Veselīga āda – jebkurā vecumā

"Lai āda būtu vesela un skaista, cilvēki izmanto plašu krēmu un citu kosmētikas līdzekļu klāstu. Pret to nav nekas iebilstams, ja vien šos produktus izvēlas un lieto pareizi," saka ārsts Māris Belte, SIA?Ekomed valdes priekšsēdētājs.

"Šobrīd, gaidot pavasari, kad uzturvielu daudzveidība mūsu ēdienkartē samazinās, ir īstais brīdis sniegt savai ādai, matiem un nagiem atbalstu no iekšpuses?– bagātināt uzturu ar piemērotiem iekšķīgi lietojamiem produktiem.

***

Daudzus cilvēkus, jo sevišķi sievietes, satrauc arī ādas novecošana. Sākot aptuveni no 25?gadu vecuma, mēs zaudējam apmēram 1% kolagēna gadā. Tas ir dabisks un nenovēršams process, tomēr ādas novecošanu iespējams palēnināt, izvairoties no pārmērīgi ilgas uzturēšanās saulē, lietojot pareizu uzturu un ievērojot veselīga dzīvesveida principus, kā arī nodrošinot savai ādai visas nepieciešamās uzturvielas."

Āda ir mūsu ķermeņa vislielākais orgāns, un tai ir daudz funkciju, no kurām galvenā ir barjerfunkcija?– āda aizsargā mūs no apkārtējās vides ietekmes un palīdz noturēt organisma iekšējo vidi normas robežās, kas ļauj tam normāli darboties. Būdama saistīta ar visiem pārējiem ķermeņa orgāniem, āda ir arī sava veida veselības spogulis: tajā atspoguļojas dažādas slimības, tāpēc, pamanot ādā kādas neizskaidrojamas pārmaiņas, noteikti vajadzētu konsultēties ar ārstu. Bet tādas problēmas kā sausa, pārāk taukaina, blāva un nespodra āda, kā arī pūtītes vai pigmentācijas plankumi nav saucamas par slimībām, un ar tām, saprātīgi rīkojoties, mēs nereti varam tikt galā paši.

"Pētījumu rezultāti liecina, ka efektīvs līdzeklis ādas, matu un nagu veselībai ir Perfectil, ko piedāvā Lielbritānijas ražotājs Vitabiotics," stāsta M.?Belte. "No 125?sievietēm 35–73?gadu vecumā, kuras lietoja šo preparātu trīs mēnešus, 96% atzina, ka uzlabojies ādas stāvoklis, tajā skaitā 91% mazinājies ādas sausums un zvīņošanās, 67% mazinājies ādas taukainums, 67% uzlabojusies ādas krāsa, bet piņņu, ekzēmas un plankumu mazināšanos novērojušas visas pētījuma dalībnieces. 76% šo sieviešu Perfectil palīdzējis risināt sausu, 80%?– taukainu, 82%?– lūstošu matu problēmu, 70% mazinājusies matu izkrišana, bet 100% mazinājies galvas ādas sausums un nieze, kā arī matu galu šķelšanās. 83% ievērojuši, ka ātrāk ataug nagi, 67% izdevies sekmīgāk cīnīties ar nagu ziedēšanu, bet 60%?– ar lūstošiem nagiem. Perfectil satur bagātīgu un pārdomātu vitamīnu un minerālvielu kombināciju. Tagad preparāts tiek ražots tablešu formā, kas neizraisa kuņģa kairinājumu. Tas jālieto pēc ēšanas vai ēšanas laikā, nesatur dzīvnieku valsts izcelsmes produktus, glutēnu, laktozi, sāli, raugu.

Otrs produkts, ko varu ieteikt cilvēkiem, kuriem perfekts ādas izskats šķiet īpaši svarīgs, ir Perfectil Platinum, kur papildus pievienots ļoti spēcīgs antioksidantu sastāvs: priežu mizas ekstrakts, likopēna ekstrakts, upeņu sēkliņu eļļa. Ļoti būtiska sastāvdaļa ir Bio?– marine kolagēna komplekss?– jūras aļģu kolagēna komplekss. Pētījumos pierādīts, ka tam piemīt reģeneratīvs efekts: pat ja kolagēns ir bojāts, uz zināmu laiku āda tiešām atjaunojas. Optimālais šo preparātu lietošanas ilgums varētu būt trīs mēneši. Tas, cik ātri parādās efekts, atkarīgs no katra lietotāja individuālajām īpašībām. Atsevišķos gadījumos, kad cilvēks dzīvo tiešām skarbos apstākļos, ļoti piesārņotā vidē, viņš var apsvērt preparāta ilgāku lietošanu, bet tad aicinu konsultēties ar ārstu. Un, protams, neaizmirsīsim lietot sabalansētu uzturu, atturēties no smēķēšanas un citiem kaitīgiem ieradumiem, būt kustīgi, vajag arī pietiekami izgulēties, ievērot higiēnas prasības un neļauties postošai stresa ietekmei."

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Taula Rīga

***

Vielas ādas, matu un nagu veselībai:

D vitamīns?– svarīgs audu veselības uzturēšanai, kalcija un fosfora vielmaiņai.

E vitamīns, C vitamīns?– antioksidanti, kas aizsargā ādu pret brīvo radikāļu kaitējumu un nelabvēlīgiem vides faktoriem.

B1 vitamīns?– var palīdzēt ādai elastības zuduma gadījumā.

B2 vitamīns?– regulē ādas taukainību, tā trūkuma dēļ āda kļūst pārāk taukaina.

B3 vitamīns?– intensificē asinsriti zemādas kapilāros.

B6, B12 vitamīns, folskābe un dzelzs?– vajadzīgi sarkano asinsķermenīšu ražošanai, kas piegādā skābekli un uzturvielas visiem audiem, arī ādas dziļākajiem slāņiem.

Biotīns?– iesaistās šūnu augšanā, vajadzīgs normālam nagu biezumam, aizkavē matu izkrišanu.

Pantotēnskābe?– koenzīma?A sastāvdaļa, kam liela nozīme šūnu dalīšanās procesā.

Karotinoīdi?– antioksidanti, sargā ādu pret ultravioleto staru ietekmi; gādā, lai veidotos iedegums, nevis apdegums.

Paraaminobenzoskābe?– nodrošina matu normālu pigmentāciju.

Magnijs?– iesaistīts ogļhidrātu, tauku un olbaltumu vielmaiņā, cita starpā nodrošina normālu nagu krāsu.

Cinks?– nozīmīgs DNS sintēzē un šūnu atjaunošanā, darbojoties sinerģiski ar C vitamīnu, sekmē elastāna attīstību.

Jods?– svarīgs tiroksīna veidošanā, kura trūkums var slikti ietekmēt ādas izskatu.

Mangāns?– būtisks ādas veselībai, jo tam ir savienojoša loma vielmaiņas procesos.

Varš?– cita starpā vajadzīgs melanīna sintēzei, kas nepieciešams, lai pasargātu ādu no saules apdegumiem.

Silīcijs?– veicina saistaudu un šūnu membrānu attīstību.

Selēns?– nepieciešams normālai šūnu augšanai, uztur audu elastību.

Cisteīns?– aminoskābe, kas nepieciešama nagu augšanai, matu struktūras veidošanai.

Jūras aļģu kolagēna komplekss ?– satur proteoglikānus, kas stiprina ādu, palīdz saglabāt tās biezumu, kavē novecošanos.

Priežu mizas ekstrakts?– satur efektīvu antioksidantu, kas palīdz aizsargāt ādas olbaltumvielas (piemēram, kolagēnu un elastīnu), saglabājot ādu stingru un gludu.

Vīnogu sēklu ekstrakts?– spēcīgs antioksidants, uzlabo asinsriti.

Zaļās tējas ekstrakts?– spēj aizsargāt šūnu DNS no ultravioletā un redzamā starojuma izraisītā kaitējuma.

Upeņu sēklu eļļa?– viens no bagātākajiem dabisko omega-3 un omega-6 taukskābju avotiem, palīdz saglabāt ādas tonusu un elastību.

Likopēna ekstrakts?– aizsargā ādu pret ultravioleto staru ietekmi.

Alfa liposkābe?– kopdarbībā ar citiem antioksidantiem uzlabo ādas barošanu un aizsardzību, spēj iekļūt šūnas membrānā un aizsargāt to.

Koenzīms Q10?– spēlē nozīmīgu lomu jaunu šūnu veidošanā un brīvo radikāļu izvadīšanā no organisma.

***

Trīs ādas novecošanas posmi

Vecums Ādas izskats Izmaiņas

25–45

Vairāk dziļāku līniju ādā, parādās pirmās grumbas.

Dažiem?– ādas elastības zudums.

Pirmās pazīmes, ka acu zonā veidojas nokarena āda.

Mērens ādas atjaunošanās samazinājums, kā rezultātā samazinās kolagēna daudzums ādā un palielinās bojātu saistaudu uzkrāšanās.

Pamanāms un nozīmīgs ādas mitruma līmeņa kritums.

45–55

Poru un vecuma plankumu palielināšanās.

Vairāk grumbu, raupja tekstūra.

Āda arvien izteiktāk kļūst nokarena acu un vaigu zonās.

Pastāvīga ādas stāvokļa pasliktināšanās.

Ievērojami vājinās ādas atjaunošanās spējas un imunitāte.

Kohēzija starp ādas slāņiem turpina samazināties.

Epidermas retināšanās.

55+

Nevienmērīga pigmentācija.

Tumši loki ap acīm

Ievērojami pasliktināta ādas atjaunošanās, bojāto audu pārpilnība.

Pastiprināta melanīna izstrādāšana.

Pazemināta kolagēna un seruma izstrādāšana.

Svarīgākais