Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Vasaras blakne – ērces

Ir gadalaiks, kad pat vislielākais mājās tupētājs un komforta cienītājs tiecas pie dabas, vēlas priecāties par ziediem un putnu dziesmām vai doties piknikā.

Tam, kurš grib baudīt pavasara, vasaras un arī rudens jaukumus, laikus jāpadomā, kā sevi pasargāt no dažām ne tik jaukām parādībām, kas var sabojāt visu prieku. Viena no tām ir ērces.

Atkarībā no apstākļiem ērču aktivitātes laiks var sākties agri pavasarī un turpināties līdz vēlam rudenim. Ir zināmi arī gadījumi, kad kāds no šiem nejaukajiem kukaiņiem piesūcas cilvēkam ziemas vidū, piemēram, izlienot no malkas kaudzes. Tomēr visvairāk par izsargāšanos no ērcēm jādomā laikā, kad aktīvi iet dabā un arī strādā dārzā. Agrāk valdīja uzskats, ka nevajag līst meža biezoknī un krūmājos, un tad jau ērces nepiesūksies. Taču izrādās, ka tās gaida savus upurus arī dārzā un pilsētas parkā ar izpļautu mauriņu, reizēm izlien no ogu vai sēņu groza, reizēm kāds uzdāvina otram ērci ar puķu pušķi... Variantu ir bezgala daudz.

Kā ērces mūs atrod

Ērcēm daba devusi īpašus orgānus, ar kuru palīdzību tās uztver amonjaku, ogļskābo gāzi un citas vielas, kas izdalās ar potenciālā saimnieka elpu un sviedriem, ērces uztver arī vibrāciju un gaismas kontrastus. Var teikt, ka ērces ir izvēlīgas – tās nemetas uzreiz piesūkties, bet vairākas stundas rāpo pa cilvēka vai dzīvnieka ķermeni, meklējot piemērotāko vietu – siltu, mitru un, vēlams, ar plānu ādu, piemēram, cirkšņu apvidū un ceļu locītavās. Ērce pārkož ādu un brūcē iedur savu snuķi. Tā izdala īpašu vielu, kas mazina asins sarecēšanu; kā arī līmjveida vielu, lai mutes zona ciešāk pieliptu ādai, un anestezējošu vielu – lai izraudzītais saimnieks neko nejustu. Tā ērce var netraucēti baroties ilgāku laiku un piesūkties ar asinīm, krietni palielinoties izmēros un mainot formu no plakanas uz apaļu. Izpētīts, ka ērču mātīte sūc asinis vairākas dienas, ērču tēviņš piesūcas apmēram uz 20 minūtēm.

Lai ērces nepiesūktos

Dodoties dabā, vēlams ievērot zināmos piesardzības pasākumus: valkāt galvassegu un apģērbu ar cieši piegulošu apkakli, bet bikšu galus sabāzt zeķēs, lai nejaukie kukaiņi nevarētu ielīst zem apģērba. Vēlams valkāt gaišas krāsas apģērbu, jo uz tā ērce ir vieglāk pamanāma.

Ir vērts lietot arī repelentus – līdzekļus kukaiņu atbaidīšanai. Vispirms jāpārliecinās, vai konkrētais repelents ir domāts ērču atbaidīšanai (daļa sola aizsardzību tikai pret odiem). Tāpat der pievērst uzmanību, vai preparāts satur dabīgas vai sintētiskas sastāvdaļas; kāda ir tā aktīvās vielas koncentrācija un iedarbības ilgums; kādi piesardzības pasākumi jāievēro. Daudzi cilvēki dod priekšroku repelentiem aerosola formā, jo tie ir ērti uzpūšami, taču jārēķinās, ka, ilgāku laiku uzturoties mežā vai dārzā, aerosolu nāksies lietot atkārtoti, jo tas ātrāk izgaro. Savukārt uzziežamie līdzekļi izveido uz ādas plēvīti un nodrošina ilgāku iedarbību. Maziem bērniem ieteicams izvēlēties speciāli viņiem paredzētus maigus repelentus, piemēram, ar ēteriskajām eļļām. Piemērotāks ir krēms vai pieniņš, nevis aerosols. Lietojot kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus, jāuzmanās, lai tie nenokļūtu mazulim uz rociņām un uz lietām, ko viņš var iebāzt mutē. Ar repelentiem var apstrādāt bērnu drēbes un ratus.

Pēc atgriešanās mājās jāizpurina un jāpārbauda drēbes, kas bijušas mugurā, ejot dabā, un jāapskata arī ķermenis, vai uz tā nav kāda ērce. Tas jādara arī cilvēkiem, kuri ir vakcinējušies pret ērču encefalītu. Ērce ir jāpamana un jānoņem tik un tā, jo sīkais kukainītis var aplaimot mūs arī ar boreliozi (Laima slimību), pret kuru vakcīnas nav. Tā var izraisīt smagus kāju un roku locītavu, ādas un nervu bojājumus un ir jāārstē ar antibiotikām. Pēdējā laikā runā arī par ērlihiozi, kas norit ar gripai līdzīgām izpausmēm.

Ērces noņemšana

Piesūkusies ērce jānoņem pēc iespējas ātrāk. Visi jau zina, ka, to darot, ērci nedrīkst saspiest, lai tā neiztukšotu savu zarnu traktu, kurā var būt slimību izraisītāji mikroorganismi. Tā paša iemesla dēļ, cenšoties panākt, lai ērce atslābst, nedrīkst izmantot eļļu vai taukus, jo tas var ērcei radīt vemšanu, kā rezultātā slimību izraisītāji nonāks cilvēka organismā. Ērcei uzliek spirtā vai degvīnā samērcētu vates piciņu, brīdi pagaida un tad ķeras pie izņemšanas. Daļa cilvēku šim nolūkam tradicionāli izmanto diegu, ko apsien ap ērces snuķi un velk aiz abiem galiem. Nopērkamas arī pincetes, ar kurām ērci satver un ar rotējošu kustību izvelk no ādas. Suņu un kaķu īpašnieki pincetes bieži lieto, lai atbrīvotu no ērcēm arī savus mīluļus. Var izvēlēties arī kredītkartes formāta ierīces, kas ļauj noņemt ērci ar vienu slīdošu kustību, vai preparātus, kas piesaldē ērci, lai to varētu netraumējot izņemt. Izvēle ir katra paša ziņā.

Kad ērce izņemta

Pēc šīs procedūras brūce jāapstrādā ar dezinficējošu šķidrumu un noteikti jānomazgā rokas. Ja ērces snuķis palicis ādā, to nedrīkst atstāt, vēlams meklēt profesionālu mediķu palīdzību. Ja cilvēks nav vakcinējies pret ērču encefalītu, tad tūlīt pēc ērces piesūkšanās ieteicams sākt lietot Remantadīnu. Ja tas nav iespējams tūlīt, lietošana jāuzsāk ne vēlāk kā 48 stundu laikā. Ērci nogādā uz pārbaudi laboratorijā, un atkarībā no tās rezultātiem ārsts lemj par tālāko rīcību.