Veselīgā ekoloģiskā pārtika

Tie, kuri pievērš uzmanību tam, ko ēd un cik izvēlētie produkti ir veselīgi, priekšroku dod ekoloģiskai pārtikai, kas nopērkama tirgū un specializētos veikalos.

Tā ir veselīgāka, tātad drošāka, un arī garšīgāka. Tiesa, veikalu plauktos to klāstam vajadzētu būt krietni plašākam. Piemēram, vasarā tirgū nopirkts gurķis, tomāts vai burkāns, kas audzēts lauku saimniecībā, garšo daudz labāk nekā iegādātais lielveikalā. Ko nozīmē ekoloģiski tīra produkcija? Vai tā tiešām ir veselīgāka un garšīgāka nekā tā, kas bagāta ar nitrātiem? To ražo lauksaimnieki, kas apstrādā zemi, audzē un glabā iegūto ražu, neizmantojot mākslīgo mēslojumu, pesticīdus, herbicīdus vai mākslīgās piedevas. Ekoloģiskā pārtika netiek apstarota un nesatur ģenētiski modificētas sastāvdaļas. Ekoloģiski tīra gaļa, mājputnu gaļa, olas, piena produkti tiek iegūti no dzīvniekiem, kas netiek piebaroti ar antibiotikām vai augšanas hormoniem. Pētījumi liecina, ka ekoloģiskā pārtika ir ar uzturvielām bagāta. Ekoloģiskā pārtika parasti ir dārgāka, un veikalu plauktos to ir grūtāk atrast.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Ekoloģiska pārtika – to nemēslo ar ķīmisku mēslojumu, bet ar organisku mēslojumu, kūtsmēsliem. Tas dod iespēju maksimāli vairāk tuvināties tam, lai produkts būtu dabisks. Jārūpējas, protams, lai ēdienkartē ikdienā būtu pēc iespējas vairāk dabiskāku pārtikas produktu. Piemēram, būtu vairāk jāēd svaigi gurķi, nevis marinēti, kuriem ir pievienots etiķis un sāls! Ēdot ekoloģisku pārtiku, mēs varam samazināt herbicīdu, pesticīdu un to palieku daudzumu mūsu ēdienkartē, kas ir nevajadzīgi un paliek produktā arī pēc mazgāšanas. Ekoloģiska pārtika – tas nozīmē, ka tā ir svaiga un līdz ar to bagātāka ar imūnvielām un vitamīniem. Ogas vai augļi, kas tiek novākti uzreiz, ir vērtīgāki nekā tie, kuri ilgāk tiek glabāti. Taču diemžēl bieži vien ekoloģiska pārtika ir dārgāka.

NODERĪGI

Lai būtu garantija, ka patiešām ir iegādāta bioloģiska pārtika, piemēram, augļi un dārzeņi, jāpievērš uzmanība, vai piedāvātā prece atbilst sezonai un tās klāsts nav pārāk plašs. Katram pircējam būs skaidrs, ka vietējais ražotājs netirgos to, ko šejienes apstākļos ir problemātiski izaudzēt, piemēram, eksotiskus augļus.

ieteicams pavērot, kā pārdevējs izturas pret tirgoto preci – pret paša audzēto būs īpaša attieksme.

Labās īpašības:

Maz iespēju, ka tā būs alerģiska un radīs pārtikas nepanesamību.

Ekoloģiskā pārtika ir sātīgāka, jo ir mazāk apstrādāta, un tāpēc saglabā savas vērtīgās īpašības.

Sliktās īpašības:

Dārgāka nekā tradicionālā pārtika.

Ekoloģiskiem produktiem, kas netiek apstrādāti ar ķimikālijām, ir īsāks realizācijas termiņš.

Receptes

Tomātu un siera salāti

Sastāvdaļas: 2 tomāti, Mocarellas siers (var izmantot arī Fetas sieru, rikoto vai brinzu), baziliks, ēdamkarote balzamiko etiķa, ēdamkarote olīveļļas, svaigi malti pipari, sāls.

Pagatavošana: tomātus nomazgā, sagriež riņķīšos apmēram 0,5 cm biezumā. Mocarellu sagriež salmiņos apmēram 0,7 cm biezumā. Baziliku nomazgā un nosusina. Traukā kārto pamīšus tomātus un sieru, pārkaisa ar pipariem, apslaka ar balzamiko etiķi un olīveļļu. Rotā ar bazilika lapiņām.

Augļu salāti ar riekstiem un kivi

Sastāvdaļas: 4 kivi, 2 banāni, ananass, 2 ēdamkarotes grieķu riekstu, pūdercukurs, vaniļas cukurs, 3 ēdamkarotes citrona sulas, augļu sīrups pēc garšas.

Pagatavošana: ananasa mīkstumu sagriež smalkos gabaliņos, banāniem un kivi notīra mizu. Visas sastāvdaļas sajauc, pievieno riekstus, pūdercukuru un vaniļas cukuru. Pārlej ar augļu sīrupu un sajauc. Ļauj, lai pastāv apmēram 30 minūšu.

Svarīgākais