Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Kosmētiskā akupunktūra – skaistumam un harmonijai

Mūsu āda ir iekšējo orgānu veselības spogulis. Ādas stāvoklis ir cieši saistīts ar organisma vispārējo veselību, un to atzīst gan Rietumu, gan Austrumu medicīna, kura šo saikni izmanto divējādi: gan, iedarbojoties uz ādu, panāk vēlamās izmaiņas iekšējos orgānos, gan, ārstējot iekšķīgas kaites, panāk ādas stāvokļa uzlabošanos.

Šobrīd kosmētiskā akupunktūra atdzimst Austrumos un izraisa lielu interesi Rietumos, visā pasaulē tā izvēršas par patstāvīgu akupunktūras novirzienu.

«Kosmētiskā akupunktūra var noderēt ikvienam, kurš, vasaru gaidot, vēlas labāk izskatīties un labāk justies. Šī metode ir neinvazīva un nesāpīga,» saka klīnikas Ķīniešu medicīna akupunktūras ārste Dana Misiņa.

Kosmētiskās akupunktūras lietojums

«Kosmētisko akupunktūru lieto sejas ādas stāvokļa uzlabošanai, lai cīnītos pret lielākām un mazākām grumbiņām, mazinātu dubultzodu, novērstu sejas tūskainību un dažādas nevēlamas ādas krāsas izmaiņas,» stāsta ārste. «Kosmētiskā akupunktūra palīdz arī mazināt celulītu, rētas un strijas. Darbojoties ar akupunktūras metodēm, mēs uzlabojam mikrocirkulāciju un veicinām kolagēna sintēzi, kā arī līdzsvarojam iekšējo orgānu darbību. Iedarbība pamatā ir vērsta uz septiņiem meridiāniem, kas lielākoties saistīti ar gremošanas traktu – kuņģi, aknām, resno zarnu, tievo zarnu, nierēm un urīnpūsli. Nieru un urīnpūšļa meridiāns ir organisma iekšējā šķidruma regulētājs. Bieži, atjaunojot enerģijas līdzsvaru gremošanas trakta sistēmā, pirmās labvēlīgās izmaiņas redzam tieši uz ādas. Svarīgākais papildu ieguvums ir ādas atjaunināšanās un novecošanās procesu kavēšana. Ķīnieši kosmētisko akupunktūru sauc par žu vuan – kas nozīmē vienmēr jauns, vai arī par naik lau – pretošanās vecumam. Viņi rūpējas par to, lai jaunības enerģija saglabātos un neiztērētos. Protams, ķīnieši pievērš lielu uzmanību arī profilaksei – tas ir komplekss, kas ietver ne tikai akupunktūru, bet arī pareizu uzturu un vingrošanu.»

Nav sāpīgi

Kosmētisko akupunktūru var veikt, sākot jau no pusaudžu vecuma, taču labāk to izmantot 20–30 gadu vecumā profilakses nolūkos, bet 40–50 gadu vecumā – ārstnieciskiem mērķiem. Procedūra nav sāpīga, tā aizņem apmēram pusstundu. Tiek izmantotas ļoti smalkas akupunktūras adatiņas. Mikrocirkulācijas uzlabošanās sejas ādā ir ievērojama, jo asinsvadi tajā ir virspusēji un reaģē samērā ātri, tāpēc nav nepieciešams liels akupunktūras seansu skaits. Pirmais efekts, īpaši sejas tūskainības gadījumā, bieži jūtams jau pēc 2–3 seansiem, bet kopumā kursā parasti ir 10 seansu, tie notiek vienu vai divas reizes nedēļā. «Parasti kombinējam iedarbību uz sejas un ķermeņa punktiem,» stāsta D. Misiņa. «Ķīniešu tradicionālajā medicīnā izmantotā sindromu diagnostika arī seju skata kā mikrosistēmu, kur noteiktiem orgāniem atbilst noteiktas zonas. Piemēram, sirdij atbilst pieres zona, bet aknām – apvidus zem kreisās acs, plaušām – zem labās acs, bet nieru funkciju vairāk atspoguļo zoda rajons; savukārt deguns ir saistīts ar aizkuņģa dziedzera, gremošanas sistēmas funkciju. Tāpēc arī seja, tāpat kā ausis, pēdas vai plaukstas, mums sniedz diagnostisku informāciju. Veicot šo diagnostiku, mēs varam sakombinēt sejas un ķermeņa punktus, uz kuriem iedarboties, lai iegūtu vislabāko efektu atbilstoši katra pacienta vajadzībām, lai uzlabotos ne tikai sejas ādas stāvoklis, bet arī vispārējā pašsajūta, gremošana, garastāvoklis u.c. Lai terapijai būtu ne tikai vietēja iedarbība, bet arī dziļāks efekts, akupunktūras ārsts vispirms veic diagnostiku, kas palīdz noteikt, uz kuriem meridiāniem iedarboties. Tas ieteicams visiem, lai gan lokālu kosmētisku efektu dod arī iedarbība, piemēram, tikai uz konkrētām grumbiņām.»

Uzturs, paradumi, emocijas

Ķīniešu medicīna allaž velta lielu uzmanību slimību profilaksei. Lai āda būtu veselīga, uzturā ieteicams medus, ja vien tas nerada alerģiju; govs un kazas piens; zīdaiņiem ļoti būtiski ir saņemt mātes pienu, lai turpmākajā dzīvē būtu laba ādas veselība. Gādāt par ādas veselību palīdz arī ķirbju sēklas, ķirši, kviešu produkti, sezama sēkliņas – tas viss noder gan ādas mitrināšanai, gan ādas elastīgumam, gan kopumā veicina ilgu mūžu. Profilaktiski tiek lietoti ārīgi un iekšķīgi preparāti: no pērlēm berztie pulveri, godži ogu jeb Tibetas bārbeļu uzlējumi, persiku ziedu uzlējumi u.c.

Rūpējoties par ādas izskatu, ķīnieši iesaka attiekties no paradumiem, kas veicina pāragru ādas novecošanos, palielina krunciņu skaitu un veicina citas ādas noguruma pazīmes, ādas krāsas izmaiņas, sejas tūskainību. Piemēram, nevajadzētu gulēt ar seju uz spilvena – tad būs tūskaina āda un pietūkuši plakstiņi, jo, guļot uz vēdera, starpaudu tūska veidojas daudz ātrāk. Jāatradinās arī, ilgi sēžot, balstīt plaukstās seju, ilgstoši staigāt samiegtām acīm vai ilgstoši svilpot.

Ādas veselībai un izskatam ir svarīga arī saistība ar emocijām, piemēram, ilgstošs sapīkums sejā izraisa muskuļu saspringumu, mainās sejas ādas struktūra, drūmums vai skumjas nevēlami ietekmē arī iekšējo orgānu darbību. No otras puses, nav vēlams arī pārāk liels prieks, tas iedarbojas uz sirds meridiānu un reizēm var novest pat pie infarkta.

Raksts tapis sadarbībā ar klīniku Ķīniešu medicīna

**

Metodes, ko izmanto ķīniešu medicīna:

• Adatu terapija. Tiek veikta ar ļoti smalkām adatiņām, iedarbojoties uz punktiem noteiktos meridiānos un ārpus meridiāniem. Tā kā sejas ādā ir daudz sīku, virspusēju asinsvadiņu, arī asiņošanas tendence ir daudz lielāka, tāpēc adatu terapeitam nepieciešamas īpaši labas iemaņas.

• Lāzerterapija. Arī tā iedarbojas uz noteiktiem meridiānu un ārpusmeridiānu punktiem, neizmantojot adatiņas, bet lāzeru – pilnīgi nesāpīga metode.

• Moksa terapija. Izmanto žāvētu vībotņu degkociņus, gan attālināti sildot akupunktūras punktus, gan arī kombinējot to ar adatu terapiju. Lai to veiktu, obligāti jādiagnosticē ķermeņa enerģijas balanss, jo ir būtiski atšķirt, vai problēmu rada enerģijas deficīta sindroms vai hiperaktivitāte. Ir arī daži sindromi, kur moksa terapiju nedrīkst lietot.

• Sejas gua sha. Tradicionāla ķīniešu medicīnas metode, ko lieto visam ķermenim, izmantojot kaula ķemmītei līdzīgu instrumentu, diezgan stingri masējot gan pa meridiāniem, gan arī ārpus meridiāniem. Uzlabo asinsriti un mikrocirkulāciju. Sejai šīs procedūras veic daudz maigāk nekā ķermenim, izmantojot speciālu instrumentu.

• Diēta un ķīniešu medicīnas preparāti. Katram cilvēkam tiek sniegti uztura ieteikumi, kas atbilst viņa īpatnībām un diagnostikā noskaidrotajām problēmām. No tā atkarīga gan produktu izvēle, gan to sagatavošanas veidi. Ārsts var ieteikt arī ķīniešu medicīnas preparātus – Latvijā vairāk pieejami iekšķīgie preparāti tablešu formā, un pirms to nozīmēšanas ir obligāta diagnostika, lai noteiktu, kurā meridiānu sistēmā ir traucēts līdzsvars un uz kuru būtu jāiedarbojas.

• Elektroterapija. Pārsvarā tiek izmantota kombinācijā ar adatu terapiju, piemēram, svara samazināšanai, cīņai ar strijām, augšstilbu ādas izskata uzlabošanai u.c. Uz adatām novieto elektrodus, kas lokāli pastiprina asinsriti un akupunktūras punkta darbību. Striju problēmu var efektīvāk risināt tad, ja nav pagājis ilgs laiks pēc striju rašanās, vēlams to darīt sadarbībā ar kosmetologu.

• Aurikuloterapija. Tā ir iedarbība uz akupunktūras punktiem, kas atrodas uz auss. Izmanto gan akupunktūras adatas, gan plāksterīšus ar magnētiņiem vai piemērotām augu sēkliņām, ko pielīmē noteiktos punktos un pats pacients tos var masēt starpseansu posmā.

• Akupresūra. Ja cilvēkam ir vēlme turpināt patstāvīgi rūpēties par savu ādu, izmantojot ķīniešu medicīnas metodes, speciālists viņam var parādīt konkrētus ķermeņa punktus, kurus regulāri masēt.