Gatavojot maltīti, ne vienmēr izmanto svaigus produktus, tie dažreiz ir saldēti. Lai ēdiens būtu garšīgs, svarīgi produktus pareizi uzglabāt, ievērojot termiņu, jo arī ledusskapī tos nevar turēt mūžīgi.
Pirms lietošanas tie ir arī jāatkausē. Kā zināms, atkausēšana ir laikietilpīgs process, bet rezultāts ne vienmēr prognozējams. Gadās, ka produkti netiek atkausēti vienmērīgi, vietām saglabā cietu konsistenci, vietām – mitrumu. Jāatceras, ka produkti ir ātri jāsasaldē, lai nezaudētu kvalitāti un tajos esošais šķidrums nepārvērstos lielos kristālos, kas bojā šūnapvalku sieniņas. Ja tā nenotiek, atsaldējot tie var kļūt mīksti kā putra. Sevišķi tas attiecas uz augļiem un dārzeņiem. Parasti lielākās problēmas sagādā no saldētavas izņemta gaļa. To var atsaldēt, pa nakti atstājot ledusskapī uz paplātes vai metāla restēm. Ja nepieciešams atsaldēt ātrāk, sasaldēto produktu tur karstā ūdenī vai izmanto mikroviļņu krāsni. Saldētus dārzeņus, ja tos paredzēts izmantot salātiem, var atkausēt istabas temperatūrā slēgtā iepakojumā. Ja tie jāvāra, tad jāatkausē zem tvaika ūdenī, kam pievieno sāli. Saldētus augļus un ogas var atkausēt, vispirms pārkaisot ar cukuru.
Andis BRĒMANIS, dietologs
– Ja saldētus produktus noliek virtuvē uz galda, tad atkausēšanas process notiek lēnām un ir jāgaida. Ja laiks atļauj, tā var darīt. Ja vajag ātri atkausēt, var uzliet verdošu ūdeni. Vienīgais, kas var mainīties, – produkta garšas īpašības, bet no tā, kas organismam ir noderīgs, manuprāt, nebūs nekādas atšķirības, vai atkausēšana būs straujāka vai lēnāka. Protams, saldētus produktus nevajag uzglabāt pārāk ilgi, jo uzturvērtība ar laiku mazinās. Vienīgais – nevajag aizmirst par atkausētu produktu, lai neveidotos bakterioloģiskā iedarbība. Saldētas ogas un augļi garšo citādi nekā svaigi, un arī tos tāpat kā atkausētu gaļu ieteicams izlietot uzreiz. Ogu, augļu un dārzeņu saldēšanai ir priekšroka nekā gatavojot konservus, marinādes, kas nodara lielāku postu vitamīniem, un tiem gatavošanas procesā tiek pievienots cukurs un sāls.
NODERĪGI
• Nav ieteicams produktus sasaldēt otrreiz, jo ūdens, kas veidojas atkausēšanas procesā, iekļūst to audu šūnās un veido labvēlīgu vidi mikrobiem.
RECEPTES
Vistas rullīši ar sēnēm un dārzeņiem
Sastāvdaļas: 6 gabaliņi vistas filejas, 300 g Krievijas siera, 200 g svaigu šampinjonu, sīpols, 600 g saldētu dārzeņu, garšvielas, sāls.
Pagatavošana: izklapē vistas fileju un sagriež 100 g siera sloksnītēs. Sēnes un sīpolu sagriež, apcep un kārto uz vistas filejas. Saldētos dārzeņus apcep uz pannas ar vāku. Vistas fileju ar sēnēm un sieru satin rullīšos un nostiprina ar irbulīšiem. Apcep no abām pusēm un izņem irbulīšus. Rullīšus ieliek cepamā formā, virsū kārto apceptos dārzeņus un uzkaisa sarīvētu sieru. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 15–25 minūtes, kamēr iegūst zeltainu garoziņu.
Var pārkaisīt ar sasmalcinātiem zaļumiem.
Bumbieru sorbets ar mērci
Sastāvdaļas: 2 kārbiņas konservētu bumbieru, 75 g pūdercukura, 2 olu baltumi, citrons, 500 g saldētu augļu, 250 g aveņu, 2 ēdamkarotes liķiera.
Pagatavošana: blenderī vai virtuves kombainā sajauc bumbierus un sīrupu, cukuru un sulu no citrona. Ieliek traukā un pēc tam saldētavā uz 2,5 stundām. Citā traukā sakuļ olu baltumus. Tiem pievieno sasaldēto bumbieru masu un sakuļ visu blenderī. Liek saldētavā vēl uz 2,5 stundām. Pagatavo mērci no saldētiem augļiem vai ogām. Nolej sulu no augļiem, pievieno tai avenes. Sajauc blenderī. Izberž caur sietu, lai mērcē nebūtu kauliņu. Pievieno jebkuru liķieri. 20 minūtes pirms pasniegšanas sorbetu vēl patur ledusskapī un pasniedz ar mērci.