Nepadari stāstu par iesnām nebeidzamu

Ir zināms, ka aptuveni 90% no visiem mūsu valsts iedzīvotājiem, kurus piemeklējušas iesnas, ārstējas simptomātiski: lieto preparātus, kas sašaurina deguna gļotādas asinsvadus un līdz ar to uz kādu laiku atvieglo elpošanu.

Savā reizē šie līdzekļi patiešām ir vajadzīgi, piemēram, ja jāuzstājas konferencē vai jāiet uz atbildīgām pārrunām. Bet neizlasīta un neievērota paliek zāļu lietošanas instrukcija, kurā sacīts, ka tās drīkst lietot tikai neilgu laiku.

«Cilvēki grib, lai iesnas ātrāk pārietu un netraucētu, bet nedomā par to, kā labāk organismam,» saka Kaspars Ivanovs, SIA Silvanols valdes priekšsēdētājs. «To, ko stāsta un iesaka ārsti, dažreiz nepietiek laika uzklausīt. Ja mēs darītu pareizi un ārstētu gan simptomus, gan vērstos pret iesnu faktiskajiem izraisītājiem – vīrusiem un baktērijām, tad izvairītos no komplikācijām, ko šobrīd novēro 15 procentiem cilvēku, kuri slimo ar iesnām. Tas ļautu arī izārstēt iesnas par 2–3 dienām agrāk.»

Nepatīkamas komplikācijas

«Lai gan 85% cilvēku no iesnām izārstējas bez īpašām sekām un imunitāte atgriežas, mums jādomā par tiem 15%, kuriem rodas iesnu komplikācijas, – tas ir diezgan liels īpatsvars,» teic K. Ivanovs. «Bērniem līdz astoņu gadu vecumam ļoti bieži attīstās vidusauss iekaisums: iesnu dēļ augšējo elpceļu gļotāda ir pietūkusi, netiek nodrošināta gaisa plūsma uz vidusausi, līdz ar to veidojas iekaisums, kura ārstēšanai nepieciešama antibakteriāla terapija. Statistika rāda, ka vecumā no diviem līdz sešiem gadiem bērns var saslimt ar iesnām vidēji sešas reizes gadā, bet līdzekļus, kuri sašaurina deguna gļotādas asinsvadus, var lietot tikai vienu reizi, bet pārējās reizēs vajadzētu meklēt citas iespējas un rīkoties ļoti prātīgi, jo bērniem iesnu izraisītāji pa elpceļiem ātri izplatās tālāk. Ja bērnam šodien ir iesnas un mēs neuzveicam to izraisītājus, tad pēc divām dienām jau var būt kakla sāpes, pēc tam sauss klepus, un šis izraisītājs ļoti ātri virzās uz priekšu.

Izplatīta komplikācija bērniem un pieaugušajiem ir deguna blakusdobumu iekaisums. Vissliktāk ir tad, ja veidojas hroniski deguna blakusdobumu iekaisumi – no tiem tikt vaļā ir vēl grūtāk, ārstēšana var ilgt apmēram 12 nedēļas. Otorinolaringologiem nākas veikt dažādas nepatīkamas ārstnieciskas manipulācijas, lai tiktu ar šo problēmu galā. Medicīna ir attīstījusies un iespējas palīdzēt kļūst arvien labākas arī šādos gadījumos, taču ieilgusi hroniska infekcija deguna blakusdobumos jebkurā gadījumā novājina visu organismu. Mēdz būt arī medikamentozās iesnas, kad cilvēks tik ļoti pierod pie asinsvadus sašaurinošiem līdzekļiem, ka vairs nevar bez tiem iztikt. Tādu cilvēku ir 3–5%.

Vieni vīrusi izraisa mazāk komplikāciju, citi – vairāk. Ir arī iedzīvotāju grupas, kuras vairāk pakļautas komplikāciju riskam: mazi bērni, veci ļaudis, cilvēki ar pavājinātu imunitāti.»

Ārstnieciskie dabas vielu produkti

«Iesnu gadījumā labi izmantojami dabas vielu produkti, kuru sastāvā ir ārstniecības augu preparāti,» turpina K. Ivanovs. «Tos var lietot daudz ilgāk un biežāk – pēc vajadzības, kā arī vajadzības gadījumā kombinēt ar ķīmiskajiem medikamentiem. Piemēram, Silvanols jau vairāk nekā desmit gadus ražo preparātu Rinogēls+ . Tā sastāvā esošās dižegļu, eikaliptu, piparmētru un kliņģerīšu ēteriskās eļļas cīnās ar vīrusiem un baktērijām – tās mazina iekaisumu un arī zināmā mērā uzveic iesnu izraisītājus mikroorganismus, piparmētru eļļa piešķir arī atvēsinošu efektu. Šīs ēteriskās eļļas daļēji arī sašaurina mazos kapilārus, kas atrodas gļotādā, līdz ar to efekts ir divējāds: tiek apkaroti mikroorganismi un atvieglota elpošana caur degunu. Jāpiebilst, ka deguna gļotādu klāj skropstiņepitēlijs, kas ar savām kustībām slauka ārā visu lieko, tāpēc nevajadzētu iesnu ārstēšanai izvēlēties līdzekļus, kas bagātīgi satur eļļu, jo tie salipina skropstiņas un neļauj tām darboties. Rinogēlam+ ir dabiska pamatne, kurā ir celuloze un želatīns, tā ir ūdenī šķīstoša, līdz ar to skropstiņepitēlija darbs netiek traucēts. Šo produktu esam izveidojuši arī izsmidzināmā formā. Vēl jāteic, ka iesnu ārstēšanai ne vienmēr ir obligāti kaut kas jāpilina, jāziež vai jāsmidzina degunā, kā vairākumā gadījumu esam pieraduši domāt. Pastāv arī iekšķīgi lietojami līdzekļi. Tādas ir Silvanola ražotās Sinunorm kapsulas, kas satur plūškoka, gaiļbiksīšu, mazā mārsila, priežu mizas un apiņu ekstraktu.»

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Silvanols

*

IESNU GAITA

• Deguna gļotādā nonāk iesnu izraisītāji – vīrusi un baktērijas. Tā kā vīrusi nepārtraukti mainās, organisma imūnsistēma tos ne vienmēr pazīst un attiecīgi reaģē. Vīrusi iekļūst epitēlijšūnās, procesā iesaistās arī baktērijas, kas ir elpceļos un ikdienā mums apkārt.

• Organisms cenšas nosūtīt deguna gļotādai aizsardzības papildspēkus, tāpēc paplašinās mazie asinsvadiņi, kas atrodas deguna gļotādā, sākas tūska, ir apgrūtināta ieelpa, aizkrīt viena nāss, otra, arī izelpai jāpieliek lielāks spēks.

• Iesnu sākumā gļotādas tūska ir mazāka, bet, palielinoties mikroorganismu skaitam, kļūst arvien lielāka, rezultātā tiek nosprostota gaisa plūsma caur nāsīm un cilvēks sāk elpot caur muti.

• Deguns nevar pilnvērtīgi veikt savu uzdevumu – attīrīt, sasildīt un mitrināt gaisu, pirms tas nonāk tālāk elpceļos. Sākumā novēro tikai deguna tecēšanu, kas vairāk saistīta ar to, ka pastiprinās gļotādas sekrēcija un arī no asinsvadiem nāk klāt papildu plazmas daļa; šķidrums ir caurspīdīgs. Vēlāk parādās strutainas iesnas.

• Deguna gļotāda ir pirmā, kas saņem vīrusu un baktēriju triecienu, tādēļ iesnas ir sastopamas daudz biežāk nekā dziļāki elpceļu iekaisumi – bronhīts un pneimonija. Vecākiem ļaudīm un citiem, kuriem deguna gļotāda dažādu cēloņu dēļ savas iespējas ir izsmēlusi, iesnu var nebūt, bet uzreiz sākas problēmas dziļākos elpceļos.

• Pareizi ārstētas iesnas ar laiku pāriet, bet neārstētas vai nepareizi ārstētas iesnas var izraisīt komplikācijas, piemēram, vidusauss iekaisumu vai deguna blakusdobumu iekaisumu.

• Svarīgs aspekts, kāpēc jāārstē iesnas, ir arī infekcijas izplatītas ierobežošana: jo ātrāk infekciju novērš, jo mazāk citu cilvēku saslimušais var inficēt. Slimniekam jābūt atbildīgam un jāņem vērā, ka inficēto vidū var būt arī cilvēki ar novājinātu organismu, kuriem iesnas var izraisīt bīstamas komplikācijas.

Svarīgākais