kas notika Uzbekistānā pagājušā gadsimta otrajā pusē. Tehniskiem mērķiem tika veikta ūdens elektrolīze – ūdens molekulu sašķelšana, iedarbojoties uz tām ar elektrisko strāvu. Šim nolūkam izmanto negatīvo elektrodu (katodu) un pozitīvo elektrodu (anodu), un molekulas tiek sašķeltas pozitīvajos, skābi veidojošajos ūdeņraža jonos un negatīvajos, sārmu sastāvā ietilpstošajos hidroksila jonos. Pie katoda izdalās ūdeņradis, bet pie anoda – skābeklis. Ūdens elektrolīze attiecas arī uz tajā izšķīdušajiem minerālsāļiem, piemēram, kalcijam, magnijam, kālijam un nātrijam ir pozitīvs lādiņš, bet hlora, sēra vai fosfora joniem – negatīvs. Tā tiek iegūts sārmainais un skābais ūdens ar atšķirīgām īpašībām. Ūdens elektrolīzes procesu zinātniskajai izpētei pievērsās akadēmiķis Staņislavs Aļohins. Sākumā šie pētījumi bija slepeni, bet vēlāk kļuva zināmi plašākai sabiedrībai. Uz jonizētā ūdens atklājēju lomu pretendē arī japāņi – tur pētniekus bija ieinteresējis lielais ilgdzīvotāju īpatsvars atsevišķos ciematos Okinavas salā, un izrādījās, ka viņi lieto dabiski radušos sārmaino jonizēto ūdeni. Atskatoties tālākā pagātnē, varētu vilkt paralēles ar tautas teikās minēto dzīvo un mirušo ūdeni: mirušais ūdens palīdz sadziedēt ievainojumus, bet dzīvais atdzīvina.
Ūdens ir svarīgs
Ne velti mēdz teikt, ka ūdens ir dzīvības pamats. Grāmatā Jonizēts ūdens. Dzīves bez slimībām, kuras autori ir Telesfors Laucjavičs un Sergejs Kuzņecovs, sacīts: «Kad mēs piedzimstam, mūsu organismā ir 90% ūdens. Mūsu šūnas «peld» ūdenī – starpšūnu šķidrumā, tās pašas sastāv no ūdens. Ar ūdens palīdzību tās tiek apgādātas ar barības vielām, un ūdens arī izvada dzīvības procesu norises atkritumus. Cilvēka augšanas, nobriešanas un novecošanās procesā ūdens daudzums organismā samazinās. 70 gadu vecumā ūdens daudzums organismā samazinās līdz 55–60%.»
No tā, kādu ūdeni mēs dzeram, ir tieši atkarīga mūsu veselība. Pēdējā laikā bieži tiek runāts par organisma oksidētājiem – brīvajiem radikāļiem, kuru kaitīgo ietekmi veicina stress, pārslodze un dažādi dzīvesveida faktori, viens no tiem – ēšanas paradumi, kur dominē skābie, nevis sārmainie produkti. Daudzi cilvēki rūpējas par to, lai ar uzturu un dažādiem uztura bagātinātājiem uzņemtu antioksidantus, piemēram, C un E vitamīnus, selēnu, bet nemaz nezina, ka palīdzēt var vēl viens dabīgs antioksidants – sārmainais jonizētais ūdens.
Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Joneks
NODERĪGI
Sārmainais jonizētais ūdens:
• papildina organismu ar brīviem elektroniem, kas piesaista un līdz ar to neitralizē brīvos radikāļus, tā stiprinot imūnsistēmu;
• apsārmo organismu; nodrošina pietiekamu daudzumu sārmaino minerālvielu, neitralizējot un izvadot organismā uzkrājušos skābju atkritumus;
• sārmainā ūdenī molekulas veido mazākus sakopojumus nekā parastā ūdenī, līdz ar to tas vieglāk iekļūst šūnās un iesaistās vielmaiņā, efektīvāk nonāk audos un izvada uzkrājušos toksīnus;
• pateicoties krietni mazākam virsmas spriegumam, spēj labāk samitrināt;
dabīgā veidā šķidrina asinis;
• palīdz organismā nonākt lielākam skābekļa daudzumam.
EKSPERTES VIEDOKLIS
Rita Grunsberga, SIA Joneks menedžere:
– Kafijai un tējai, kas vārīta jonizētajā sārmainajā ūdenī, ir ļoti laba garša, jo ūdens ir mīksts, bez piegaršas. Ja divus vienādus tējas maisiņus iegremdē vienāda tilpuma glāzēs, no kurām vienā ir parasts krāna ūdens, bet otrā – jonizēts ūdens, kļūst redzams, ka jonizētais ūdens spēj paņemt vairāk tējas stipruma – dzēriena krāsa ir intensīvāka.
Arī jebkura ēdiena, vai tā ir dārzeņu zupa vai gaļas sautējums, garša kļūst izteiksmīgāka un piesātinātāka, ja tā pagatavošanai izmanto jonizēto ūdeni. Labs paradums ir sākt katru rītu ar glāzi jonizētā sārmainā ūdens. Tas piemērots visai ģimenei.
Pēc sporta nodarbībām un citām fiziskām aktivitātēm sārmainais jonizētais ūdens palīdz ātrāk atjaunot zaudētos ūdens un minerālvielu krājumus. Pēc alkohola lietošanas palīdz organismam izvadīt toksīnus un atjaunot zaudētos elektrolītus.
Novērots, ka arī mājdzīvnieki, kuriem piedāvā parastu ūdeni un jonizētu ūdeni, labprātāk izvēlas pēdējo.
Sārmaino jonizēto ūdeni var labi lietot puķu laistīšanai, griezto ziedu atdzīvināšanai un sēklu diedzēšanai, tas ļauj uzlabot dīdzību.
Sārmainais jonizētais ūdens efektīvi palīdz atsvaidzināt apvītušus augļus un dārzeņus. Sārmainajā ūdenī uz 15 minūtēm der iegremdēt veikalā pirktos augļus, kas apstrādāti ar dažādām ķimikālijām, lai tos attīrītu un uzlabotu garšu.
Skābais jonizētais ūdens noder dezinfekcijai, kakla skalošanai, brūču apstrādei, ekzēmas un citu ādas slimību skarto vietu apmazgāšanai.
Arī dzīvnieku guļvietas dezinfekcijas nolūkos var izsmidzināt ar skābo jonizēto ūdeni.
Dārzeņi un augļi, kuri tiek apstrādāti ar skābo jonizēto ūdeni, ilgāk glabājas.