Rūpēties par veselīgu imūnsistēmu

Elpceļu vīrusi jūtas lieliski tādā ziemā kā šī, kad balto sniega klajumu vietā daudzviet redzamas dubļu lāmas un gaisa temperatūra nevēlas pārliecinoši nokristies zem nulles grādu atzīmes.

Taču ir cilvēki, kuriem izdodas palikt veseliem arī tad, kad apkārt visi klepo un šķauda un dažs jau paguvis saslimt ne pa jokam. Tie, kuriem pērn nodarīja pāri gripa, rūgtas pieredzes mācīti, dodas vakcinēties, citi prāto, vai nevajadzētu laikus iegādāties pretvīrusu zāles un turēt tās mājās drošības pēc. Bet ko var dot vitamīnu kompleksi un dažādi pasākumi, kas domāti organisma vispārējo aizsardzības spēju stiprināšanai? Māja jautāja ārstam Mārim Beltem, SIA Ekomed valdes priekšsēdētājam.

Organisma aizsargspēja

Neiedziļinoties sīkākās niansēs, var teikt, ka imunitāti iedala specifiskā un nespecifiskā. Specifiskā imunitāte veidojas attiecībā uz kādu konkrētu slimības izraisītāju, pārslimojot šo slimību vai pret to vakcinējoties. Savukārt nespecifiskā jeb dabiskā imunitāte ir vispārējā organisma aizsargspēja. Dabiskās imunitātes uzdevums ir novērst slimību izraisītāju iekļūšanu, vairošanos un izplatīšanos organismā. Piemēram, gripa ir slimība, pret kuru var vakcinēties, bet līdztekus tai dabā cirkulē arī daudzi citi vīrusi, kas arī var radīt veselības problēmas, ja nespecifiskā imunitāte nav savu uzdevumu augstumos. Nav tādu tablešu, kuras lietojot cilvēks automātiski iegūst labu dabisko imunitāti. Tās stiprināšana ir vesels pasākumu komplekss.

Kas ir Imunace

«Tas ir vitamīnu komplekss, kas veidots, balstoties uz pētījumiem, ar mērķi palīdzēt organismam saglabāt veselīgu imūno

sistēmu. Šobrīd Mēness aptiekās tas nopērkams ar atlaidi līdz 25%,» stāsta M. Belte. «Anglijas firma Vitabiotics ir līderis specializēto multivitamīnu ražošanā Eiropā, tās vitamīnu preparāti tiek mērķtiecīgi radīti dažādām noteiktām situācijām. Vitabiotics preparāti nesatur mākslīgās krāsvielas, laktozi, glutēnu, sāli, dzīvnieku izcelsmes produktus. Imunace mikroelementu un vitamīnu sastāvs ir arī pierādījis savu efektivitāti randomizētā, placebo kontrolētā klīniskā pētījumā, kurā piedalījās AIDS pacienti. Ārsti reizēm pret vitamīnu kompleksiem – uztura bagātinātājiem izturas skeptiski, bet šis pētījums ar HIV inficētajiem cilvēkiem, kuru imunitāte ir cietusi, pierāda, ka ir nozīme lietot vitamīnu un minerālvielu kompleksu ne tikai profilaksei, bet arī tad, kad cilvēks jau ir saslimis – arī tas var uzlabot iznākumu. Šos datus prezentējām Latvijas Infektoloģijas centrā, un infektologi bija patīkami pārsteigti un atzinīgi novērtēja pētījumus. Viņi arī atzina, ka gan gripas epidēmijas, gan citu elpceļu vīrusu aktivitātes periodā ir lietderīgi stiprināt organismu, izmantojot preparātus, kuru sastāvā ir C vitamīns, citi antioksidanti un vitamīni, kas stiprina imūnsistēmas šūnas, kas pirmās sastopas ar vīrusiem un baktērijām. Noteikti vajadzētu izvērtēt savu uzturu. Iespējams, ka cilvēks, kurš var atļauties ikdienā lietot svaigus, vitamīniem un citām vērtīgām uzturvielām bagātus bioloģiskās lauksaimniecības produktus, var visu vajadzīgo uzņemt tikai ar pārtiku, tomēr, vērojot sabiedrībā valdošos ēšanas paradumus un ņemot vērā reālās iespējas, kādas ir šajos krīzes laikos, parasti jāsecina, ka daudzus vitamīnus un citas nepieciešamas uzturvielas ir lietderīgi uzņemt papildus.»

Ar ehināciju

Ehinācija, saukta arī par čiekurpuķi, ir populārs ārstniecības augs, kura dzimtene meklējama Ziemeļamerikā. Jau ilgi pirms eiropiešu ierašanās indiāņi lietoja ehināciju, lai pasargātu sevi no saaukstēšanās, arī dažādu ādas slimību un ievainojumu ārstēšanai. Ehinācijas sula satur aktīvās vielas, kas paaugstina organisma nespecifiskās aizsargspējas: palielina leikocītu – granulocītu skaitu un paaugstina to spēju iznīcināt organismā iekļuvušos mikrobus. Ehinācijas aktīvās vielas paaugstina organisma aizsargspējas pret elpceļu un urīnceļu infekcijām; tās uzņemot, cilvēki ziemas periodā slimo ar saaukstēšanās slimībām retāk un vieglākā formā.

«Tagad Latvijas aptiekās nopērkams arī Imunace ar ehināciju,» stāsta M. Belte. «Zinātniskos pētījumos ir pierādīts, ka ehinācijai piemīt imunitāti sekmējoša darbība, tāpēc tiek ražots daudz uztura bagātinātāju ar ehināciju, tomēr gribu vērst īpašu uzmanību uz to, ka Imunace kompleksam pievienoti 450 mg ehinācijas sausā ekstrakta, jo jaunākie pētījumi liecina, ka tieši šāda deva ir efektīva. To var lietot gan slimību profilaksei, gan tad, kad jau parādījušies slimības simptomi, lai sekmētu izveseļošanos.»

Palīdz arī vakcinējoties

«Ja cilvēks vakcinējas, piemēram, pret gripu, viņam nereti iesaka sevi pasaudzēt divas nedēļas, kamēr veidojas antivielas, neiet pirtī, nelietot alkoholu un nedarīt citas lietas, kas nomāc imunitāti, jo tad antivielas veidosies sliktāk,» komentē M. Belte. «Antivielām ir olbaltumvielu daba, un, lai notiktu olbaltumvielu biosintēze, ir vajadzīga folskābe, B grupas vitamīni, aminoskābes. Tāpēc arī šeit Imunace var palīdzēt, visu to nodrošinot.»

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Taula Rīga

*

NODERĪGI

• Vitamīnus drošāk pirkt aptiekā, jo tur aptiekārs var palīdzēt izvērtēt preparāta sastāvu un atbildēt uz neskaidrajiem jautājumiem.

• Rēķinot preparātu cenu, ir vērts rūpīgi izpētīt informāciju uz iesaiņojuma. Nereti ražotāji mēdz norādīt darbīgo vielu saturu nevis vienā tabletē, bet gan dienai paredzētajā devā, kurā ir divas, trīs, reizēm pat sešas tabletes.

• Ieteicams izvēlēties tādu ražotāju produkciju, kam jūs uzticaties.

• Vislabāk izvēlēties nevis vitamīnu kompleksu vispār, bet tādu, kas speciāli veidots konkrētam mērķim, piemēram, dabiskās imunitātes stiprināšanai.

• Nevajag vitamīnus lietot bez pārtraukuma, kā arī pārsniegt norādītās devas.

• Vitamīnu un citu bioloģiski aktīvu vielu preparāti jālieto ēšanas laikā vai tūlīt pēc ēšanas, jo tie vislabāk uzsūcas organismā kopā ar barību. Savukārt tukšā dūšā tie labi neuzsūcas un var pat radīt kuņģa kairinājumu.

*

Dabisko imunitāti stiprina:

• Racionāls, veselīgs, vitamīniem un olbaltumvielām bagāts uzturs (tieši no olbaltumvielām organismā veidojas antivielas – vielas, kas pazīst svešos antigēnus, iezīmē tos likvidācijai vai uzreiz iznīcina).

• Psihohigiēna – labs, možs garastāvoklis, pietiekami ilgs miegs, optimistisks noskaņojums (statistika rāda, ka depresīvi cilvēki slimo biežāk).

• Fiziski aktīvs dzīvesveids, uzturēšanās svaigā gaisā, laikus uzsākta un pareizi īstenota norūdīšanās.

• Antioksidanti, piemēram, C vitamīns, E vitamīns, betakarotīni – vielas, kas palīdz aizsargāt organisma šūnas pret brīvo radikāļu izraisītajiem bojājumiem. (Pastiprinātu brīvo radikāļu rašanos veicina vides piesārņojums, smēķēšana, pārlieka alkohola lietošana u.c.)

• Aminoskābes un mikroelementi, kas nepieciešami sarežģītu antioksidantu kompleksu sintēzei organismā.

• Vielas, kas nepieciešamas vispusīgam organisma funkciju atbalstam, jo imūnajās reakcijās iesaistītas daudzas šūnas un orgāni (leikocīti, endokrīnā sistēma, aknas, ādas šūnas, centrālā nervu sistēma).

Svarīgākais