Lā­zer­te­ra­pi­ja pa­līdz at­mest smē­ķē­ša­nu

Vai gan kādam vairs jāstāsta, kādu ļaunumu veselībai nodara smēķēšana? Viena no metodēm, kas palīdz tikt vaļā no kaitīgā ieraduma, ir vieglā lāzerterapija, kas pasaulē iegūst arvien lielāku popularitāti, jo ir organismam nekaitīga, nesāpīga un nav invazīva.

«Vieglā lāzerterapija apvieno sevī modernas aparatūras tehniskās iespējas un senās Ķīnas medicīnas metodi, ko 20. gadsimtā tālāk attīstīja franču ārsts Pols Nožjē,» stāsta lāzerterapeite Daina Streļča, kura, izmantojot vieglo lāzerterapiju, veiksmīgi palīdz saviem pacientiem atmest smēķēšanu.

– Vai vizītei pie lāzerterapeita ir kaut kā īpaši jāsagatavojas?

– Parasti jau tad, kad cilvēks pierakstās uz konsultāciju, es izvaicāju, kādas viņam ir veselības problēmas, kādi izmeklējumi pēdējā laikā ir veikti. Ja rodas iespaids, ka cilvēkam varbūt ir kāda sirds, plaušu vai cita slimība, vispirms lūdzu aiziet pie ģimenes ārsta un veikt izmeklējumus, lai tiktu skaidrībā. Šo metodi nedrīkst lietot grūtniecēm, epilepsijas pacientiem, cilvēkiem, kuri ilgstoši lieto kortikosteroīdus, kā arī tiem, kuriem ir kardiostimulators, kontrindikācija ir arī paaugstināta jutība pret gaismu, bet pārējiem, tajā skaitā dažādu izplatītu hronisku slimību pacientiem, to iespējams izmantot.

– Kā notiek konsultācija?

– Pirmajā reizē es detalizēti izjautāju cilvēku par viņa smēķēšanas paradumiem: cik daudz cigarešu dienā izsmēķē, cik liels ir intervāls no cigaretes līdz cigaretei, cik gadus jau smēķē utt. Ir būtiski arī, cik nopietni ir pacienta nodomi. Gadās, ka cilvēks vēl nav gatavs atmest smēķēšanu, piemēram, ir diezgan daudz vīriešu, kurus šurp atsūtījušas sievas, bet paši viņi nav noskaņoti uz šo soli. Abu dzimumu pacienti, kuri vecāki par 60 gadiem, lielākoties vēlas atbrīvoties no smēķēšanas veselības problēmu dēļ, jo ir cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens, infarkta risks, dažam jau bijis neliels insults un draud nākamais. Nereti šie cilvēki ir smēķējuši gadiem, bet tagad ārsts kategoriski pateicis: ja tūlīt nepārtrauksi, sekas būs smagas.

– Vai pieņemat arī smēķējošos pusaudžus?

– Reizēm man zvana noraizējušās mammas, kuru tīņi sākuši smēķēt, un interesējas par iespēju veikt šo procedūru. Es saku: «Varam jau to izdarīt, bet ticiet vai ne, paies mēnesis, viņš nonāks kādā smēķētāju kompānijā un atkal gribēs uzvilkt dūmu.» Pusaudžiem, kurus vecāki atved aiz rokas, parasti nav nekādas motivācijas atmest smēķēšanu un trūkst patiesas izpratnes par tās kaitīgumu.

– Kā notiek pati procedūra?

– Izmantojot infrasarkano staru lāzeru ar viļņa garumu 650–700 nanometru, notiek iedarbība uz auss zonu, seju un rokām, aktivizējot tur esošos meridiānpunktus. Cilvēks iekārtojas ērtā krēslā, es izskaidroju procedūras gaitu; tā ilgst līdz vienai stundai, kuras laikā pacients relaksējas, atpūšas, var arī nedaudz iesnausties. Pēc divām nedēļām mēs sazināmies, es noskaidroju, vai pacients smēķē vai vairs nesmēķē. Ja jau pēc pirmā lāzerterapijas seansa viņš vairs nesmēķē, protams, ir liels prieks. Bet atmešana var būt arī pakāpeniska: pēc pirmās reizes cilvēks samazina dienā izsmēķēto cigarešu skaitu, tad nāk otro un trešo reizi, līdz pārtrauc smēķēt pavisam. Jau izejot laukā pēc procedūras un kaut kur sajūtot tabakas dūmu smaku, kas līdz šim radīja vēlmi uzsmēķēt, daļa pacientu atzīst, ka nu tā šķiet nepanesami pretīga. Citiem vēl saglabājas vēlme paņemt cigareti, tomēr viņi no tās vairs negūst gaidīto prieku.

– Cik noturīgs ir rezultāts, un vai pēc terapijas neparādās kādi nevēlami efekti?

– Rezultāts patiešām ir noturīgs. Dažkārt gadās, ka cilvēks, atmetot smēķēšanu, nedaudz pieņemas svarā, jo garša un oža ir atguvusi zaudēto asumu un

pieaug ēstgriba. Tāpat var gadīties, ka cilvēks jūt lielāku stresu nekā parasti, jo smēķēšana viņam bija ierasts rituāls un pirmajā mirklī nav, ar ko to aizstāt. Dažam šīs problēmas nerodas, cits atrod asprātīgu veidu, kā tās pārvarēt, bet, ja nepieciešams, ar lāzerterapijas palīdzību varam arī regulēt svaru un mazināt stresu. Jāpiebilst, ka viens no lāzerterapijas pozitīvajiem efektiem ir arī enerģijas pieplūdums, tāpēc daudzi kļūst fiziski aktīvāki, jūt vēlmi vingrot, skriet no rītiem, staigāt ar suni u.c.

– Kā pie jums var nokļūt uz pieņemšanu?

– Strādāju SIA Lāzerterapija, kas atrodas tirdzniecības kompleksa Domina Skaistumkopšanas centra telpās Rīgā, Ieriķu ielā 3; pierakstīties var pa tālruni 28677661, 28644997. 

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Lāzerterapija

Svarīgākais