Izmanto visas iespējas imunitātes stiprināšanai

Aicinājumu rūpēties par organisma imunitāti dzirdam tik bieži, ka reizēm rodas neizpratne – kad tad īsti to vislabāk darīt? Mēs zinām, ka ikvienam gadalaikam ir savas specifiskas aktualitātes, piemēram, gaidot ziemu, der padomāt par vakcinēšanos pret gripu, bet vasarā, lai varētu drošāk doties dabā, jābūt vakcinētam pret ērču encefalītu.

Protams, netrūkst arī slimību, kas uzglūn visos gadalaikos, un infektologi saka: ja pret tām ir vakcīna, tad ir vērts vakcinēties, lai iegūtu specifisko imunitāti. Bet ne mazāk svarīga ir nespecifiskā imunitāte, par kuru jārūpējas augu gadu.

«Nespecifiskā jeb dabiskā imunitāte ir vispārējā organisma aizsargspēja. Dabiskās imunitātes uzdevums ir novērst slimību izraisītāju iekļūšanu, vairošanos un izplatīšanos organismā,» skaidro ārsts Māris Belte, SIA Ekomed valdes priekšsēdētājs. «Piemēram, gripa ir slimība, pret kuru var vakcinēties, bet līdztekus tai dabā cirkulē arī daudzi citi vīrusi, kas arī var radīt veselības problēmas, ja nespecifiskā imunitāte nav savu uzdevumu augstumos. Nav tādu tablešu, kuras lietojot cilvēks automātiski iegūst labu dabisko imunitāti. Preparāti, kurus pārdod aptiekās, ir tikai viena sastāvdaļa veselā pasākumu kompleksā.»

Kā var palīdzēt Immunace

«Immunace ir vitamīnu komplekss, kas veidots, balstoties uz pētījumiem, ar mērķi palīdzēt organismam saglabāt veselīgu imūno sistēmu,» stāsta M. Belte. «Anglijas firma Vitabiotics ir līderis specializēto multivitamīnu ražošanā Eiropā, tās vitamīnu preparāti tiek mērķtiecīgi radīti dažādām noteiktām situācijām. Vitabiotics preparāti nesatur mākslīgās krāsvielas, laktozi, glutēnu, sāli, dzīvnieku izcelsmes produktus. Immunace mikroelementu un vitamīnu sastāvs ir arī pierādījis savu efektivitāti nejaušinātā, placebo kontrolētā klīniskā pētījumā, kurā piedalījās AIDS pacienti. Ārstiem reizēm pret vitamīnu kompleksiem – uztura bagātinātājiem – ir skeptiska attieksme, bet šis pētījums ar HIV inficētajiem cilvēkiem, kuru imunitāte ir cietusi, pierāda, ka ir nozīme lietot vitamīnu un minerālvielu kompleksu ne tikai profilaksei, bet arī tad, kad cilvēks jau ir saslimis – tas var uzlabot iznākumu. Arī Latvijas infektologi bija patīkami pārsteigti, kad savulaik prezentējām viņiem šā pētījuma datus. Viņi arī atzina, ka gan gripas epidēmijas, gan citu elpceļu vīrusu aktivitātes periodā ir lietderīgi stiprināt organismu, izmantojot preparātus, kuru sastāvā ir C vitamīns, citi antioksidanti un vitamīni, kas stiprina imūnsistēmas šūnas, kura pirmās sastopas ar vīrusiem un baktērijām. Interesanti, ka tiem, kuri vakcinējas, piemēram, pret gripu, Immunace sekmē antivielu veidošanos. Nereti pēc vakcinēšanās pacientam iesaka sevi pasaudzēt divas nedēļas, kamēr veidojas antivielas – neiet pirtī, nelietot alkoholu un nedarīt citas lietas, kas nomāc imunitāti, jo tad antivielas veidosies sliktāk. Antivielām ir olbaltumvielu daba, un, lai notiktu olbaltumvielu biosintēze, ir vajadzīga folskābe, B grupas vitamīni, aminoskābes. Tāpēc arī šeit Immunace var palīdzēt, visu to nodrošinot. Protams, jāpārdomā jebkura uztura bagātinātāja lietderība un vispirms vajadzētu izvērtēt savu ēdienkarti. Iespējams, ka cilvēks, kurš var atļauties ikdienā lietot svaigus, vitamīniem un citām vērtīgām uzturvielām bagātus bioloģiskās lauksaimniecības produktus, var visu vajadzīgo uzņemt tikai ar pārtiku. Tomēr, papētot sabiedrībā valdošos ēšanas paradumus un ņemot vērā katra cilvēka reālās iespējas, parasti ir jāsecina, ka daudzus vitamīnus un citas nepieciešamas uzturvielas patiešām derētu uzņemt papildus.»

Ar ehinācijas ekstraktu

«Latvijas aptiekās nopērkams arī Immunace ar ehinācijas sauso ekstraktu,» stāsta M. Belte. «Zinātniskos pētījumos ir pierādīts, ka ehinācijai piemīt imunitāti sekmējoša darbība, tāpēc tiek ražots daudz uztura bagātinātāju ar ehināciju. Tomēr gribu vērst īpašu uzmanību uz to, ka Immunace kompleksam ir pievienoti 450 mg ehinācijas sausā ekstrakta, jo jaunākie pētījumi liecina, ka tieši šāda deva ir efektīva. To var lietot gan slimību profilaksei, gan tad, kad jau parādījušies slimības simptomi, lai sekmētu izveseļošanos.»

Ehinācija, saukta arī par čiekurpuķi, ir populārs ārstniecības augs, kura dzimtene meklējama Ziemeļamerikā. Jau ilgi pirms eiropiešu ierašanās indiāņi lietoja ehināciju, lai pasargātu sevi no saaukstēšanās, kā arī dažādu ādas slimību un ievainojumu ārstēšanai. Ehinācijas sula satur aktīvās vielas, kas paaugstina organisma nespecifiskās aizsargspējas: palielina leikocītu – granulocītu skaitu un paaugstina to spēju iznīcināt organismā iekļuvušos mikrobus. Ehinācijas aktīvās vielas paaugstina organisma aizsargspējas pret elpceļu un urīnceļu infekcijām; tās uzņemot, cilvēki ziemas periodā slimo ar saaukstēšanās slimībām retāk un vieglākā formā.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Taula Rīga

**

– Piemēram, gripa ir slimība, pret kuru var vakcinēties, bet līdztekus tai dabā cirkulē arī daudzi citi vīrusi, kas arī var radīt veselības problēmas, ja nespecifiskā imunitāte nav savu uzdevumu augstumos. Nav tādu tablešu, kuras lietojot cilvēks automātiski iegūst labu dabisko imunitāti. Preparāti, kurus pārdod aptiekās, ir tikai viena sastāvdaļa veselā pasākumu kompleksā, – skaidro ārsts Māris BELTE, SIA Ekomed valdes priekšsēdētājs.

***

NODERĪGI

• Vitamīnu un citu bioloģiski aktīvu vielu preparāti jālieto ēšanas laikā vai tūlīt pēc ēšanas, jo tie vislabāk uzsūcas organismā kopā ar barību. Savukārt tukšā dūšā tie labi neuzsūcas un var pat radīt kuņģa kairinājumu.

• Vitamīnu un minerālvielu preparātus visdrošāk ir pirkt aptiekā, jo aptiekārs var palīdzēt izvērtēt konkrētā preparāta sastāvu un atbildēt uz neskaidrajiem jautājumiem.

• Lai aprēķinātu preparāta faktiskās izmaksas, ir vērts rūpīgi izpētīt informāciju uz iesaiņojuma. Nereti ražotāji mēdz norādīt darbīgo vielu saturu nevis vienā tabletē, bet gan dienai paredzētajā devā, kurā ir divas, trīs, reizēm pat sešas tabletes.

• Vislabāk iegādāties nevis vitamīnu kompleksu vispār, bet tādu, kas speciāli veidots konkrētam mērķim, piemēram, dabiskās imunitātes stiprināšanai.

• Nevajag vitamīnus lietot bez pārtraukuma visu gadu, kā arī pārsniegt instrukcijā norādītās devas.

• Dažkārt neskaidrības rada tas, ka atsevišķas sastāvdaļas preparātos ir pievienotas devās, kas lielākas par ieteicamo diennakts devu (IDD). Jāzina, ka IDD būtībā ir minimālā nepieciešamā deva, kas parasti ir krietni mazāka nekā maksimālā pieļaujamā deva. Arī tās dozas, kas pārsniedz IDD, aptiekās nopērkamajos uztura bagātinātājos atbilst obligātajām nekaitīguma prasībām. Tādi ražotāji kā Vitabiotics savu produktu sastāvā iekļauto komponentu devas nosaka, balstoties uz jaunāko pētījumu datiem.

Svarīgākais