Darba kārtībā: rūpes par locītavām

Vai mūža otrajā pusē locītavu stīvums, sāpes un citas problēmas ir dabiskas un neizbēgamas? Mediķi jau sen cenšas mums izskaidrot, ka locītavas ļoti bieži iespējams saglabāt veselīgas un vingras, ja vien cilvēks par tām pienācīgi rūpējas.

Locītavu problēmas patiešām ir aktuālas – tās skar pusi no iedzīvotājiem pēc 50 gadu vecuma, turklāt mūsdienās locītavu problēmas kļūst jaunākas.

Locītavas ir svarīgs mehānisms, lai cilvēka ķermenis varētu pilnvērtīgi darboties, taču tās ar laiku var nolietoties, līdz ar to parādās sāpes, kas ierobežo kustības un apgrūtina ikdienas dzīvi. Sāpošas locītavas var būt indikators iekaisuma procesam. Ārsts var ieteikt lietot nesteroīdos pretiekaisuma un pretsāpju līdzekļus vai ziedes, bet tie noņems tikai simptomu – sāpes, kas pēc neilga laika, ja locītavu skrimšļi nav labā stāvoklī, var atjaunoties. Pacientam obligāti ir jāpadomā par šo sāpju cēloni – locītavu nodilšanu. Galvenais aizsargelements, kas nodrošina locītavas kustīgumu un elastību, ir skrimslis. Ar gadiem locītavās notiek skrimšļu sairšanas procesi, skrimšļu sintēze pavājinās un locītavu kustībās jūtams diskomforts. Vesels locītavas skrimslis samazina kaulu slīdvirsmu berzi, bet nodilis skrimslis vairs nespēj pilnvērtīgi veikt savu funkciju, tāpēc parādās sāpes. Sāpīgas locītavas var liecināt par artrītu un artrozi. Artrīts ir iekaisīga rakstura izmaiņas. Artroze ir saistīta ar destruktīviem procesiem – locītavas skrimslī un izmaiņām locītavas struktūrā. Artroze raksturīga vairāk pusmūža cilvēkiem, bet artrīts var būt jebkurā vecumā.

Talkā nāk glikozamīns

Viens no risinājumiem, kā palīdzēt skrimslim atjaunoties, ir lietot glikozamīnu saturošus preperātus, kas labvēlīgi iedarbojas uz locītavu skrimsli. Klīniskos pētījumos secināts, ka glikozamīns mazina locītavas deģeneratīvās izmaiņas, ko izraisa osteoartrīts. Osteoartrīts ir deģeneratīva locītavu slimība (bieži aprakstīta kā nolietošanās). Osteoartrīts attīstās, ja normālais kaulu noklājošais skrimslis nolietojas un drūp. Kauls sāk berzēties pret kaulu, locītava zaudē gludumu, kaulu gali sabiezē un veidojas izaugumi, ko sauc par piešiem; kaula un skrimšļa druskas sāk krāties locītavas spraugā. Locītavas kļūst stīvas, sāpīgas un nereti pietūkst.

Dažādos līdzekļos parasti ietilpst dažādi glikozamīna sāļi (hidrohlorīds, sulfāts, N-acetil-glikozamīns), jo tie no gremošanas trakta uzsūcas daudz labāk, līdz ar tiek efektīvāk izmantoti organismā. Kuru no glikozamīna sāļiem izvēlēties? Atbilde ir viennozīmīga – abi sāļi tīrā veidā piegādā locītavas skrimslim vienādu daudzumu glikozamīna. Ar glikozamīna palīdzību locītava tiek it kā ieeļļota, līdz ar to uzlabojas kustību spēja, skrimslis tiek labāk apgādāts ar barības vielām. Ar glikozamīna palīdzību var panākt, ka bojātās locītavu daļas atjaunojas. Turklāt glikozamīns veicina sēra uzsūkšanās procesu skrimšļaudos, jo tas ir nepieciešams locītavu audu atjaunošanās procesam. Piedevām glikozamīns pēc uzsūkšanās organismā piedalās saišu, cīpslu, kaulu, nagu, ādas un pat sirds struktūru atjaunošanās procesos. Tā kā šī aktīvā viela piedalās locītavu struktūru veidošanās procesā, tad to var izmantot arī, lai ātrāk atgūtu pilnvērtīgu locītavu kustīgumu pēc izmežģījumiem un sastiepumiem, šādā gadījumā glikozamīns ievērojami atvieglo sāpes, samazina paaugstināto ievainoto audu jutību un uzlabo locītavas kustīgumu.

Glikozamīna preparātu kurss

Jārēķinās ar to, ka glikozamīna iedarbība nav tūlītēja. Pētījumos konstatēts, ka glikozamīnu saturošie preparāti jālieto vismaz divas nedēļas, lai sāktu just efektu. Ieteicamais lietošanas kurss ir trīs mēneši, pēc tam efekts saglabājas vismaz astoņas nedēļas. Lietošanas kursu ieteicam atkārtot 2–3 reizes gadā. Glikozamīna preparātus var lietot arī profilaktiski, ja cilvēkam ir intensīva fiziska slodze, arī pēc operācijām, lai veicinātu brūču sadzīšanu. Glikozamīna lietošana parasti nekādas nevēlamas blakusparādības neizraisa, taču dažkārt var rasties kuņģa un zarnu trakta kairinājums, kas izpaužas kā gremošanas traucējumi un sāpes vēderā. Lai no tā izvairītos glikozamīna preparātus ieteicams lietot ēšanas laikā.

Kas jāņem vērā

Ikvienam cilvēkam neatkarīgi no vecuma vingrošana būs labākās zāles, lai nerastos locītavu kaites. Turklāt labāk to darīt biežāk, ar mazāku slodzi, nekā reizi nedēļā, pamatīgi sevi pārpūlējot. Pirms lielām fiziskām slodzēm noteikti der iesildīties, pretējā gadījumā slodze locītavām tikai kaitēs.

Cilvēkiem ar palielinātu ķermeņa masu ieteicams atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, tādējādi samazinot slodzi, kas jāiztur potītēm un ceļgaliem. Ja esat smēķētājs, būtu ieteicams atteikties no šā netikuma, jo locītavu problēmas smēķētājiem mēdz būt smagākas, smēķēšana pasliktina asinsriti un veicina osteoporozes attīstību.

Svarīgi atcerēties, ka organismam nepieciešams pilnvērtīgs, daudzveidīgs uzturs. Noteikti uzturā vajadzētu iekļaut produktus, kas bagāti ar kalciju – pienu, biezpienu, sieru, jogurtu, brokoļus, kāļus un citus dārzeņus, jo tas palīdzēs stiprināt kaulus. n

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Walmark

**

ArthroStop®

Sievietēm – ArthroStop® Lady

• Sievietēm locītavu nodilšana ir sastopama divreiz biežāk nekā vīriešiem. Tāpat aprēķināts, ka pēc 50 gadu vecuma katrai trešajai sievietei un vienam no astoņiem vīriešiem ir osteoporoze – hroniska slimība, kuras rezultātā kauli kļūst trausli un palielinās lūzumu risks. Osteoporoze var skart jebkuru kaulu ķermenī, taču vietas, kurās lūzumi rodas visbiežāk, ir plaukstas locītava, muguras skriemeļi un gūža. Rūpējoties par sievietes veselību, Walmark ir radījis inovatīvu produktu ArthroStop® Lady, kas satur īpašu sievietes organismam piemērotu aktīvo vielu kombināciju, lai saglabātu locītavu elastību un papildus rūpētos par kaulu veselību. ArthroStop® Lady efektīvi iedarbojas uz visām locītavām (ceļa, gūžas, rokas un mugurkaula locītavām) un visiem kauliem cilvēka organismā.

• Produkts satur optimālu glikozamīna sulfāta devu, kas ir zinātniski pierādīta dienas deva ar labvēlīgu iedarbību uz locītavu veselību. Glikozamīna sulfāts veicina locītavu kustīguma un elasticitātes saglabāšanos, palīdz uzturēt saistaudu, kaulu, saišu un cīpslu veselību.

• Papildus pievienotais OsteoComplex, kura sastāvā ietilpst kalcijs, D vitamīns un K vitamīns, nodrošina veselīgas kaulu struktūras un to funkciju saglabāšanu. ArthroStop® Lady ieteicams lietot, lai saglabātu kaulu un locītavu veselību, uzlabotu to apgādi ar barības vielām palielinātas slodzes gadījumos. Produkts ieteicams sievietēm menopauzes laikā un pēc menopauzes.

Ikvienam – ArthroStop® Plus

• Ikvienam, kam nepieciešama palīdzība, rūpējoties par locītavu veselību, Walmark piedāvā produktu ArthroStop® Plus. Tas nodrošina nepieciešamās uzturvielas skrimšļu veidošanai un locītavu normālai funkcionēšanai, tā sastāvā ietilpst augstas kvalitātes glikozamīna hidrohlorīds; metilsulfanilmetāns (MSM), kas palīdz uzturēt locītavu šķidrumu un skrimšļus, tādējādi nodrošinot pareizu locītavu darbību; bosvelijas ekstrakts, ko ajurvēdas medicīnā izmanto jau kopš seniem laikiem, lai ārstētu iekaisumus; mangāns, kas nepieciešams stipriem un veseliem kauliem.

**

NODERĪGI

Riska grupas, kas visbiežāk cieš no locītavu sāpēm:

• cilvēki, kas vecāki par 45 gadiem;

• tie, kam ir liekais ķermeņa svars;

• sievietes pēc menopauzes;

• sievietes pēc sarežģītām ginekoloģiskām operācijām;

• tie, kam ir iedzimtas locītavu patoloģijas;

• tiek, kam ir akūtas un hroniskas locītavu problēmas traumu gadījumā;

• ja iepriekšējās paaudzēs kādam jau bijušas locītavu slimības;

• ja ir endokrīnas slimības, piemēram, cukura diabēts;

• ja pārciesta Laima slimība.

Svarīgākais