Latvietis cūku gripu izslimo Anglijā

Marekam Pērkonam ir divdesmit pieci gadi, un viņš zina, ko nozīmē saslimt ar cūku jeb H1N1 gripu. Marekam laboratoriski saslimšana ar jauno gripu tika konstatēta apmēram pirms diviem mēnešiem – septembra sākumā. Viņš izveseļojās nepilnu divu nedēļu laikā.

"Nezinu, kā es šo gripu dabūju. Nav ne jausmas. Varbūt kāds uzšķaudīja sabiedriskajā transportā. Mani tā piemeklēja ļoti strauji – divu dienu laikā. Aizgāju uz krodziņu nobaudīt steiku un kartupeļus, bet man it nemaz nebija apetītes, parasti ēdu daudz. Nākamajā rītā jutos pavisam nelāgi," atceras Mareks.

Naktī pēc krodziņa apmeklējuma puisis ļoti slikti gulēja. No rīta viņam šķita, ka laikam būs saslimis, taču cerēja, ka pēc pāris dienām atkal viss būs kārtībā. "Uzskatu, ka imunitāte man ir spēcīga, parasti neslimoju," atklāj viņš. Taču šoreiz Mareka cerības neattaisnojās.

Aizdomas radās pašam

"Vienu nedēļu nespēju gulēt, negribējās ēst, nebija spēka. Sajūtas nebija komfortablas, āda – jutīga, degunā kutināja, it kā tajā būtu sabāzti salmi, pēc tam parādījās iesnas. Katrs pieskāriens šķita briesmīgs. Temperatūra bija ļoti augsta – 39 grādi. Sākumā tai nepievērsu nekādu uzmanību. Šķita, ka tas ir parasts vīruss, ko ātri izslimošu. Iepriekš – pirms gada – man arī bija vīruss, pēc kura veiksmīgi tiku uz strīpas," slimību vēsturi ieskicē Mareks.

Draugi viņam nopirkuši termometru un likuši izmērīt temperatūru. Viņiem tāpat kā pašam Marekam radušās aizdomas, ka būs ļaunāk – viņš ir saslimis ar cūku gripu un būs jādodas pie ārsta. Par to liecināja arī slimības pazīmes.

"Pēc četrām piecām dienām man nekļuva labāk, naktis bija negulētas. Dzīvoju mājās un, vienkārši sakot, jutos tā, it kā mirtu. Taču pie ārsta aizgāju tikai slimības beigās. Viņš man pateica, ka esmu saslimis ar cūku gripu," stāsta M. Pērkons.

Lieto pretsāpju līdzekļus

"Zināju, ka cūku gripa spēcīgāk iedarbojas uz gados veciem cilvēkiem, bērniem, tiem, kam ir vājāka imūnsistēma. Zināju arī to, ka cilvēki no tās mirst. Es nebiju sabijies, man nebija šoka. Sapratu, ka kaut kas ir jādara, lai ātrāk kļūtu vesels. Biju pārliecināts, ka jauno gripu izslimošu." Ārstēšanas laikā Mareks lietojis dažādus pretsāpju līdzekļus un gulējis mājās. "Varbūt tos lietoju par daudz, taču zināju, ka ar mani viss būs kārtībā. Ārsts man ieteica, kādus medikamentus lietot, un lika meklēt mediķu palīdzību, ja kļūst sliktāk." Jaunais vīrietis pēc pārciestās slimības vērtē, ka cūku gripa ir trīskārt smagāka nekā parastā un arī atveseļošanās ir ilgāka. "Nekad agrāk nebiju tik slikti juties un tik slims." Mareks stāsta, ka Anglijā cūku gripa ir ļoti aktuāla. "Divi pazīstami cilvēki ir saslimuši ar gripu, taču neesmu dzirdējis paziņu lokā nevienu gadījumu, ka kāds būtu nomiris. Tagad pats esmu pārdzīvojis šo slimību. Zinu, kam esmu izgājis cauri, un ceru, ka imunitāte būs stiprāka cīņā pret šo gripu. Domāju, ka turpmāk neko nemainīšu attieksmē pret veselību. Es taču nesaslimu savas vainas dēļ, neko citādāk nedarīju kā agrāk."

Zeķēs mājās nav jāsēž

Mareks vairāk nekā trīs gadus dzīvo un strādā Anglijā, netālu no Velsas. Tuviniekiem dzimtenē par savu slimību paziņojis, kad bija to jau izslimojis, – lai viņi neuztraucas. Viņš uzskata, ka Latvijā ažiotāža ar cūku gripu ir pārspīlēta. "Televīzijā stāsta par ļaunākajiem gripas gadījumiem. Jauniem cilvēkiem un brieduma gados nevajadzētu par to tik ļoti uztraukties. Protams, cilvēkiem ir jāmazgā rokas, jāēd veselīga pārtika, taču izsargāšanās nolūkā nav jāsēž mājās ar vilnas zeķēm kājās."

Mareks ikdienā sniedz klientiem konsultācijas, kā lietderīgāk investēt savas finanses.

"Anglijā ir daudz lielākas iespējas nekā Latvijā, lai veidotu savu karjeru un nopelnītu.

Mani velk uz mājām Latvijā, taču man nav laika bieži uz to aizbraukt. Uz Latviju biju aizbraucis maija beigās. Paralēli nodarbojos arī ar savu biznesu un bieži ceļoju, jo šeit varu nopirkt lētas aviobiļetes," atklāj viņš. Nesen atgriezies no ceļojuma Spānijā, bijis Milānā, bet drīzumā dosies uz Parīzi. Gadā kopumā iznākot seši ceļojumi. Mareks joko, ka svešatnē visvairāk pietrūkst sniega, pludmales un jūras. "Domāju, ka vēl pāris gadus noteikti dzīvošu ārzemēs. Ceru, ka īsi pirms 30 gadu jubilejas varēšu atgriezties mājās Latvijā. Visu laiku internetā sekoju līdzi, kas tur notiek. Noteikti atgriezīšos dzimtenē," patriotiski saka Mareks.

Panikā nav jākrīt

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Klīniski epidemioloģiskās daļas vadītājs infektologs Māris Liepiņš uzsver, ka cilvēkiem noteikti nevajadzētu krist panikā par to, ka cūku gripa strauji izplatīsies arī Latvijā. "Pirmkārt, sakarā ar epidemioloģisko uzraudzības dienestu reorganizāciju valstī parasti katru nedēļu saņēmām informāciju, vai cūku gripa sasniegs epidemioloģisko robežu. Pašlaik no tās esam ļoti tālu," atklāj ārsts. Viņš secina, ka šobrīd darbojas pozitīvs faktors – nesen pagājusi vasara un rudens, cilvēki ir uzņēmuši vitamīnus ar svaigiem augļiem un dārzeņiem, tāpēc imūnsistēma ir spēcīgāka.

"Nepiekrītu, ka profilakses nolūkā aptiekā vajadzētu pirkt papildlīdzekļus. To būtu nepieciešams darīt pavasarī, kad vitamīnu organismā sāk trūkt un to vajadzētu stiprināt ar specifiskiem līdzekļiem. Mājās visiem ir medus, ievārījums, ir iespēja nopirkt svaigus augļus, var ēst ķiplokus, kas zināmā mērā ir pretvīrusa preparāts. Ja cilvēkam ir pārliecība, ka tabletes izārstēs vai dos profilaktisku labumu, tad var izmantot arī aptiekās nopērkamos līdzekļus." Svarīga ir laba atpūta. Nedrīkst aizmirst arī par elementāru lietu – roku tīrību, jo šo vīrusu tālāk var nodot ar rokām. Specifiskos medikamentus ārsts iesaka lietot tikai tad, ja ir gripas klīnika – augsta temperatūra, laušanas sajūta. M. Liepiņš norāda, ka daudziem pazīstamais remantadīns uz jauno gripu nedarbojas.

Maska jālieto saslimušajiem

"Maskas ir jālieto tiem cilvēkiem, kuriem jau raksturīgas gripas izpausmes – iesnas, klepus un kuri izdala vīrusu ar saviem elpceļa sekrētiem. Protams, mēs nekad nezinām, ar kādiem cilvēkiem tiekamies. Maska ir kā papildu līdzeklis, bet tas nedod simtprocentīgu garantiju. Ja visi lietotu maskas, tad varbūt palīdzētu, bet, ja kāds lieto, kāds nelieto, tad tam nav īpašas nozīmes," stāsta M. Liepiņš. Cūku gripai klīniski atšķirības no parastās gripas praktiski nav. Tāpat ir augsta temperatūra, laušanas sajūta, sāpes muskuļos, acīs, kasīšanās kaklā, iesnas. Gripu var atšķirt tikai pēc virusoloģiskām analīzēm. Sarežģīts ir jautājums – kad jādodas pie ārsta, ja cilvēks ir saslimis ar šo vīrusu. "Tas atkarīgs arī no tā, cik liela panika cilvēku ir pārņēmusi. Ja cilvēks ir nosvērts un spēj kontrolēt savu veselību, tad tuvinieki viņam var nopirkt medikamentu Tamiflu. Pie ārsta neiesaku doties tikai tāpēc, lai pa ceļam neaplipinātu citus cilvēkus. Tad labāk ir izsaukt ārstu mājās. Saslimušā tuviniekiem vajadzētu lietot masku un preparātus, ko var nopirkt aptiekā, profilaktiskā nolūkā."

Ne vienmēr palīdz jaunība

M. Liepiņš norāda, ka ne vienmēr spēcīga imunitāte un jaunība var pasargāt no saslimšanas ar cūku gripu vai to vieglāk būs pārslimot. "Slimības gaita var būt dažāda, no vieglas līdz pat letāliem gadījumiem, kad cilvēks nomirst pāris dienu laikā. To neviens nevar pateikt, kā konkrētā gadījumā var beigties. Vairākumā gadījumu iznākums ir labvēlīgs." Biežākā komplikācija – plaušu karsonis. "Jāatšķir divas lietas. Viena – pneimonija, ko izraisa pats gripas vīruss, kas var būt pirmo 2–3 dienu laikā.

Mirstība tad var būt liela, taču šāda komplikācija ir reta. Biežākas ir pneimonijas, kas rodas apmēram nedēļas laikā, kas ir bakteriālas un jāārstē ar antibiotikām. Ja šādu pneimoniju neielaiž, tad tā labi padodas antibakteriālai terapijai."

Kā zināms, Latvijā nav pieejama vakcīna pret jauno gripu. Informācija ir ļoti pretrunīga un dažādi tiek vērtēta – vieni ir par, otri – pret. "Man ir grūti spriest par to. Sezonālās gripas vakcīnas ir pieejamas, taču tās nav efektīvas pret jauno gripu," apgalvo ārsts. Viņš vairākkārt uzsver, ka nevajag krist panikā, jo katru gadu ziemas periodu pavada gripa. "Nekad ap to nav bijusi tāda ažiotāža kā pašlaik. Cilvēkiem vajadzētu mazliet nomierināties, taču būt gataviem tai."

***

NODERĪGI!

Latvijā šonedēļ konstatēts pirmais cūku gripas upuris – slimnīcā mirusi sieviete, kura pie mediķiem meklējusi palīdzību novēloti, kad slimībai sākušās komplikācijas.

Lielākais mirušo skaits no cūku gripas pasaulē reģistrēts Lielbritānijā.

Oktobra nogalē gripas pandēmija sakās Ukrainā, kur miruši vairāk nekā 85 cilvēki.

ASV konstatēts pirmais gadījums, kad jaunā gripa konstatēta 13 gadus vecam kaķim. Pirms tam ar šo vīrusu inficējušies divi no trijiem ģimenes locekļiem.

Svarīgākais