Netraucēt! Notiek cīņa ar gripu

© publicitātes foto

"Nav viena līdzekļa, kas uzvarētu vīrusus, bet ir vairāki, kas palīdz situāciju uzlabot, un, protams, ir tradicionālās metodes, kuras noder dažādu gripas veidu un citu elpceļu vīrusu infekciju gadījumā," saka Kaspars Ivanovs, ārsts, SIA Silvanols izpilddirektors.

Ja gripas vīrusi iekļūst organismā, tie vairojas mūsu šūnās un izdala toksīnus. Tieši toksīni ir vainīgi, ka slimojot jūtamies tik slikti. Organisms cenšas tos izvadīt, kā nu spēj, un mēs ar savu rīcību varam gan palīdzēt, gan traucēt šajā nopietnajā darbā.

Kas un kāpēc jādara

• Lai labāk izvadītu toksīnus, jāuzņem pietiekami daudz šim nolūkam piemērota šķidruma. Tam jābūt siltam (nevis karstam!) dzērienam, kurš nav pārāk koncentrēts. Vislabāk, ja tas satur C vitamīnu un noderīgas minerālvielas organismam viegli izmantojamā formā. Piemērotas ir ogu sulas, ārstniecības augu tējas, piemēram, aveņu, liepziedu, upeņu vai brūkleņu. Īpaši efektīva ir dzērveņu sula. Šai reizē nevajadzētu izvēlēties dzērienus, kas satur daudz olbaltumvielu (piens, kefīrs u.c.) Ja pacientam ir vemšana vai viņš nav pierunājams padzerties, jākonsultējas ar ārstu par šķidruma intravenozu ievadīšanu.

• Pat ja slimības pazīmes tikko sāk izpausties vai šķiet, ka pašsajūta nav tik slikta, tomēr ir jāpaliek mājās. Statistiski pierādīts, ka cilvēks, kurš saslimis, var inficēt vēl desmit sabiedrības locekļu, tie – atkal tikpat, un tā no viena cilvēka var inficēties tūkstotis. Tas ir liels zaudējums tautsaimniecībai. Turklāt, ja kādam no šiem inficētajiem ir vājāka veselība, gripa viņam var izraisīt smagas blakusparādības.

• Ja mājās ir gripas slimnieks, jāievēro padomi, ko sniedz kompetenti, kvalificēti mediķi (skat. zemāk Latvijas Infektoloģijas centra sastādītos vispārīgos ieteikumus). Nepaļaujieties uz to, ko iesaka kaimiņi, paziņas vai apšaubāmi interneta resursi.

• Slimība ir jāizguļ, nevis tā vietā jāsāk darīt mājās iekrājušos darbus. Mūsu organisms nav gatavs strādāt ekstremālos apstākļos. Kad ķermeņa temperatūra sasniedz 38 grādus, sirdsdarbība ir paātrināta apmēram par 15 sitieniem minūtē, elpošana kļūst daudz biežāka un var kļūt arī seklāka, un tā ir papildu slodze organismam. Lai cīnītos ar slimību, organismam vajadzīga enerģija, kuru mēs, darot mājas darbus, tam atņemam. Ārstējoties pareizi, slimošana parasti nav tik ilga, lai saimniecības darbi nevarētu pagaidīt.

• Nav jāaizmirst, ka organismam nepieciešams skābeklis. Ja temperatūra ir tikai nedaudz paaugstināta un pašsajūta pieņemama, varam pat iziet pastaigāt svaigā gaisā. Ļoti svarīgi ir vēdināt telpas gan mājās, gan darbavietās. Šajā ziņā neizdevīgā situācijā ir darbinieki, kas strādā biroju augstceltnēs, kur nevar atvērt logus, bet ventilācijas sistēma dzenā to pašu gaisu pa daudziem stāviem.

• Lai papildus mobilizētu organismu cīņai ar slimību un dotu papildu enerģiju, jācenšas uzņemt C vitamīns un viegli izmantojamas barības vielas, ārstēšanās laikā ir mērķtiecīgi lietot ārstniecības augu produktus. Piemēram, Silvanols ir izveidojis produktu Imunosil®, kura sastāvā ir ehinācijas ekstrakts, spirulinas aļģu pulveris un priežu mizas ekstrakts. Ehinācija aktivizē imūno sistēmu un palīdz uzveikt vīrusus un baktērijas. Spirulina satur neaizstājamās aminoskābes, minerālvielas un vitamīnus, kas vajadzīgi veselības uzturēšanai un enerģijas gūšanai, bet priežu mizas ekstrakts ir labs pretiekaisuma līdzeklis un stiprina organisma aizsargspējas. Imunosil® var lietot gan profilaksei, gan tad, kad esi jau saslimis. Savukārt produkts Griposan Caps® satur C vitamīnu un ehināciju, tas palīdz imūnsistēmai radīt atbildi uz intoksikāciju. Griposan Caps® lietojams tieši tajā laikā, kad apkārt klīst vīrusi, lietojot 2–4 nedēļas profilaksei, tas palīdzēs izvairīties no vīrusiem. Ir arī Griposan® balzams, kas lietojams, sajūtot pirmās slimības pazīmes. Tā sastāvā iekļauts propoliss, kas palīdz ierobežot vīrusu izplatīšanos; lizīns, alveju sula, aveņu sula, liepziedi.

• Tā kā vīruss sāk savu ceļu organismā no deguna, mutes, arī acu gļotādas, jārūpējas par to, lai gļotādas būtu labā stāvoklī. Ir daži pētījumi, kas rāda, ka uzveikt vīrusus palīdz ēteriskās eļļas, kas neļauj tiem nonākt gļotādas šūnās. Profilaksei var lietot gelu Rinogēls+®. Ļoti spēcīgs līdzeklis ir propoliss, tāpēc vairākas reizes dienā var lietot propolisa ziedes, krēmus un arī aerosolus, piemēram, Laringosprey®, kas traucē vīrusiem nostabilizēties gļotādā un nodarīt tālāku kaitējumu. Tādam pašam nolūkam noder eikaliptu eļļa. Tas nenozīmē, ka visos gadījumos šie līdzekļi ir efektīvi, tomēr var samazināt šo risku.

• Vajadzētu arī sagatavoties varbūtējam atkārtotam tā paša vai cita veida gripas uzliesmojumam. Latvijā nereti sezonā ir divi vīrusu uzplaiksnījumi – viens oktobra beigās vai novembrī, otrs – februārī, reizēm martā, bet var būt arī tā, ka ir tikai viens gripas uzliesmojums janvārī. Šiem procesiem seko epidemiologi, bet, ņemot vērā gripas mainīgo dabu, ir grūti kaut ko precīzi paredzēt. Katram cilvēkam vajadzētu individuāli pārrunāt ar ārstu, ko darīt, lai sevi pasargātu.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Silvanols

***

NODERĪGI

Vispārīgi ieteikumi, kā rīkoties un kādus profilakses pasākumus veikt pandēmijas gadījumā

Vakcīna pret pandēmisko A/H1N1 gripu Latvijā pagaidām nav pieejama, tāpēc jo svarīgi ir ievērot visus gripas nespecifiskās profilakses paņēmienus:

gripas pandēmiskā pacēluma laikā izvairīties no publisku pasākumu apmeklēšanas;

ja vien iespējams, neizmantot sabiedrisko transportu;

mazināt uzturēšanās laiku nevēdināmās telpās;

rūpīgi mazgāt rokas (īpaši pēc sabiedrisku vietu apmeklēšanas, pēc braukšanas sabiedriskajā transportā);

sekot, lai bērni ievērotu personīgās higiēnas prasības;

ja mājās ir gripas slimnieks:

• izolēt viņu atsevišķā telpā, ja tas nav iespējams, pacienta gultu norobežot ar aizslietni vismaz 1,5 m augstu;

• izdalīt atsevišķus traukus;

• lietot tikai savus higiēnas piederumus,

• kopējs var lietot daudzkārtīgu marles masku, kas pēc lietošanas jāiznīcina vai jāvāra un jāgludina;

• slimniekam deguna šņaukšanai jāizmanto vienreiz lietojams mutautiņš, kas pēc lietošanas jāiznīcina.

Avots – Latvijas Infektoloģijas centrs.

Svarīgākais