Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Uzturēt normālu cukura līmeni asinīs

Cukura diabēts ir slimība, kuru nevar izārstēt, taču to var labi ārstēt un normalizēt cukura daudzumu asinīs, izvairoties no diabēta sarežģījumiem, vienlaikus saglabājot lielisku pašsajūtu un labu dzīves kvalitāti, samazinot ķermeņa svaru, palielinot fizisko aktivitāti un ievērojot diētu.

Kā liecina statistikas dati, cukura diabēts Latvijā ir trešā izplatītākā nāvi nesošā slimība. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā www.spkc.gov.lv pieejamajiem statistikas datiem, Latvijā reģistrēti 75 775 diabēta pacienti, no kuriem vairāk nekā 94% slimo ar otrā tipa cukura diabētu. Cukura diabēts ir slimība, kas saistīta ar cukura vielmaiņu asinīs un ko izraisa insulīna izdalīšanās traucējumi aizkuņģa dziedzerī. Ja insulīns tiek ražots nepietiekamā daudzumā vai netiek ražots nemaz, slikti uzsūcas glikoze, kas ir nepieciešama, lai šūnas varētu ražot enerģiju. Tas izraisa cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs un urīnā, sīko asinsvadu deģenerāciju un enerģijas trūkumu, kas izpaužas kā paaugstināta nogurdināmība, bieža urinēšana un slāpes, bada sajūta, nervozitāte, uzbudinājums. Lai gan šādi simptomi var būt arī nesaistīti ar cukura diabētu, tomēr tos nevajadzētu ignorēt, bet doties pie ārsta un veikt pārbaudes.

Cukura diabēta tipi

10–15% gadījumu sastopams pirmā tipa cukura diabēts. Tas visbiežāk sākas bērnībā un jaunībā, ja organisms nespēj saražot insulīnu. Tāpēc ar šo diagnozi nākas sadzīvot – insulīns kopš slimības konstatēšanas brīža ievadāms injekciju veidā, jo tā ir vienīgā iespēja likvidēt insulīna trūkumu. Slimību var veicināt vīrusu infekcijas, ja tiek bojātas insulīna ražotājšūnas – aizkuņģa dziedzera šūnas.

Savukārt otrā tipa cukura diabēts sastopams 85–90% gadījumu. Insulīna ražošana aizkuņģa dziedzerī ir traucēta, šis process notiek nepietiekami ātri un nepietiekami intensīvi, tāpēc insulīns nedarbojas pietiekami efektīvi – veidojas insulīna rezistence. Otrā tipa diabētu bieži vien pārmanto no paaudzes paaudzē, un ar to visbiežāk saslimst pēc 35–45 gadu vecuma, taču pēdējos gados izplatība pieaug arī starp bērniem un jauniešiem. Šo slimību ārstē ar veselīga uztura un regulāra ēšanas režīma palīdzību, piemērotu fizisku aktivitāti un medikamentiem, kas pazemina cukura līmeni asinīs. Dažkārt nepieciešamas arī insulīna injekcijas.

Pamatslimībai var rasties nopietnas komplikācijas. Tās ietver acu slimību (retinopātiju), nieru darbības traucējumus (nefropātiju) vai nervu sistēmas slimību, ko sauc par diabētisko neiropātiju. Šī komplikācija var ievērojami sarežģīt dzīvi cilvēkiem ar aktīvu dzīvesveidu.

Uzturs

Uztura plānošanas ieteikumi būtiski neatšķiras no vispārējām veselīga uztura rekomendācijām. Ļoti svarīgi ir uztura plānošanā ņemt vērā arī dzīves kvalitāti un dzīvesveidu.

Ieteicamas trīs regulāras pamata ēdienreizes ar sabalansētu uzturvielu sadalījumu. Jāuzņem pietiekami daudz ogļhidrātu, kā arī produktu, kas satur mononepiesātinātās taukskābes un bagāti ar balastvielām. Plānot ēdienkarti diabēta pacientiem var palīdzēt informācija par maizes vienībām (MV). Produktu daudzumu, kas satur 10–15 g ogļhidrātu (vidēji 12 g), sauc par vienu maizes (maiņas) vienību (1 MV). Dažādos produktos 1 MV satur vienādu ogļhidrātu daudzumu un līdzīgi paaugstina cukura daudzumu asinīs pēc ēšanas, bet tā var būt dažāda lieluma un/vai svara. Produktiem ar vienādu MV daudzumu var būt atšķirīga enerģētiskā vērtība (kaloriju daudzumu).

Fiziskās aktivitātes

Fiziskās aktivitātes ir ieguvums ikviena cilvēka veselībai, neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai fiziskajām spējām. Regulāras fiziskās aktivitātes kombinācijā ar veselīgu uzturu ir ļoti būtiski faktori, kas novērš otrā tipa cukura diabēta attīstību. Sports var palīdzēt insulīnam darboties labāk un pazemina cukura līmeni asinīs. Tā kā fizisko aktivitāšu laikā muskuļi izmanto cukuru enerģijas ieguvei, sportojot un kādu brīdi pēc tam cukurs tiek pārvērsts enerģijā, kas kopumā pazemina cukura līmeni asinīs, piedevām tiek paaugstināta jutība pret insulīnu, ļaujot organismam izmantot pieejamo insulīnu daudz efektīvāk.

Iepazīstieties – Dialevel®

Čehu kompānijas Walmark produktu klāsts ir papildināts ar jaunumu, preparātu Dialevel® , kurā ieļauta trīs aktīvo vielu kombinācija, kas palīdz saglabāt normālu cukura līmeni asinīs. Dialevel® ir ieteicams diabēta pacientiem, cilvēkiem ar glikozes tolerances traucējumiem un cilvēkiem ar palielinātu ķermeņa svaru. Dienā lieto 1–2 Dialevel® tabletes, uzdzerot ūdeni. Preparāta sastāvā ir trīs aktīvās vielas: alfaliposkābe, kanēļa ekstrakts un hroms.

Alfaliposkābe palīdz aizsargāt nervu sistēmu, un tai piemīt spēcīgs antioksidatīvs efekts. Tā tiek izmantota lipīdu aizsardzībai pret oksidatīvo bojāšanos, kā arī palīdz saglabāt normālu holesterīna līmeni asinīs un pozitīvi ietekmē tauku vielmaiņu.

Kanēļa ekstrakts palīdz uzlabot insulīna jutīgumu un pastāvīgi uzturēt nemainīgu cukura līmeni asinīs bez nevēlamām svārstībām. Kanēļa aktīvās vielas stimulē insulīna receptorus un paaugstina šūnu spēju izmantot glikozi, līdz ar to cukura līmenis asinīs samazinās. Tas arī labvēlīgi ietekmē holesterīna un tauku līmeni asinīs.

Hroms ir mikroelements, kas ir svarīgs olbaltumvielu, tauku un cukura vielmaiņai. Tas veicina pareizu insulīna izmantošanu organismā un novērš cukura līmeņa samazināšanos zem normas. Hroms palīdz uzlabot glikozes un tauku līmeņa kontroli un pastiprina standarta pretdiabēta preparātu iedarbību. Parastā pārtika nesatur pietiekamu hroma daudzumu, tāpēc tas jānodrošina papildus, it īpaši cilvēkiem ar glikozes tolerances traucējumiem un diabētu. Ir atklāts, ka cilvēkiem ar diabētu ir pazemināts hroma līmenis asinīs.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Walmark

NODERĪGI

Otrā tipa diabēta risku paaugstina:

• ģenētiskie faktori

• neveselīgs uzturs

• stress

• kustību trūkums

• liekais svars

• neārstēts paaugstināts asinsspiediens

UZTURA IETEIKUMI

• ēdiet regulāri

• normalizējiet ķermeņa svaru

• ēdiet vairāk ogļhidrātu ar paaugstinātu šķiedrvielu daudzumu

• mazāk lietojiet cukuru un to saturošus produktus

• samaziniet taukvielu patēriņu

• pievērsiet uzmanību sāls daudzumam

RECEPTE

Vidusjūras salāti

ar makaroniem,

viegli pagatavojami un sātīgi

SASTĀVDAĻAS (3 porcijām):

225 g nevārītu makaronu,

10 mazie ķiršu tomātiņi,

10 melnās olīvas,

1 vidēji liels gurķis,

1 sarkanais sīpols,

40 g siera Feta,

15 g grauzdētu zemesriekstu,

1 tējkarote olīveļļas,

1 tējkarote aromātiskā galda etiķa, nedaudz svaigu bazilika lapu.

PAGATAVOŠANA: makaronus vāra atbilstoši instrukcijai, nolej ūdeni un tad zem auksta tekoša ūdens atdzesē. Gurķi sagriež nelielos kubiņos vai šķēlēs, sīpolu – plānās šķēlītēs, arī tomātus var pārgriezt uz pusēm. Sieru Feta sadala kubiņos. Atdzesētos makaronos iecilā pārējās sagatavotās sastāvdaļas. 1 porcijas uzturvērtība: 391 kcal, aptuveni 3 MV. Olbaltumvielas – 9 g, taukvielas – 8 g, ogļhidrāti – 40 g.