Klepus: laikus pamanīt, izvērtēt, novērst

«Mūsu apstākļos, kur raksturīgs augsts gaisa mitrums un biežas temperatūras svārstības, saaukstēšanās un klepus ir un būs. Taču daba, kas sagādājusi mums šādu klimatu, vienlaikus arī audzē daudz vērtīgu ārstniecības augu, kas palīdz mums cīnīties ar klepu un citām veselības problēmām, ko ietekmē nemīlīgie laika apstākļi,» saka ārsts Kaspars Ivanovs, SIA Silvanols valdes priekšsēdētājs.

«Ja cilvēkam nav dziļāku elpceļu iekaisumu, ķermeņa temperatūra nav paaugstināta, kā arī nenovēro nekādas blakusslimības, tad pret klepu vajadzētu lietot efektīvus ārstniecības augu līdzekļus, neķeroties pie stiprākas iedarbības preparātiem. Es iesaku, cik vien iespējams, izvēlēties līdzekļus no mūsu pašu vietējiem ārstniecības augiem. Augos, kuri labi aug mūsu klimata joslā un neprasa daudz saules, ir bagātīgāks aktīvo vielu sastāvs nekā tādos pašos augos, kas ievākti dienvidu zemēs. Par to esam pārliecinājušies, arī veicot laboratoriskas pārbaudes. Protams, savu lomu spēlē tas, ka pie mums daudzus augus ievāc savvaļā, kamēr citās zemēs tos kultivē. Daļu turklāt nemaz nav iespējams kultivēt, tāpēc valstīs, kur visa zeme pakļauta intensīvai lauksaimnieciskai apstrādei, tie vispār nav atrodami.»

Kāpēc vajadzīgs klepus

«Klepus ir organisma aizsargreakcija uz vīrusu, baktēriju vai kādu paša organisma gļotu sabiezējumu – tātad uz svešķermeni, ko mēs cenšamies ar ļoti spēcīgu gaisa plūsmu izvadīt laukā,» stāsta K. Ivanovs. «Vispirms notiek dziļa ieelpa, un tai seko ļoti strauja izelpa. No šāda viedokļa raugoties, klepu nevajag nomākt vai aizturēt, jo tā mēs ļaujam šiem svešķermeņiem, vīrusiem un baktērijām ilgāk uzturēties organismā un no bronhiem tie var nonākt dziļāk elpceļos, radot tur iekaisumu. Klepus mums ir tik labi pazīstams, ka bieži vien jau spējam izvērtēt paši, kāda ir situācija, un sākt laikus lietot īstos pretklepus līdzekļus. Klepus var būt sauss, mitrs (produktīvs) vai spastisks. Protams, ja organisma aizsargspējas nav pietiekami stipras, slimība var iet smagāko attīstības ceļu. Parasti klepus ilgst 2–3 dienas, bet, ja ir dziļāki plaušu iekaisumi, tas turpinās nedēļu vai vēl ilgāk. Ja temperatūra paaugstinās virs 38,5 grādiem, ir apgrūtināta elpošana, klepus ir ļoti mokošs vai traucē gulēt naktīs, tad vajadzētu domāt par ārsta apmeklējumu vai vismaz sazināties ar ārstu. Bet, ja gadījums nav komplicēts un cilvēkam nav nekādu blakusslimību, tad tīro dabas vielu produkti palīdz situāciju sekmīgi atrisināt.»

Arī pamatne – dabiska

«Tirgū ir dažādu veidu balzami pret klepu: ķīmiskie, kur gan pamatne, gan aktīvā viela ir ķīmiska; otra grupa – līdzekļi, kam pamatne ķīmiska, bet aktīvās vielas – ārstniecības augi vai dabas vielas. Silvanols iet trešo ceļu – mūsu balzamos dabīga ir gan pamatne, gan aktīvās vielas, kas iegūtas no ārstniecības augiem,» skaidro K. Ivanovs. «Pamatne pretklepus balzamos vidēji veido 90% tilpuma. Tai izmanto Latvijā augošo ogu un augļu sulas. Piemēram, balzamam Pectosan 100 mēs esam pievienojuši cidoniju sulu, kurā ir ļoti daudz pektīnvielu, kas labi spēj paņemt sev līdzi iekaisuma procesu sabrukuma produktus. Balzamos Bronhosan un Larosan izmantojam dzērveņu sulu, un, kā zināms, dzērvenēm arī pašām ir sava aktīva iedarbība. Dabīgi produkti ar dabīgu pamatni dod papildu vitamīnus un stiprina imunitāti.»

«Mēs šobrīd ražojam līdzekļus pret visiem klepus veidiem. Sausa klepus ārstēšanai domāts balzams Larosan, bet produktīva klepus gadījumā lietojams balzams Bronhosan,» stāsta K. Ivanovs, «savukārt Pectosan100 piemērots gan sausam, gan produktīvam, gan spastiskam klepum, to var lietot arī situācijā, kad cilvēkam grūti saprast, kurš no klepus veidiem tas ir. Sausa klepus gadījumā viens no efektīvākajiem līdzekļiem, lai ārstētu iekaisumu, ir priežu pumpuri, tāpēc esam tos iekļāvuši balzamā Larosan. Priežu pumpuri ierobežo arī tālāku infekcijas izplatīšanos. Ja ir sauss klepus, tad jāveicina krēpu veidošanās, tāpēc balzama sastāvā ir liepziedi un deviņvīru spēks. Tiem piemīt arī viegla imunitāti stimulējoša iedarbība. Ja parādījies produktīvs klepus, jālieto Bronhosan. Atkrēpošanai efektīvi var palīdzēt mārsils, jo tas mazina bronhu spazmas un arī iekaisumu. Vēl esam pievienojuši ceļteku, kas ir Latvijā ļoti pazīstams ārstniecības augs, tas ierobežo infekcijas tālāku izplatīšanos. Balzamā Pectonsan100 vadošo lomu spēlē efeja, kas veicina atkrēpošanu un mazina bronhu spazmas, esam pievienojuši arī priežu pumpurus. Pērn sākām ražot arī Bronhosan kapsulas, kuru sastāvā ir mārsils un franču piejūras priežu mizas sausais ekstrakts, kas ir ļoti iedarbīgs pretiekaisuma līdzeklis un antioksidants. 1–3 kapsulas dienā palīdz pārvarēt klepu, tās lieto arī cilvēki, kuriem ir hronisks klepus, ko veicina darbs ķīmiskā ražotnē, saskarsme ar putekļiem vai smaržvielām, smēķēšana u.c. Kapsulas ir arī ērtākas lietošanai ārpus mājas.»

Augi, kas palīdz pret klepu:

Mārsils Sastopams saulainos meža klajumos un pakalnos, piesaista skatu ar saviem mazajiem violeti rožainajiem ziediņiem. Pazīstams arī kā garšaugs un dekoratīvs augs. To izmanto dažādu elpceļu slimību ārstēšanai, piemīt antiseptiska, pretsāpju, nomierinoša iedarbība.

Efeja Ložņājošs vai kāpelējošs krūms, kas aug ēnainos platlapju un jauktu koku mežos, audzē arī daiļdārzos. Jau kopš seniem laikiem tiek lietota pret dažādiem elpceļu iekaisumiem. Piemīt spazmolītiska un pretiekaisuma iedarbība, veicina atkrēpošanu, efektīva pret visiem klepus veidiem.

Deviņvīru spēks Aug saulainās krastmalās, ceļmalās, mežmalās, atmatās u.c. Viens no vissenāk pazīstamajiem ārstniecības augiem, ko cita starpā lieto arī pret aizsmakumu, klepus mīkstināšanai, iekaisuma mazināšanai, sāpju atvieglošanai.

Liepa Liepziedi ir labi pazīstams līdzeklis saaukstēšanās gadījumā, viens no senākajiem sviedrēšanas līdzekļiem, kas palīdz arī pret klepu, iesnām, elpceļu gļotādas iekaisumiem. Līdzekļiem, kas gatavoti no liepziediem, piemīt baktericīda, spazmolītiska, pretiekaisuma un sāpes remdējoša iedarbība.

Ceļteka Visiem zināms pirmās palīdzības līdzeklis brūču un nobrāzumu gadījumā, ja nekā cita nav pa rokai. Lietojums ļoti daudzveidīgs, piemīt antiseptiska, pretmikrobu, spazmolītiska iedarbība, spēja sašķidrināt gļotas un sekmēt atklepošanu.

Dzērvenes Bagātas ar organiskajām skābēm, minerālvielām, vitamīniem, fitoncīdiem, piemīt pret mikrobu aktivitāte. Izmanto pret klepu (nereti kopā ar medu), angīnu, iesnām, galvassāpēm u.c.

Japānas krūmcidonijas (henomeles) Ļoti bagātas ar C vitamīnu, pektīnvielām, miecvielām un organiskām skābēm. Palīdz izvadīt no organisma toksīnus.

Priede Medicīnā izmanto dažādas šā koka daļas, bet pretklepus līdzekļos visbiežāk iekļauti priežu pumpuri, kas veicina atklepošanu, mazina iekaisumu un spazmas. Lieto arī inhalāciju un vannu sagatavošanai.

Piparmētras Tām piemīt spazmolītiska, sāpes remdinoša, nomierinoša un antiseptiska iedarbība.

Svarīgākais