Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Brīnumainās godži ogas

© nra.lv

Godži ogas, ko Latvijā var atrast reti un kas uzskatāmas par brīnumainām, Ķīnā un Himalajos pazīst jau 5000 gadu un uzskata par mūžīgās jaunības avotu.

Tām ir dots vēl viens nosaukums – Tibetas barbariss. Tiem, kuri ievēro veselīga dzīvesveida tradīcijas, šīs ogas noteikti būtu viens no topa produktiem, jo satur pietiekami daudz vērtīgu vielu – šķiedrvielas, proteīnus, ogļhidrātus, minerālvielas, vitamīnus, aminoskābes, mikroelementus, Omega 3 un Omega 6, taču ogas nav no lētajām. Sarkanajām ogām ir saldeni skābena garša, žāvētā formā tās atgādina rozīnes, vien atšķiras ar krāsu.

Ogas uzlabo atmiņu, libido un palīdz saglabāt jaunību. Veiktie pētījumi liecina: ja dienā apēd ēdamkaroti šo ogu, tad cilvēka organisms tiek nodrošināts ar visiem nepieciešamajiem vitamīniem un aizsargāts no vēža. Ķīniešu folklorā tās dēvē par laimes ogām, jo aizdzen grūtsirdību un skumjas.

Kāpēc godži ogas jālieto katru dienu? Tās dod enerģiju un spēku, it īpaši tad, ja organisms cīnās ar slimībām; palīdz nodrošināt normālu asinsspiedienu; pazemina holesterīnu; normalizē cukura līmeni diabēta rašanās sākuma stadijā pieaugušajiem; palīdz samazināt svaru; mazina galvassāpes un galvas reiboņus; nostiprina sirdi; nodrošina imūnsistēmas aizsardzību; uzlabo aknu darbību un veic vēl virkni veselību veicinošu funkciju.

Godži ogas var arī izmantot, lai pagatavotu tēju, zupu un citus ēdienus. Tās var pievienot kokteilim, desertiem, salātiem, jogurtam, sausajām brokastīm un sacepumiem.

RECEPTES

Novārījums no godži ogām

• Pagatavo novārījumu no ēdamkarotes ogu, to ielej termosā un atstāj uz 30 minūtēm. Iegūto novārījumu lieto iekšķīgi pa pusei vai trešdaļai glāzes 2 līdz 3 reizes dienā. Pēc izkāšanas ogas var izmantot ēdienu gatavošanā.

Zupa no godži ogām un cūku aknām

• Sastāvdaļas: 100 g cūku aknu, 50 g godži ogu.

• Pagatavošana: novāra aknas un godži ogas, kamēr tie ir gatavi. Pievieno garšvielas pēc garšas. Zupa palīdz novērst acīm sausumu un novērst zilos lokus zem acīm.

Biezputra no godži ogām

• Sastāvdaļas: 5 g godži ogu, rīsi, cukurs.

• Pagatavošana: novāra godži ogas un rīsus. Pēc garšas pievieno cukuru. Biezputra palīdz, ja ir redzes traucējumi un asaro acis.

Tēja no krizantēmas un godži ogām

• Sastāvdaļas: melnā tēja, pāris godži ogu, 3 līdz 5 krizantēmas ziediņi.

• Pagatavošana: pagatavo uzlējumu no ogām un krizantēmas ziediņiem, ļauj, lai ievelkas 10 minūtes. Tēja palīdz mazināt cukura līmeni asinīs, asinsspiedienu, palēnina novecošanās procesu. Tēja ieteicama tiem, kuriem ir mazaktīvs dzīvesveids.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Šīs ogas ir mazas, nāk no Himalajiem. Līdz Eiropai lielākoties nonāk sulas vai kaltētā veidā. Godži ogām, protams, piedēvē brīnumainas īpašības. Tās ir bagātas ar karotīnu, spēcīgiem antioksidantiem, kas tur ir lielākā daudzumā nekā citās ogās, C, B vitamīnu. Protams, pateicoties šīm vielām, tās mazina brīvo radikāļu ietekmi, stimulē asinsvadu veselību. Ja kāds šī ogas pērk vai ir atvedis uz šejieni un tās patīk, tad, protams, var daudzveidīgi izmantot. Ja runājam par sulu, tad jāpievērš uzmanība, vai tā ir tīra sula vai piemaisījums. Taču jāteic – kad uzrodas dažādas brīnumainas un eksotiskas lietas no citām zemēm, tad bieži vien aizmirstam vietējos produktus. Tāpēc vasarā nevajag noniecināt tās pašas upenes un tagad – smiltsērkšķus.