Veselīgais zaļais kokteilis

Par zaļajiem kokteiļiem noteikti vismaz reizi būs dzirdējis katrs, bet vai nogaršojis? Tiek uzskatīts, ka, dzerot zaļos kokteiļus, organisms būs vesels un sārmains. Un ar ko tad īsti zaļie kokteiļi ir izpelnījušies savu atzinību?

Tie ir vērtīgi, jo satur hlorofilu. Gatavojot blenderī zaļo kokteili, tajā saglabājas organismam vajadzīgās šķiedrvielas, un, kā zināms, zaļumi satur daudz šķiedrvielu. Ir vēl kāds pozitīvs aspekts – tie ir lētāki nekā zaļās sulas. Taču no zaļumiem grūti iegūt lielu daudzumu sulas, un, tikai no tiem gatavojot kokteili, tas būs rūgts. Tāpēc zaļos kokteiļus vēlams gatavot kopā ar augļiem, tad tie būs garšīgi un saldi. Ja kokteilis iznāk nesalds, tam var pievienot vēl vienu saldu augli, piemēram, banānu. Ja ir vēlēšanās, kokteilim var pievienot arī diedzētus graudus. Ja kokteilim izmanto arbūzu, tad, protams, ūdens nav nepieciešams.

Sākt dzert zaļos kokteiļus ieteicams pakāpeniski un nedaudz. Pats galvenais, ka labsajūtu no šāda kokteiļa var iegūt ne tikai dzeršanas procesā, bet arī pēc tam, jo organisms jūtas labi. Kokteiļiem var izmantot jebkurus tumšos zaļumus, bet īpašu vērtību tiem dod nezāles un savvaļas augi, piemēram, nātres, pienenes un egļu skujas. Nezālēm saknes ir dziļi zemē, uzsūcot pašas vērtīgākās vielas, ko dod daba.

Gatavot zaļos kokteiļus ir viegli – pēc tam, kad zaļumus, augļus un ūdeni samaisa blenderī, kokteili ieteicams pārliet krūzē, bet blenderi izskalot ar ūdeni. Ja blenderis nav īpaši jaudīgs, augļus vēlams sagriezt četrās daļās vai mazākos gabaliņos, bet, ja tas ir labs, augļus var pārgriezt tikai uz pusēm, bet zaļumus nedaudz tikai salauzt.

Andis BRĒMANIS,dietologs

– Tas, ka zaļumi, ogas un dārzeņi ir vajadzīgi un mūsu ēdienkartē to ir par maz, zināms. Zaļie kokteiļi arī ir atbalstāma lieta. Vasarā, sezonas laikā, ir dažādi zaļumi – gan kultūraugi, gan nezāles, ko var veiksmīgi izmantot dažādu kokteiļu gatavošanā. Garšas uzlabošanai tiem var pievienot augli vai kādu sulīgāku dārzeni. Finālā iznāk labs kokteilis, kas ir bagāts ar vitamīniem, īpaši ar C vitamīnu, antioksidantiem, kuru mūsu vielmaiņas regulācijas procesā ir nepieciešami. Lietojot zaļumus, dārzeņus un augļus, tie palīdz veidot organismā sārmainu vidi – tā ir taisnība.

**

NODERĪGI

• Pirmajā mēnesī ieteicams dzert glāzi zaļā kokteiļa dienā, bet pēc tam – 1,5 glāzes, un pēc tam arī divas reizes dienā nelielā daudzumā.

*

RECEPTES

Kivi prieks

• 4 ļoti mīksti kivi, gatavs banāns, 3 seleriju kāti, 2 glāzes ūdens.

Spinātu kokteilis

• Spinātu lapas, gurķis, seleriju kāti, koriandrs, ūdens un sāls.

Arbūza kokteilis

• 8 lapas romiešu salātu, 5 krūzītes sagrieztu arbūzu, krūzīte ūdens.

Zemeņu lauks

• Glāze zemeņu, 2 banāni, puse saišķa romiešu salātu, 2 glāzes ūdens.

Dzīvā alveja

• Glāze ābolu sulas, banāns, mango, mazs alvejas lapas gabaliņš, 5 kāpostu lapas, 2 glāzes ūdens.

Garšaugu kokteilis

• 6 sarkano salātu lapu, ceturtdaļa saišķa svaiga bazilika, puse laima sulas, puse sarkanā sīpola, 2 seleriju kāti, ceturtā daļa avokado, 2 glāzes ūdens.

Zaļā zupa

• Pustējkarote spinātu, koriandrs, ķiploka daiviņa, puse sarkanā pipara, puse citrona sulas, 3 tomāti un 2 tasītes ūdens.

Svarīgākais