Skaistas krūtis ceļ pašvērtējumu

Plastikas ķirurgs dr. Andrejs Kremņevs savā darbā regulāri pārliecinās, cik augsta estētiskā vērtība sieviešu skatījumā ir skaistām krūtīm. «Atnāk paciente, kurai pēc senas traumas ir acīmredzami šķībs deguns, un... izsaka vēlmi uzlabot krūšu formu.

Šķiet, par degunu, kas taču atrodas sejas vidū un ir visiem redzams, vajadzētu raizēties vairāk nekā par krūtīm, ko sedz apģērbs, bet sieviete saka: deguns mani neuztrauc, esmu kopš bērnības pie tā pieradusi. Viņa varbūt pat īsti neatceras, kā izskatījās deguns, kad tas bija simetrisks. Krūšu izmaiņas visbiežāk notiek īsākā periodā, sieviete salīdzina, kādas bija krūtis pirms grūtniecības vai pirms svara zaudēšanas un kādas tās kļuva vēlāk, un grib atgūt zaudēto,» stāsta ārsts.

Nav taisnība izplatītajam uzskatam, ka sievietes iet uz krūšu plastisko operāciju, lai izpatiktu vīriešiem. Nereti vīrs vai draugs ir pret operāciju, dažam pat rodas aizdomas, ka sievietei uzradies slepens mīļākais, bet viņa saka: «Ticiet man, dakter, es to vēlos vienīgi sevis pašas dēļ!» Un patiešām – skaistas krūtis ceļ pašvērtējumu, sieviete jūtas laimīgāka un veiksmīgāka, tāpēc nereti seko arī citas pozitīvas pārmaiņas privātajā dzīvē un karjerā.

«Pastāv dažādi krūšu korekcijas veidi: palielināšana ar implantu palīdzību, nokarenu krūšu pacelšana, lielu krūšu samazināšana; ir gadījumi, kad jākombinē palielināšana un pacelšana,» stāsta dr. A. Kremņevs. «Iespējama arī lielu areolu samazināšana, to formas maiņa, ievilktu krūts galiņu korekcija, krūšu rekonstrukcija pēc onkoloģiskām operācijām vai traumām.»

Veselības priekšnoteikumi

«Jāņem vērā, ka krūšu plastiskās operācijas, tāpat kā jebkuras plānveida operācijas, nevar veikt, ja pacientei ir akūtas slimības, hronisku slimību paasinājumi, onkoloģiskas slimības, ādas slimības, psihiskas slimības,» norāda dr. A. Kremņevs. «Ja pacientei ir smagas aptaukošanās problēmas, vispirms iesaku doties pie bariatrijas ķirurga, un pēc tam, kad zaudēts svars, var domāt par krūšu un vēdera plastiku. Pacientiem ar aptaukošanos bieži ir diabēts, paaugstināts asinsspiediens, locītavu problēmas un asinsvadu slimības. Tas var radīt sarežģījumus, problēmas ar dzīšanu.»

Krūšu palielināšana ar implantu palīdzību

«Silikona implantus krūšu palielināšanai izmanto kopš pagājušā gadsimta 60. gadiem. Pa šo laiku tie ir kļuvuši par augsti tehnoloģisku produktu, kas spēj izturēt ļoti lielu slodzi,» skaidro dr. A. Kremņevs. «Implants tiek ievietots uz visu mūžu, pazīstamākie ražotāji saviem implantiem piešķir mūža garantiju un apņemas nomainīt tos bez maksas, ja kaut kas atgadās. Mūsdienu implanti ir pildīti ar gelu, kas ir biezs, blīvs un netekošs. Katru gadu pasaulē tiek ievietoti 5–7 miljoni krūšu implantu. Paciente (dažkārt arī pacients, kurš veic dzimuma maiņu) atnāk uz konsultāciju, tiek ievākta anamnēze par veselības stāvokli. Ja tas ir pietiekami labs, lai veiktu operāciju, seko modelēšana: pie spoguļa var piemērīt tā dēvētos saizerus (no angļu valodas vārda size – izmērs), kas ļauj noteikt, kāda lieluma krūtis sieviete gribētu un kā tās aptuveni izskatīsies. Lielākā daļa sieviešu ir savu lēmumu nopietni apdomājušas un vēlas 2. vai 3. lieluma krūtis, kas atbilst viņu augumam. Nedēļu pirms operācijas jāveic nepieciešamās analīzes, un, ja viss ir kārtībā, tiekamies operācijas dienā. Operācija notiek vispārējā narkozē, tās ilgums vidēji 45–60 minūtes. Ir trīs griezienu pamatveidi – zemkrūts krokā, padusē un ap krūts areolu. Implantu var ievietot zem krūšu muskuļa vai zem dziedzera. Mūsu klīnikā galvenokārt izmantojam metodi, kur implantu ievieto zem muskuļa. Lai gan šī operācija tehniski ir nedaudz sarežģītāka un var būt mazliet sāpīgāks pēcoperācijas periods, tas dod estētiski labāku rezultātu, implantu zem ādas nevar ne ieraudzīt, ne sataustīt, krūts izskatās ļoti dabiska, muskulis notur implantu vietā, neļauj ar gadiem krūtīm kļūt nokarenām un nerodas tā sauktā kapsulas kontraktūra – kad implantu spēcīgi saspiež audi, kas ap to izveidojas, organismam reaģējot uz svešķermeņa klātbūtni. Implantu apvalki var būt gludi vai teksturēti, pēdējiem ir tāda faktūra, kas palīdz implantam labāk noturēties vietā un var mazināt kapsulas kontraktūras risku. 90% gadījumu mēs izmantojam tā sauktos anatomiskos implantus, kas piešķir krūtīm dabisku formu. Ir arī apaļie implanti, ko visbiežāk pieprasa sievietes, kuras vēlas «lai visi redzētu, ka tur ir silikons». Lēmumu sieviete pieņem pati. Ja viņai tas patīk un dara laimīgu – kāpēc gan ne? Ārstam pirmām kārtām jāievēro medicīnas likumi un jāskatās, vai pacientes vēlmi var īstenot, nekaitējot viņas veselībai. Četras nedēļas pēc operācijas jāatturas no sporta zāles, pirts un baseina apmeklējumiem, bet uz solāriju var iet jau agrāk, ja sauļojoties nosedz šuves. Mēneša laikā pēc operācijas rezultāts tiek sasniegts par 80%, bet kopumā krūšu forma pilnveidojas pusgada laikā, tā pamazām kļūst vēl dabiskāka. Visvieglāk ir palielināt krūtis jaunai nedzemdējušai sievietei ar nulles izmēra krūšturi. Grūtāk ir dzemdējušām sievietēm, kuru krūtis kļuvušas nokarenas – te jāapsver, vai nebūtu lietderīgi vienlaikus veikt arī krūšu pacelšanu, kas prasa papildu griezienus.»

Krūšu pacelšanas operācija

«Šīs operācijas mērķis nav krūšu palielināšana, bet to formas korekcija,» stāsta plastikas ķirurgs. «Tiek veikts cirkulārs grieziens ap areolu. Ja krūtis ir izteikti nokarenas, tad papildus vēl veic vertikālu griezienu un ļoti retos gadījumos arī griezienu zem krūts. Operācija turpinās ap divām stundām, paciente pavada stacionārā diennakti, ierobežojumi pirts, baseina un sporta zāles apmeklēšanai ir 4–6 nedēļas. Pēc 10–12 dienām noņem šuves. Rētas beidz veidoties pēc sešiem mēnešiem. Pēc tam, ja nepieciešams, veic rētu korekciju ar lāzeru vai arī tetovē tās ādas krāsā.»

Krūšu redukcija – samazināšana

Viena pacienšu grupa, kurai veic šādas operācijas, ir jaunas sievietes ar tā saukto piena dziedzeru juvenilo hipertrofiju, kad ir milzīgas krūtis, kas rada galvenokārt psiholoģisku diskomfortu. Otra grupa ir sievietes pirms un pēc menopauzes, kad hormonālo izmaiņu rezultātā stipri palielinās piena dziedzeris un diskomforts vairāk ir fizisks: rodas sāpes mugurā, krūštura lencītes spiež, āda zem krūtīm tiek kairināta. «Operācija ir sarežģīta, tā vairāk attiecināma uz rekonstruktīvo, nevis estētisko ķirurģiju,» saka dr. A. Kremņevs. «Grieziens tiek veikts cirkulāri ap areolu, vertikāli uz leju un zem krūtīm. Operācija ilgst 3–4 stundas, paciente vienu vai divas diennaktis uzturas klīnikā, pēc tam nedēļu nepieciešami pārsēji; pēc 10–12 dienām noņem šuves. Ierobežojumi pirtij, baseinam, sporta zālei tiek noteikti uz 4–6 nedēļām.»

Lipofillings

Šim krūšu korekcijas veidam izmanto pašas sievietes taukus. Metode nav piemērota vērienīgai krūšu palielināšanai, taču noder, lai padarītu krūtis par pusizmēru lielākas vai koriģētu nelielus formas defektus. Vienlaikus tā ir arī iespēja aizvākt taukaudus no kādas ķermeņa daļas, kur tie šķiet lieki. Izmantojot mūsdienīgu filtrācijas sistēmu, iegūst kvalitatīvu pārstādīšanas materiālu.

Implanti nerada risku veselībai

«Sievietēm bieži rodas jautājums: vai pēc implantu ievietošanas krūtis ir kaut kā speciāli jākopj vai biežāk jāpārbauda, vai nepieaug krūts vēža risks? Šodien mūsu rīcībā ir absolūti ticami oficiālu ASV un Eiropas institūciju dati, kas apliecina, ka silikona implanti neietekmē sievietes veselību, neizraisa onkoloģiskas, saistaudu vai alerģiskas slimības, neietekmē augļa veselību grūtniecības laikā un zīdaiņa veselību, ēdinot viņu ar krūti, kurā ir implants,» stāsta dr. A. Kremņevs. «Sievietei, kurai ir krūšu implanti, regulāri jāapmeklē ginekologs un jāveic krūšu pašpārbaude tieši tāpat kā jebkurai citai, bet nekādu speciālu nosacījumu nav.».

Svarīgākais