Ziemā āda daudz jāmitrina

Ziemā ļoti svarīgi pareizi kopt sejas ādu, lai aukstais laiks neradītu būtiskas izmaiņas ādas veselībā.

«Aukstajā laikā āda cīnās galvenokārt ar diviem apgrūtinošiem faktoriem – aukstumu ārpusē, karstu un sausu gaisu iekštelpās. Āda regulāri tiek pakļauta krasām temperatūras svārstībām, kas vienmēr saasina jutīgas ādas problēmas un rada arī dažādas sūdzības normālai ādai,» stāsta veselības Centra 4 skaistuma klīnikas 4. dimensija dermatoloģe Dr. med. Māra RoneKupfere.

Ziemas laikā ādas stāvokļa pasliktināšanos galvenokārt izraisa ādas mitruma un tauku nepietiekamība – tauku dziedzeri par maz izdala taukvielas un šūnās samazinās ūdens daudzums. «Līdz ar aukstā gadalaika iestāšanos uz ādas var parādīties sausi sarkani plankumi, ādas lobīšanās, pat plaisas un akne tipa izsitumi. Saasinās sīkās grumbiņas, zūd elastība un tonuss. Tāpēc ziemas sejas kopšanas kosmētika tiek bāzēta uz taukvielām un eļļām bagātiem līdzekļiem. Arī ādas tīrāmie līdzekļi no viegliem geliem un tonikiem jānomaina uz krēmīgākām formām vai pat eļļām,» uzsver dermatoloģe.

Ziemas laikā ādu nav ieteicams tīrīt ar karstu ūdeni, kas vēl vairāk pastiprinās ādas sausumu. Pēc ādas tīrīšanas vai pīlinga (ziemas laikā lieto vienu līdz divas reizes nedēļā) uz ādas vēlams uzklāt eļļas, vaskus un spēcīgus mitrinātājus saturošus krēmus. Bieži vien atkarībā no ādas stāvokļa, vecuma vai dzīvesveida ādas sausuma radītās problēmas neizdodas kompensēt tikai ar krēmu palīdzību, bet nepieciešams lietot papildus serumus un maskas, kas ādai maksimāli intensīvi nodrošinātu iztrūkstošo vielu piegādi.

«Pēdējo gadu pētījumi ļāvuši secināt, ka, balstot ādas kosmētiku uz dabiskām augu izcelsmes eļļām un vaskiem, īpaši aukstā gadalaikā, izdodas fizioloģiskā ceļā ādai nodrošināt gan mitruma līmeņa piesaisti šūnās un starpšūnu telpā, gan izveidot uz ādas tik ļoti svarīgo aizsargmembrānu.» Lai noteiktu, vai ādai mitruma ziemā patiešām pietiek, dermatoloģe aicina izvērtēt subjektīvās sajūtas un ādas izskatu – vai ādai nav savilkuma sajūta, sausi sārti plankumi, kas lobās, viegli niez, parādās sīkas virspusējas grumbiņas, lūpu āda kļūst apkaltusi, sāk sprēgāt. «Vairākām dabiskām eļļām krēmu sastāvā piemīt ādas aizsargspējas un ādas imunitāti stimulējošas īpašības, kā arī tās var darboties dezinficējoši pret pārlieku baktēriju un sēnīšu savairošanos ādā. Lai dabiskās eļļas nodrošinātu savu efektu uz ādas, nepieciešams samērā niecīgs to daudzums. Eļļas kombinējot savā starpā, var iegūt sinerģisku efektu, tādējādi pastiprinot vienu vai otru pozitīvo efektu uz ādas funkcijām. Tāpēc krēmos ir pieļaujama un iespējama vairāku eļļu klātbūtne.» Ziemā jāizvēlas krēms, kas balstīts uz dabiskām augu izcelsmes eļļām un vaskiem. Šādi krēmi palīdz izveidot ādas aizsargmembrānu, kas novērš ādas mitruma zudumu. Krēmu sastāvā izmantotās eļļas un to maisījumi nesasalst pat tad, ja ir ļoti zema temperatūra, āda nepaliek taukaina un netiek nosprostotas poras. Krēmu sastāvā esošās dažādās eļļas ar aromterapijas īpašībām var palīdzēt atslābināties pirms miega.

Aukstajā laikā noteikti nedrīkst aizmirst par lūpu kopšanu. «Lūpu āda ir plāna, tāpēc zaudē mitrumu visātrāk. Lūpām pirms došanās laukā jāuzklāj mitrinošs serums vai krēms un pēc tam lūpu balzams.» Vakaros uz 10 minūtēm var uzklāt mitrinošu krēmu maskas veidā, kam piepilināti daži pilieni dabiskas eļļas.

NODERĪGI

Katru dienu:

• Divas reizes dienā nepieciešams ādu tīrīt, galvenais akcents – vakarā.

Jāuzklāj serums, sejas krēms (gan dienas, gan nakts krēms) un /vai maska. Ūdens vietā jāizvēlas krēmīgas konsistences ādas tīrīšanas līdzekļi – attīrošs pieniņš vai alkoholu nesaturošs toniks.

Pirms došanās laukā:

• Jāuzklāj barojošs krēms vai «aukstuma krēms» (pirms tā var lietot mitrinošu serumu, ja āda ir izteikti sausa). Nākamais solis – var uzklāt pēc vajadzības tonālo krēmu. Aukstā laikā krēms jāuzklāj vismaz 30 minūšu pirms došanās ārpus mājas. Tas ir minimālais laiks, lai krēms absorbētos ādā un izveidotu ādai tik svarīgo aizsargslāni.

Svarīgākais