Jau pirmā iepazīšanās ar kumkvatiem rada pārsteigumu. Sākumā liekas, ka tas ir tāds ļoti mazs apelsīniņš, bet izrādās?– ēdams ar visu mizu un pārsvarā no mizas vien sastāv. Miza ir salda, toties vidiņš?– stipri skābs. Tieši šī garšas kontrasta dēļ kumkvatus augstu vērtē gardēži.
Šiem augļiem piemīt ne mazums labu īpašību. Līdzīgi citiem citrusaugļiem, kumkvati ir bagāti ar vitamīniem un ēteriskajām eļļām, turklāt ļoti dekoratīvi. Nenoliedzams mīnuss ir augstā cena, kas nerosina pirkt mazpazīstamos augļus un ar tiem eksperimentēt, jo sevišķi ekonomiskā panīkuma laikos, kad cilvēki dod priekšroku pārbaudītām vērtībām un mēģina atteikties no visa, kas nav obligāti nepieciešams. No otras puses, bieži pietiek ar dažiem kumkvatiem, lai kādam ikdienišķam ēdienam piešķirtu jaunu garšu un izskatu. Tieši ziemas izskaņā dzīvespriecīgi oranžā krāsa ir īpaši uzrunājoša.
Āzijas zemēs, kur kumkavtus audzē jau vismaz kopš 12.?gadsimta, tos izmanto arī ārstniecībai. Piemēram, ja cilvēks ir saaukstējies un sācis klepot, kumkvatus saspaida, novieto uguns tuvumā, lai izdalās ēteriskās eļļas, un tās ieelpo. Sauja kumkvatu labi palīdzot paģiru sindroma gadījumā. Ķīnieši mēdz kumkvatus arī sālīt. Brūnie, sačokurotie augļi kopā ar dažām karotēm sālījuma tiek aplieti ar karstu ūdeni, ko pēc tam izmanto iekaisuša kakla skalošanai. Kumkvatus var pievienot arī zaļajai vai melnajai tējai, vasarā gatavot ledus tēju. Tie lieliski iederas dažādos ievārījumos un čatnijos, no kumkvatiem gatavo arī liķierus un kokteiļus, pat martīni glāzē ierastās olīvas vai ķirša vietā var izrādīties kumkvats. Kumkvatus plaši izmanto konditorejas izstrādājumos, jo tie piešķir savu garšas niansi un arī rotā. Saimnieces, kuras tautiskā garā cep rupjmaizes biskvīta kūkas ar brūkleņu ievārījumu, reizēm ir pārsteigtas par to, cik labi tur piestāv eksotiskie kumkvati. Un tas vēl nav viss: kumkvati izmantojami arī dažādos salātos, gaļas un zivju ēdienos.
***
NODERĪGI
Pērkot kumkvatus, jāraugās, lai tie būtu stingri,?– ja, viegli saspiežot, rodas sajūta, ka auglim ir tukšs vidus, tādu nevajag izvēlēties.
Kumkvatu miziņai jābūt gludai, spīdīgai, bez plankumiem, krāsai?– vienādi oranžai. Atkarībā no šķirnes tā var būt tumšāka vai gaišāka.
Istabas temperatūrā kumkvatus var uzglabāt divas dienas, ledusskapī?– līdz divām nedēļām.
Ja kumkvatus ēd svaigus, tos vispirms var viegli pamīcīt pirkstos, lai atbrīvotu aromātu, ko rada ēteriskās eļļas.
Nav kumkvatu bez sēkliņām. Ēdot tos veselus, sēkliņas vienkārši izspļauj, bet, ja labais tonis to liedz, augļus pirms pasniegšanas pārgriež un iztīra sēkliņas ar asu nazi.
100 gramos kumkvatu ir 60–70?kCal, ap 16?g ogļhidrātu, līdz 7?g balastvielu, 40–45?mg C vitamīna, tāpat arī karotinoīdi, dzelzs, magnijs, fosfors, kālijs, cinks, varš u.c.
***
RECEPTES
Tilapijas ar kumkvatu sviestu
Sastāvdaļas. 4 tilapiju (vai citu piemērotu zivju) filejas, cepšanai?– nedaudz olīvu eļļas. Kumkvatu sviestam: 2?ēdamkarotes sviesta (istabas temperatūrā), 4?kumkvati, tējkarote rīvētu citronu miziņu, tējkarote svaiga sasmalcināta ingvera, sāls, malti melnie pipari, piparmētru lapiņas rotāšanai.
Pagatavošana. Kumkvatiem izņem sēkliņas, sagriež, liek blenderī, sasmalcina viendabīgā masā, kārtīgi sajauc ar visām pārējām kumkvatu sviestam paredzētajām sastāvdaļām. Ar pusi no šā daudzuma ieziež zivju filejas, liek karstā pannā ar olīvu eļļu, cep no abām pusēm, līdz tās kļūst necaurspīdīgas un gaiši brūnas. Atlikušo kumkvatu sviestu izkausē, pārlej zivīm, liek tās šķīvjos, rotā ar piparmētru lapiņām.
Salāti ar kumkvatiem
Sastāvdaļas. 4 ēdamkarotes auksta spieduma olīvu eļļas, 4 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa tējkarote brūnā cukura, malti melnie pipari, 150 g lapu salātu, 2?sīpoli, 50?g sakņu selerijas, burkāns, 200 g viegli vārītu, stingru ziedkāpostu vai brokoļu, avokado, mazliet citronu sulas, 50?g rīvēta siera, saujiņa kapātu valriekstu, 120 g kumkvatu.
Pagatavošana. Burciņā lej eļļu un etiķi, pievieno cukuru un piparus, uzliek vāciņu un kārtīgi sakrata. Salātus sagriež, sīpolus sakapā, selerijas un burkānus sarīvē ar sakņu rīvi, ziedkāpostu sadala gabaliņos, avokado notīra, sagriež gabaliņos, apslacina ar citronu sulu, kumkvatus sagriež ripiņās, iztīra. To visu sajauc, pievieno sieru un riekstus, pārlej ar sagatavoto mērci.
Kumkvatu salsa
Sastāvdaļas. glāze plānās ripiņās sagrieztu kumkvatu, neliels kapāts sarkanais sīpols, 2 ēdamkarotes olīvu eļļas, kaltēti sasmalcināti sarkanie pipari, šķipsniņa sāls.
Pagatavošana. Sajauc visas sastāvdaļas (sāls un piparu daudzumu var variēt pēc garšas), uz vienu stundu ievieto ledusskapī. Pasniedz piedevās pie ceptas gaļas, laša vai citām zivīm.
Vista ar kumkvatiem
Sastāvdaļas. 100 g kumkvatu, 700?g vistu filejas, sāls, lauru lapa, nedaudz džema (vislabāk?– apelsīnu, bet der arī cits).
Pagatavošana. Filejas apsāla, liek karstumizturīgā veidnē cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 180?grādiem, cep 40?minūtes. Kumkvatus sagriež šķēlītēs, sajauc ar džemu, iegūto masu pārliek filejām, cep vēl 15 minūtes, pievieno lauru lapu, cep vēl 7?minūtes.
Kumkvatu un mango mohito
Sastāvdaļas. 3 kumkvati, 10?piparmētru lapas, 50?g svaiga mango mīkstuma, ēdamkarote cukura, 60?ml baltā ruma, 15?ml svaigi spiestas laimu sulas, ledus, gāzētais ūdens.
Pagatavošana. 3?kumkvatus sagriež pusītēs, iztīra, kopā ar mango gabaliņiem, piparmētrām un cukuru liek glāzē, saspaida ar stampiņu, lai izdalās sula. Pievieno rumu, laimu sulu, samaisa, glāzi līdz augšai piepilda ar gāzēto ūdeni.
Kumkvati sīrupā
Sastāvdaļas. 700?g kumkvatu, 3?glāzes ūdens, 2?glāzes cukura, šķipsniņa sāls.
Pagatavošana. Katru kumkvatu vairākās vietās sadursta ar adatu. Visas sastāvdaļas liek lielā katlā, pārsedz ar sviestpapīru, uzliek virsū piemērota lieluma šķīvi, lai augļi būtu pilnīgi iegremdēti šķidrumā. Liek uz vidējas uguns, kad šķidrums sāk mest burbuļus, uguni samazina, turpina vārīt 2?stundas uz lēnas uguns. Augļiem jākļūst pilnīgi caurspīdīgiem, nezaudējot skaisti oranžo krāsu. Noņem no uguns, aizvāc šķīvi un papīru, sīrupu noputo, uzliek vāciņu un atstāj vismaz uz 6?stundām. Pēc tam augļus izņem no sīrupa. Sīrupu liek uz lielas uguns un vāra, līdz tilpums samazinās par pusi, tad pievieno atpakaļ augļus, izkarsē, pilda tīrās burciņās, pārlej ar karsto sīrupu, aizvāko. Var ilgu laiku uzglabāt ledusskapī. Izmanto saldajiem ēdieniem, konditorejas izstrādājumu rotāšanai, kokteiļiem u.c.