Saldumi – ar mērenību

Nav noslēpums, ka daudziem cilvēkiem garšo saldumi un salīdzinoši vēlme uzturā lietot sāļus vai skābus produktus ir mazāka.

Izrādās, ka nevajag sev aizliegt lietot saldumus, taču tas jādara prātīgi. Zinātnieki pēc eksperimenta secinājuši, ka sievietes, kurām aizliedza ēst šokolādi un kuras vēlējās notievēt, apēda divas reizes vairāk šokolādes nekā citas sievietes. Aizliegumi tikai izaicina un pavedina. Kāpēc tik ļoti māc kāre pēc saldumiem? Vispirms jāapzinās, ka tas ir sens ieradums un tam ir liels spēks, tāpēc jāizanalizē, kāpēc tā notiek. Šādu jautājumu noteikti uzdod ne viena vien sieviete, jo labi zina, ka saldumi lielā daudzumā veselībai kaitē un veicina liekā svara problēmas. Ir kāds labs padoms, ko var izmantot, lai palīdzētu saglabāt slaidu figūru. Vērtīgi ir nopirkt mazu iepakojumu, piemēram, čipšu, jo lieli iepakojumi rosina uz lielu ēšanu. Droši vien vērts aizdomāties, ka saldumu vietā (ja patiešām kāre pēc tiem ir ļoti liela!) labāk ir apēst svaigu vai žāvētu augli, arī medus derēs, jo tie visi sniedz dabisku, veselīgāku un sātīgāku alternatīvu rafinētajam cukuram.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Cilvēkam uz mēles ir garšas kārpiņas, un tās uztver saldu, sāļu, skābu un rūgtu. Problēma ir tā, ka bieži vien šo saldumu uzņemam pārspīlētā daudzumā vai apjomā un garšas kārpiņu tā sauktais slieksnis tiek deformēts, – ar mazumiņu vairs nepietiek. Tā ir, ka pusdienās tiek ēsti salāti, zupa, otrais ēdiens un tad seko saldais. Tas ir normāli, jo saldēdiens pienākas, un vēl jo labāk, ja dzīvesveids ir aktīvs. Problēma rodas tad, ja viss izmantojamais uzturā kļūst salds, piemēram, bērniem garšo biezpiens, bet tad sāk kāroties tikai pēc konkrēta biezpiena, kuram pievienots cukurs un rozīnes, vai iemīļotā kefīra vietā vienmēr gribas ko saldāku – jogurtu. Tad savi ikdienas ēšanas paradumi ir jāmaina, jo citādi šo problēmu atrisināt nebūs iespējams. Jāatceras, ka ēdienkartē svarīga ir daudzveidība un mērenība.

NODERĪGI

• Ja nedēļu ir grūti izturēt bez saldumiem un kūkām, izrādās, dzīvi var atvieglot ar vaniļas aromātu. Tas likvidē kāri pēc saldumiem un mazina izsalkumu. Cēlonis vienkāršs – vaniļas aromāts rosina laimes hormona serotonīna izdalīšanos smadzenēs. Tāpēc ieteicams istabā nolikt lampu ar vaniļas smaržu.

• Katru dienu ieteicams apēst ābolu ar mizu un serdi. Tajā esošās biovielas rosina tauku sadedzināšanu, ilgstoši saglabā sāta sajūtu un uztur stabilu cukura līmeni asinīs.

• Ja gribas apēst nedaudz grēcīgu pudiņu, to vajag papildināt ar tumšo šokolādi, kurā ir vismaz 70 procenti kakao pulvera.

RECEPTES

Fenheļa tēja

• Šī tēja silda liesu un slāpē kāri pēc saldumiem. Tā palīdz arī pret gremošanas traucējumiem, veicina gāzu izdalīšanos. Sasmalcina piestā ēdamkaroti fenheļa sēklu. Vāra 20 minūtes litrā ūdens. Ielej termosā un dienas laikā izdzer.

Augļu sula

• Šokolādes vietā jāizvēlas svaigi sezonas augļi un jāpagatavo no tiem garda, veselīga sula, piemēram, no 20 zaļajām vīnogām, 10 zemenēm, viena ābola un diviem zariņiem svaigu piparmētru.

Augļu salāti

• Pilns trauks ar augļu salātiem vai sezonas ogām izskatās un garšo lieliski. Augļu kompots arī ir veselīgs saldā ēdiena veids.