Svētku maltīte: ar sātu un prātu

Sliktais – vismaz tas, ko esam sev nodarījuši paši, aizmirstas diezgan ātri. Tāpēc, kad atkal tuvojas svētki ar bagātīgi klātiem galdiem, itin viegli ir atsaukt atmiņā kārdinošo ēdienu garšu un smaržu, bet atvairīta tiek doma par smagumu vēderā, slikto pēcsvētku pašsajūtu un apņemšanos nekad vairs neielaisties gastronomiskās pārmērības.

Novēlam, lai šoreiz tomēr izdotos īstenot gudrāku svinēšanas stratēģiju.

Svētku galdā ir vieta gan zirņiem ar speķi, gan sautētiem kāpostiem, pīrāgiem, galertam un citiem tradicionāliem gardumiem, tāpēc jau svētki ir svētki. Bet gudri cilvēki saka: esi gardēdis, neesi rīma.

Ja tu zini, ka gaidāmi deviņi ēdieni, atstāj vēderā vietu tiem visiem. Starp citu, daži šā latviešu ticējuma varianti vēsta, ka nevis jāēd deviņi ēdieni, bet gan deviņas reizes jāsēžas pie galda, lai nākamajā gadā nekā netrūktu. Tas nozīmē, ka arī jāpieceļas, jāizkustas, jāiziet laukā.

Kā zināms, mūsu senči gaidīja ķekatniekus, gāja klausīties, ko runā zirgi stallī un kā bites stropā dūc, meitas devās uz kūti padot labvakaru «kuiļa tēvam», lai dzirdētu, cik reizes tas atrukšķēs pretī... Vārdu sakot – veica daudz dažādu izdarību, lai zīlētu nākotni un piesauktu svētību.

Mēs taču arī varam kaut nedaudz izkustēties, vakars ir garš, laika pietiks. Un ir arī dažas citas lietas, ko var paveikt, lai būtu vieglāk ievērot mērenību.

**

NODERĪGI

• Saviesīga sēdēšana pie svētku galda ir īstā situācija, kad mācīties ēst lēni.

Piemēram, pēc katra trešā kumosa var nolikt galda piederumus līdz brīdim, kad tas būs rūpīgi sakošļāts un norīts. Ēšanas gaitā pauzes vēlams ieturēt arvien lielākas. Starp citu, izpētīts, ka cilvēki ar lieko svaru ēd ātrāk nekā citi.

• Nepareizi ir «taupīties» svētku maltītei, tajā dienā neko neēdot. Arī laikā pirms viesībām jāievēro regulāras ēdienreizes. Ja cilvēks ir ļoti izsalcis, viņš riskē ātri vien pārēsties.

• Maltītes laikā visa uzmanība jāveltī ēšanai un nevajadzētu nodarboties ar blakuslietām, piemēram, skatīties televizoru vai lasīt, runāt pa telefonu. Arī mājasmāte var apvainoties, ja cienastu nenovērtē un pavirši aprij.

• Lai izvairītos no pārēšanās, jāiemācas nesteidzīgi izbaudīt ēdiena smaržu, garšu, konsistenci, servējumu un jauko maltītes gaisotni.

• Nevajadzētu uztvert ēdienu kā stimulu vai atalgojumu sev pašam par kaut ko labi paveiktu. Izdomājiet sev citas balvas.

• Arī svētku ēdienkartē ieteicams iekļaut pilngraudu produktus, svaigus augļus un dārzeņus, kas ilgāk jākošļā.

• Gremošanas procesam palīdz dažādu garšaugu izmantošana ēdienos – tie var būt pētersīļi, dilles, ķimenes, ķiploki, sarkanie pipari u.c.

• Der padomāt, kā tos pašus tradicionālos ēdienus padarīt mazkaloriskākus, tāpēc vislabāk tos gatavot mājās, nevis iegādāties pusfabrikātus. Vēlams kontrolēt arī sāls daudzumu.

**

Kaspars IVANOVS, ārsts, SIA Silvanols valdes priekšsēdētājs

Svētki ar alkohola lietošanu un bagātīgi klātu galdu, kur goda vietā nereti ir trekni un pikanti ēdieni, rada nevēlamas sekas visai gremošanas sistēmai. Tas ir īsts pārbaudījums aknām – orgānam, kuram jau tā jātiek galā ar daudziem toksīniem, kas diendienā nonāk mūsu organismā no apkārtējās vides, sadzīves ķīmijas, medikamentiem u.c. Tām jātiek galā arī ar paša organisma saražotajām

vielām, piemēram, holesterīnu un bilirubīnu. Nevajadzīgais aknās tiek sašķelts un tad izvadīts ārā. Aknas pārvērš organismam izmantojamā formā taukus, olbaltumvielas, ogļhidrātus, vitamīnus un minerālvielas, kas tajās nonāk kopā ar asins plūsmu. Aknās tiek sintezētas praktiski visas olbaltumvielas, piemēram, albumīns; vielas, kas nodrošina asins recēšanu, kā arī imūnsistēmas ģenētiskās informācijas nesējvielas. Tās veic daudzas svarīgas funkcijas mūsu organismā, un bez aknām cilvēks nespētu izdzīvot ilgāk par vienu diennakti.

Lai pasargātu aknas dažādās nelabvēlīgās situācijās, tajā skaitā – no svētkos pieļauto pārmērību sekām, iesakām lietot mūsu izveidoto produktu Hepasan®. Tā sastāvā ir pieneņu ekstrakts, kas stimulē aknu darbību un kam ir spēcīgs pretiekaisuma efekts, bet otra aktīvā viela ir silimarīns, kas iegūts no mārdadžiem. Ir vērts zināt, ka tieši silimarīns ir mārdadžu vissvarīgākā aktīvā sastāvdaļa. Tāpēc, pērkot kādu mārdadžu produktu, noteikti jāpievērš uzmanība silimarīna koncentrācijai tajā. Ja jūs gatavojaties kādam pasākumam, kur, iespējams, iznāks patērēt vairāk alkohola, nekā ierasts, vēlams jau pirms tam sākt lietot šo preparātu, lai sagatavotu aknu šūnas, stabilizējot to membrānas. Protams, arī tajā pašā dienā, kad tiks saskandinātas glāzes un nereti baudītas arī bagātīgas uzkodas, var lietot šo līdzekli – tad toksīni tiks uzveikti labāk, bet tiem, kuri būs pārvērtējuši savus spēkus, tiks atvieglotas arī paģiru sindroma izpausmes.

Preparāts Hepalong® tapis, sadarbojoties ar Latvijas ārstu asociācijām un farmaceitiem. Tā sastāvā ir aminoskābe L – ornitīns, kas stimulē atindēšanās procesus aknu šūnās, veicina toksisko amonija jonu izdalīšanos; kā arī kurkumas ekstrakts, kas stimulē žults sekrēciju un palīdz aizsargāt aknas no kaitīgo vielu ietekmes. Kurkumu pie mums vairāk izmanto kā garšaugu un pārtikas krāsvielu, taču kurkumas ekstrakts jau gadsimtiem pazīstams kā audu atjaunotājs, Austrumu zemēs tas tiek pat dēvēts par mūžīgās jaunības ekstraktu. Hepalong® ieteicams lietot, ja ir aknu darbības traucējumi, kas saistīti ar alkohola, medikamentu un vīrusu toksisko iedarbību.

Gribētos arī atgādināt, ka ikviens cilvēks var saudzēt savas aknas, ēdot pilnvērtīgu daudzpusīgu pārtiku, pietiekami uzturoties svaigā gaisā un nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, jo tās uzlabo asinsriti un vielmaiņas procesus aknās.

Drošības pēc ieteicams arī sagatavoties situācijām, kad gremošanas sistēma kaut kādu iemeslu dēļ netiek galā ar saviem pienākumiem un cilvēks jūt smagumu vēderā, dedzināšanu kuņģī, vēdergraizes, vēdera uzpūšanos un citus nepatīkamus simptomus. Protams, ir pastāvīgi jādomā, ko un kā ēdam, tomēr pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāji savus gadsimtos izveidojušos ēšanas paradumus nesteidzas mainīt, un praktiski jebkurā gadalaikā ir liels pieprasījums pēc līdzekļiem, kas grūtā brīdī nāk talkā kuņģa un zarnu traktam. Mūsu izveidotā Gastromix® balzama sastāvā ir vērmeļu, ceļteku, melnās bērzu piepes jeb čagas, kā arī piparmētru un kliņģerīšu ekstrakts. Vērmeles veicina visu gremošanas sulu sekrēciju, turklāt tām piemīt arī viegla pretiekaisuma iedarbība un spēja mazināt sāpes. Melnās bērzu piepes ir ļoti efektīvas tieši pret iekaisumiem, to aktīvās vielas tiek galā ar kuņģa un zarnu trakta čūlām. Esam pievienojuši arī brūkleņu sulu, kas pati par sevi ir ļoti iedarbīga. Arī kliņģerītes un kumelītes labi mazina iekaisumu. Iekaisumi, pat virspusēji, traucē barības uzsūkšanos, un cilvēks jūt diskomfortu, pat ja ēd pilnvērtīgi – barība ilgāk aizkavējas kuņģa un zarnu traktā, tādēļ vajadzīgi šie līdzekļi, kas sekmē visu gremošanas orgānu sekrēciju.

Ja iznāk apēst pārāk daudz smagas barības, iesaku lietot Silva Enzym® kapsulas. To sastāvā ir pankreatīns un pieneņu sausais ekstrakts. Pankreatīns ir aizkuņģa dziedzera ferments, kas šķeļ gan olbaltumvielas, gan ogļhidrātus, gan taukus. Pieneņu sausais ekstrakts ir ļoti labs žults dzinējs – pateicoties tam, aknas vēl papildus ražo žulti, kas vajadzīga, lai sašķeltu ar smago pārtiku uzņemtās olbaltumvielas un taukus, kā arī vienlaikus aizsargā aknas.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Silvanols

Svarīgākais