Jutīga āda prasa nopietnu attieksmi

Alerģija. Laimīgie, kuriem ar to nekad nav nācies saskarties, bieži domā, ka alerģija tāds nieks vien ir – nu, pašķaudīs cilvēks brītiņu vai uzmetīsies viņam uz ādas kāda pumpiņa, iedzers zāles, un viss pāries.

Diemžēl arvien vairāk ļaužu ir spiesti izjust alerģiskas parādības uz savas ādas un pārliecināties, ka tik vienkārši tas nav.

Patiesībā neviens nevar būt pilnīgi drošs, ka viņam vai bērniem nekad neizpaudīsies alerģiskas reakcijas.

Alerģijas mehānismus zinātne vēl turpina pētīt, bet jau šodien ir skaidrs diezgan daudz par to, ko katrs cilvēks savā sadzīvē var darīt, lai organismā snaudošā nosliece uz alerģiju nepāraugtu reālā alerģijā. Alerģiskas parādības bieži izpaužas ādā, tāpēc ļoti svarīga ir pareiza mazgāšanas, tīrīšanas, ķermeņa kopšanas un kosmētikas līdzekļu izvēle. Āda rūpējas par mums, aizsargā organismu no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes, nodrošina aizsardzību pret dažādiem kairinājumiem un saglabā nepieciešamo šķidruma līdzsvaru organismā. Bet, lai āda spētu labi pildīt savus uzdevumus, mums par to pareizi jārūpējas.

Veselīgs mikroklimats telpās, kur cilvēks uzturas, ir svarīgs gan tiem, kuri cieš no astmas un alerģijas, gan visiem pārējiem. Telpas ieteicams vēdināt vismaz trīs reizes dienā 5–10 minūtes. Tas palīdz mazināt gaisa mitrumu, kas tā patīk putekļu ērcītēm, kā arī pelējuma sēnīšu attīstības risku. Vismaz reizi nedēļā vajadzētu kārtīgi iztīrīt visu māju, lietojot saudzējošus tīrīšanas līdzekļus bez smaržvielām vai krāsvielām. Mazgājot traukus un veicot dažādus citus saimniecības darbus, uzvelciet cimdus. Ja ilgāks laiks jāpavada ar gumijas cimdiem rokās, zem tiem labāk uzvilkt plānus kok

vilnas cimdus. Veļas mazgāšanai un mīkstināšanai, kā arī ķermeņa kopšanai lietojiet produktus, kuri nesatur alerģiju izraisošas piedevas, tādas kā aromatizētāji vai krāsvielas. Segas un spilveni jāmazgā četras reizes gadā, matrači 6–12 reizes gadā, bet gultasveļa katru nedēļu vai ik pēc divām nedēļām. Nav svarīgi, vai segas un spilveni ir pildīti ar dabisku vai sintētisku pildījumu, būtiski ir tas, lai šos izstrādājumus varētu mazgāt vismaz 60 grādos. Tādā temperatūrā iet bojā visas putekļu ērcītes. Reizi trijos mēnešos neaizmirstiet izmazgāt arī bērnu mīkstās rotaļlietas 60 grādu temperatūrā. Apģērbus ieteicams vēdināt laukā vai izmantot žāvētāju, kuram ir āra ventilācija. Protams, nepieņemama gan telpās, gan ārpus tām ir aktīvā un pasīvā smēķēšana.

Cilvēkam ar noslieci uz alerģiju mēdz būt sausa, jutīga āda. Kontaktekzēma bieži vien izveidojas tad, kad tiek bojāts ādas

virsējais slānis, piemēram, ūdens un ziepju lietošanas dēļ. Kad ādas virsējais slānis tiek bojāts, tādas vielas kā niķelis, smaržvielas un konservanti var brīvi iekļūt organismā, un tas bieži vien ir iemesls ādas apsārtumam,

niezei, virsmas nelīdzenumiem un citām problēmām. Tie, kuriem ir šādas problēmas, nedrīkst iet karstā dušā, jo tas padara ādu vēl sausāku. Tūlīt pēc dušas vai vannas viņu ādai nepieciešama mitrināšana. Ja ādas kopšanai lieto maigus, saudzējošus produktus, var izvairīties no ekzēmas vai alerģijas saasināšanās.

Lai saglabātu vai atjaunotu dabisko ādas mitruma līdzsvaru, ieteicams katru dienu lietot piemērotus krēmus, pretējā gadījumā āda kļūt raupja un sausa un tai ir grūti sadziedēt pat vissīkākos ieplaisājumus. Ja āda nesaņem palīdzību, situāciju izmanto baktērijas, kas iekļūst dziļākajos ādas slāņos un izraisa problēmas. Gada aukstajos mēnešos ir īpaši svarīgi rūpēties par ādas aizsardzību, jo tieši šajā laikā mēdz būt liels gaisa mitrums kā istabā, tā ārā. Reizēm telpās gaiss centrālapkures dēļ ir ļoti sauss, laukā – mitrs, un ādai ir grūti adaptēties šīm pārmaiņām, tāpēc tai nepieciešams atbalsts, vienlaikus nodrošinot gan pietiekamu aizsardzību, gan mitrināšanu. Dodoties ārā, kad gaisa temperatūra ir zemāka par nulli, jāuzmanās, lai ādu neapsaldētu. Tāpēc ieteicams lietot tādu krēmu, kurš palīdz ādai elpot un neļauj uz tās virsmas sakrāties sviedriem. Krēmu uzziež 20 minūtes pirms iešanas ārā, lai aukstais gaiss neliktu izgarot no ādas visam šķidrumam. Faktiski neatkarīgi no gadalaika jārūpējas par savu ādu un jāgādā, lai tai vienmēr pietiktu mitruma.

**

PAR ALERĢIJU

• Alerģija ir imūnsistēmas nesamērīga reakcija uz parastām lietām, kas ir mums visapkārt: mājas putekļiem, pelējumu, dažādu augu ziedputekšņiem, dzīvnieku spalvām u.c.

Alerģija ir imunoloģiska reakcija, kas organismā norisinās molekulu līmenī.

• Alergēni ir ļoti daudzveidīgi, pastāv dažādi alerģisko reakciju tipi, sākot ar ādas un gļotādu reakcijām un beidzot ar tādām parādībām, kas bīstamas dzīvībai.

• Attīstītajās valstīs straujš alerģijas slimnieku skaita pieaugums sākās 20. gadsimta otrajā pusē. Tiek lēsts, ka 2015. gadā 50% Eiropas iedzīvotāju slimos ar astmu, kas arī ir viena no alerģijas izpausmēm.

• Alerģiju ietekmē arī iedzimtība.

Ja alerģija ir abiem vecākiem, pastāv samērā liela varbūtība (50–80%), ka alerģisks būs arī bērns. Ja alerģija ir tikai vienam no vecākiem, risks ir mazāks (20–40%). Bērniem, kuru vecākiem nekad nav novērotas šādas parādības, alerģijas risks ir aptuveni 15%.

25% jaundzimušo nāk pasaulē alerģizēti.

• Ļoti bieži alerģiju veicinām mēs paši ar savu paviršo attieksmi pret mazgāšanas, tīrīšanas un citiem sadzīves ķīmijas līdzekļiem. Tie izraisa kontaktdermatītu, alerģisko dermatītu, nātreni u.c.

• Alerģiskās reakcijas bieži izpaužas ādā un gļotādās. Pamanot pirmās alerģijas pazīmes, jānovērš kontakts ar vielu, kas tās izraisījusi.

• Ja kaut kādi vides faktori izraisa ādas apsārtumu, sausumu, plaisāšanu, niezi, zvīņošanos vai izsitumus, kā arī acu asarošanu, apsārtumu, šķaudīšanu un klepu, konsultējieties ar ārstu. Neliekoties par šādu reakciju ne zinis, var attīstīties nopietnas slimības.

**

Laila ELSTA, SIA EUGESTA un partneri preču grupu tirdzniecības vadītāja

– Jau astoņus gadus Latvijas tirgū ir pazīstami produkti ar Dānijas zīmolu Neutral. Produktu klāstā ir veļas pulveri un šķidrie veļas mazgāšanas līdzekļi, veļas mīkstinātāji, trauku mazgāšanas līdzekļi, kā arī produkti ķermeņa kopšanai: dušas želeja, šampūns, šķidrās ziepes, dezodoranti, losjoni, roku krēms, arī bērniem domātā produktu līnija, kurā ir dušas želeja un šampūns, losjons, cinka ziede, mitrās salvetītes un eļļa. Jaunums šogad ir Neutral kosmētika sejai: sejas krēms, toniks, attīrošas putas un kosmētikas salvetes. Izstrādājot šo produkciju, ražotāji rūpējas par cilvēkiem, kuriem ir jutīga āda. Tur nav pievienotas smaržvielas, krāsvielas, parabēni un pulveriem – arī optiskie balinātāji. Šīs vielas nav nepieciešamas, lai produkti veiktu savas funkcijas, bet var kaitēt jutīgai ādai, veicināt alerģiju.

Lietotāju atsauksmes par Neutral ražojumiem ir pozitīvas, arī no savas un kolēģu pieredzes varu teikt, ka tie labi pilda savu uzdevumu un vienlaikus ir daudz maigāki un saudzīgāki pret ādu. Tie satur visas nepieciešamās aktīvās sastāvdaļas. Produktiem nav izteikta aromāta, un, tos lietojot, nerodas ādas kairinājums, nieze, apsārtums.

Ne velti Neutral zīmola produktus iesaka Dānijas Astmas un alerģijas biedrība, Latvijas Astmas un alerģijas biedrība un Lietuvas Astmas un alerģijas asociācija. Tiem piešķirta arī Skandināvijas ekoloģisko izstrādājumu zīme Zaļais gulbis.

Svarīgākais