Organisma elpojošā «robežsardze» āda

Rudenī, tāpat kā pavasarī, daļa ādas slimību mēdz saasināties. Klasiskajā Rietumu medicīnā šīm problēmām ir savi risinājumi, bet tradicionālajā ķīniešu medicīnā – savi. Par abiem novirzieniem kopīgo un atšķirīgo ādas slimību ārstēšanā stāsta klīnikas Ķīniešu medicīna akupunktūras ārste Dana Misiņa.

Āda ir viens no mūsu vislielākajiem orgāniem, tās kopējais laukums pieaugušam cilvēkam ir līdz diviem kvadrātmetriem, bet masa var sasniegt apmēram desmit kilogramus. Tā ir vesela liela sistēma ar ietekmīgu lomu cilvēka organismā. Kā Rietumu, tā Austrumu medicīna domā līdzīgi, ka āda ir elpojošs orgāns. Tajā notiek vielmaiņa, šķidruma un gāzu apmaiņa, caur ādu tiek izvadītas toksiskās vielas.

Āda stāsta

«Āda ir arī tāda kā organisma robežsardze, kā saziņas līdzeklis ar ārējiem faktoriem,» skaidro D. Misiņa (attēlā). «Tie var būt labvēlīgi ārējās vides faktori, piemēram, saulīte, kas ļauj ādā veidoties D vitamīnam, vai arī nelabvēlīgi faktori – mitrums, aukstums, karstums, vējš. Ķīniešu medicīnā tos sauc par patogēnajiem faktoriem. Āda ir pirmais saziņas līdzeklis jeb pirmais līmenis, caur kuru slimība var ienākt mūsu organismā. Ķīniešu medicīnā izšķir dažādus saslimšanas līmeņus: ir virspusējais līmenis, patoloģija meridiānu un orgānu līmenī. Patogēnajiem faktoriem iekļūstot šajos līmeņos, novēro dažādas slimības, sākot no mūsu izpratnē vieglām un beidzot ar hroniskām un smagām. Āda arī atspoguļo problēmas dziļākos līmeņos – tā ir kā valoda, kas stāsta par to, kas notiek ar iekšējiem orgāniem. Rietumu medicīna arī, protams, pievērš uzmanību pārmaiņām pacienta ādā, piemēram, sārtveida veidojumi, tā dēvētās aknu zvaigznītes, liecinās par aknu slimību vai arī pinnes var būt saistītas ar kādu ginekoloģisku problēmu. Arī ķīniešu medicīnā rūpīgi izvērtē ādas izskatu: vai tur ir plaisas, kāds veidojums zīmīgā vietā u.c. Piemēram, veidojums uz deguna saknes var liecināt par plaušu problēmām. Sejas ādai ir sava topogrāfija, kur dažādiem orgāniem atbilst noteikti ādas apvidi. Tiek izvērtēta arī ādas krāsa, pievēršot lielu uzmanību nokrāsām, kas var liecināt par enerģijas trūkumu vai sastrēgumu noteiktos orgānos. Vēl būtisks faktors ir ādas sausums vai taukainums, svarīgs arī gļotādu stāvoklis, tas, vai lūpas ir sārtas vai zilganas, sausas, saplaisājušas. Arī ķīniešu ārsti, tāpat kā mūsējie, pievērš uzmanību ādas izsitumiem – vai tie ir pacelti virs ādas virsmas, pildīti ar šķidrumu vai strutām, vai āda lobās utt. Taču ķīniešu medicīna šiem simptomiem piešķir citu nozīmi. Rietumu ārstam pūslīšu veida izsitumi – vezikulas liek domāt par konkrētām diagnozēm, piemēram, vējbakām vai herpes vīrusu infekciju, bet ķīniešu medicīna runā par patogēnā faktora – mitruma invāziju organismā un veic pasākumus, lai mazinātu šā faktora ietekmi. Niezoša āda, nātrene vai atopiskais dermatīts Rietumu tradīcijā vairāk tiek saistīts ar alergēniem, bet Austrumu tradīcijā ar patogēnā faktora vēja ietekmi.»

Āda un pieci elementi

«Kā zināms, ķīniešu medicīnā ir jēdziens par pieciem elementiem: uguni, zemi, metālu, koku un ūdeni. Āda saistīta ar plaušu meridiānu, kuram atbilstošais elements ir metāls, savukārt metālam atbilstošais gadalaiks ir rudens, kas bieži ir ādas slimību paasinājumu periods,» turpina ārste. «Pamatā ādas slimībām ir problēmas plaušās un resnajā zarnā. Arī Rietumu medicīnā ādas problēmu ārstēšanā nereti palīdz gastroenterologs. Šie orgāni ir saistīti ar toksīnu izvadi, tāpēc ādas veselībā ļoti liela nozīme ir pareizam uzturam un normālai vēdera izejai, jo sevišķi aizcietējumu profilaksei. Ādas slimības var ietekmēt arī aizkuņģis, aknas, liesa, kuņģis, nieres, sirds – šajos gadījumos nepieciešama diferenciāldiagnostika, mums, akupunktūras speciālistiem, jāprot atrast, kurā no pamatmeridiāniem ir galvenā problēma – tāda ir konsultācijas būtība. Adatu terapija diezgan veiksmīgi tiek galā ar tādām slimībām kā ekzēma vai psoriāze, vienīgi jāņem vērā: jo hroniskāka slimība, jo ilgāka ārstēšana.»

Gaidot ziemu

D. Misiņa teic, ka rudenī jādomā par to, kā ādu sagatavot aukstajam gadalaikam. Ja iztēlojamies ādas šūnas – dermatocītus kā ķieģelīšus, tad var sacīt – tiem ir jābūt kārtīgi sacementētiem. Ja āda kļūst pārāk sausa, kā tas nereti notiek, sākoties apkures sezonai, tās «cements» sāk zust un līdz ar to āda ir atvērta patogēnajiem faktoriem. Tādēļ jārūpējas par ādas mitrināšanu. Līdz pat ceturtajai daļai šķidruma no mūsu organisma var izdalīties caur ādu. Ne velti šķidruma pievade ir viens no svarīgākajiem pasākumiem, ārstējot apdegumus, – līdzko ādas slānis ir bojāts, tā mēs ļoti strauji zaudējam šķidrumu, jo «ķieģelīši» nav sacementēti. Ne tikai vasarā, bet arī rudenī ieteicams uzņemt vairāk šķidruma. Var dzert siltas tējas. Jāēd svaigie dārzeņi un augļi. Ķīnieši īpaši iesaka bumbierus, kas ir mitrinošs produkts. Protams, ķīnieši arī nodarbojas ar savu tradicionālo vingrošanu ci gun vai tai ci, lai uzlabotu plaušu meridiāna darbu rudenī. Vislabāk to darīt agrās rīta stundās.

Raksts tapis sadarbībā ar klīniku Ķīniešu medicīna

NODERĪGI

•Ekzēma. Ar šo vārdu vairākumā gadījumu saprot atopisko jeb alerģisko dermatītu. Tā visbiežāk ir hroniska alerģiska reakcija, kad āda kļūst sausa, slimības paasinājumu laikā – sarkanīga, ļoti niezoša; ekzēmai var pievienoties infekcija. Ķīniešu medicīnā ekzēmas ārstēšanas pamatā ir karstuma un mitruma faktoru iedarbības novēršana, to vislabāk var veikt, kombinējot adatu terapiju ar iekšķīgi lietojamiem tradicionāliem ķīniešu medikamentiem. Ārstēšana palīdz šos patogēnos faktorus izvadīt un uzlabot asinsriti, kas arī ir būtiski pacientiem ar hroniskām ādas slimībām.

Ārstēšanu var kombinēt ar banku terapiju un elektroakupunktūru.

•Psoriāze jeb zvīņēde. Tā izpaužas kā ādas sabiezēšana ar izteiktu zvīņošanos. Bieži process norisinās galvas matainajā daļā, uz rokām, kājām. Apkārtējiem grūti izskaidrot, ka psoriāze nav lipīga. Mēdz būt gan slimības paasinājumi, gan periodi, kad āda ir tīra. Ir psoriāzes tipi, kam raksturīgi paasinājumi pavasaros un rudeņos. Ķīniešu medicīnas skatījumā šos paasinājumus vislabāk novērst profilaktiski. Arī slimības akūtajā posmā var palīdzēt, bet rezultāti nav tik labi. Diemžēl ne vienmēr paasinājumus var prognozēt. Tos ietekmē gan ārējie faktori, gan emocijas, tāpēc ir būtiski pavērot, kura emocija dominē un vai ādas slimībai ar to ir saistība, piemēram, ar plaušu meridiāna problēmām saistās melanholija, skumjas. Psoriāzi bieži provocē ass, piparots ēdiens, ko ķīniešu medicīna saista ar karstuma faktoru. Jāatturas no šokolādes, kafijas, kolas, vīna un jūras produktiem, piemēram, garnelēm. Psoriāzes ārstēšanā papildus dermatologa norādītajām zālēm var izmantot adatu terapiju, bankas, elektroakupunktūru un iekšķīgi lietojamos ķīniešu medikamentus.

•Akne (pinnes) ir samērā izplatīta problēma. Rietumu medicīnā to visbiežāk saista ar pubertātes sākšanos, kad aktīvāki kļūst sievišķie un vīrišķie hormoni, bet Austrumu medicīna to vairāk saista ar gremošanas sistēmu – aizkuņģi, kuņģi, aknām, vai tās ir

harmonijā vai disbalansā. Pūtītes visveiksmīgāk var novērst ar adatu terapiju un medikamentiem. Ir arī svarīgi, kur izsitumi atrodas, – ja tas ir ķermeņa augšdaļā uz sejas, pleciem, muguras vai krūtīm, un kur to ir vairāk. Dažreiz, ja izsitumi negrib un negrib atkāpties, var ārsta uzraudzībā veikt īslaicīgu badošanos. Var un vajag šīs metodes lietot kombinācijā ar dermatologa parakstītajām zālēm.

Svarīgākais