Ja mūsu vēderi mācētu runāt, iespējams, tie iesauktos: "Beidziet šmaukties!" Tas nozīmētu vien to, ka reizēm runātais nesakrīt ar darīto un otrādi. Kā tas attiecināms uz sulām?
Pavisam vienkārši: lejam sulu no pakas, domājam par gardo sulas malku, bet skaļi paužam savas šaubas - vai rūpnieciski ražota sula var būt dabīga... diez... diez... Vēders ir gudrs un droši vien izsauktos: kas par šaubām! Jāzina tikai, kādu produktu drīkst saukt par sulu, kādu - par nektāru un kādu - par sulu saturošu dzērienu. Tas ir stingri reglamentēts normatīvajos dokumentos, kas jāievēro ražotājiem Eiropā un citur. Otrkārt, daudz kas par sulas un citu sulu produktu sastāvu kļūtu skaidrāks, vienkārši iepazīstoties ar informāciju uz iesaiņojuma. Bet tie, kas nevēlas iedziļināties, ar gardu muti izdzer sulu un nespriedelē. Tomēr - labāk būt zinošam, lai šaubām atstātu pēc iespējas mazāku dzīves telpu. Mīts: sulai izmanto tos augļus, kas nekur citur nav derīgi. Realitāte: ir noteikti likumi, kas jāievēro visiem ražotājiem, un, ja koncentrāts būs nederīgs, to tūlīt konstatēs. Katrs ražotājs ļoti rūpīgi izvēlas savu produktu izejvielas. Sākumā piegādātājs atsūta paraugu, tas tiek ļoti vispusīgi izvērtēts. Izejvielas piegādā aseptiskā iepakojumā, tās pārbauda gan pirms sulas ražošanas sākuma, gan katrā ražošanas procesa stadijā, kad tiek ņemti un laboratoriski analizēti paraugi. Kvalitatīvam koncentrātam ir izteikts augļu aromāts, tas garšo gandrīz kā ievārījums. Bet reizēm sulu ražotājs atraida pat visām kvalitātes prasībām atbilstošu koncentrātu, piemēram, ja augļu šķirnes īpatnību un augšanas apstākļu ietekmē sulas krāsas tonis nav tāds, pie kāda patērētājs pieradis. Mīts: paciņu sulās, kas ražotas no koncentrāta, nav nekā dabīga, un tur pielikti konservanti. Realitāte: mīta noturīgumu, iespējams, vecina fakts, ka vārdi koncentrāts un konservants sākas līdzīgi. Likums prasa, lai uz paciņas redzamā vietā būtu uzraksts, ka sula ir ražota no koncentrāta. Tieši tā pasaulē ražo lielāko daļu sulu. Koncentrātu iegūst no izspiestās augļu sulas, atdalot (iztvaicējot vai izsaldējot) ūdeni. Tas ļauj atvieglot sulas koncentrāta transportēšanu un samazināt izmaksas. Mīts: paciņu sula ir stipri atšķaidīta, un nevar zināt, kāds ūdens tam lietots. Realitāte: gatavojot sulu no koncentrāta, tiek pievienots precīzi tāds pats ūdens daudzums, kāds ir dabīgā, svaigi spiestā sulā. To dara, koncentrātam pievienojot īpaši sagatavotu augstas kvalitātes ūdeni. Katrā vietā ūdenim ir savas ķīmiskā sastāva īpatnības, tas satur zināmu daudzumu cietības sāļu, dzelzi u.c. Šīs vielas var veidot savienojumus ar sulā esošajām vielām, tās inaktivēt, radīt nogulsnes. Lai tā nenotiktu, sulu ražošanai no koncentrāta tiek sagatavots ūdens ar speciālu sāļu saturu. Tagad rodas loģisks jautājums, ja jau patiesība tik īsta, tad kā mīti varēja rasties? Atbilde ir vienkārša: bieži tie rodas no nezināšanas un pieņēmumiem. Otrs būtisks iemesls ir konkurence starp produktiem. n Reklāmraksts tapis sadarbībā ar a/s Gutta *** Ekspertes viedoklis Māra TAMANE, a/s Gutta kvalitātes departamenta vadītāja Mēs nenoliedzam, ka sula no pašu dārza augļiem ir lieliska. Bet ir dažas lietas, kas jāzina par sulas kvalitātes saglabāšanu. Jebkurš pārtikas produkts, tai skaitā arī augļu sula, visvairāk cieš nevis no pasterizēšanas - kad mēs to uzkarsējam līdz noteiktai temperatūrai un kaut kādu laiku izturam, bet gan no gaismas un skābekļa klātbūtnes. Tas ir zinātniski pierādīts. Tātad teorētiski no sava dārza augļiem mājās spiestā sula būtu jāpilda tumšos traukos un jāpielej tie maksimāli pilni, līdz vāciņam. Tad mēs varbūt varētu mazināt šo divu faktoru iespaidu. Tetrapaka ir veidota no vairākiem slāņiem - tur ir kartons un folija, kas nodrošina sulas uzglabāšanu bez gaismas un skābekļa klātbūtnes, un tieši tāpēc sula nezaudē savas labās īpašības visu derīguma termiņu. Tas cilvēkus reizēm mulsina - kā sula var saglabāties svaiga 12-15 mēnešus? Rodas aizdomas, ka tur pievienots konservants. Pasterizējot sulu mājās, trīslitru burku karsē pusstundu, bet ražotnē mūsdienīga tehnoloģija ļauj to veikt sekunžu laikā, līdz ar to saglabājas pietiekami liels vitamīnu un minerālvielu daudzums. Tas apstiprinājies arī LLU pētījumā kampaņas Apēd sulu ietvaros. Kļūt vērīgākiem, zinošākiem ir krietni vienkārši - izlasīt visu, kas rakstīts uz paciņas.