Neesi vieglprātīgs, ja tevi noķer gripa

Gripa pārvietojas ar tādu pašu ātrumu, ar kādu pārvietojas cilvēks,– tā iet pa ielu un iegriežas lielveikalā, brauc autobusā, lido lidmašīnā. Ej nu zini, kurā brīdī tai paredzēta tikšanās ar tevi.

Ja reiz gripas vīrusi nonākuši organismā, tie vairojas mūsu šūnās un izdala toksīnus. Tieši toksīni ir vainīgi, ka slimojot ir tik slikta pašsajūta. Organisms mēģina tos izvadīt, kā nu spēj. Cilvēks pats ar savu rīcību var savam ķermenim šajā nopietnajā darbā gan palīdzēt, gan traucēt. "Nav konkrēta viena līdzekļa, kas ļautu uzvarēt vīrusus, bet ir vairāki, kas palīdz uzlabot situāciju, un, protams, ir tradicionālās metodes, kuras noder dažādu gripas veidu un arī citu elpceļu vīrusu infekciju gadījumā," saka ārsts Kaspars Ivanovs, SIA Silvanols izpilddirektors.

Kas jāievēro, ja esi saslimis

Arī tad, ja slimības pazīmes tik tikko sāk izpausties vai arī šķiet, ka tas tāds nieks vien ir, saslimušajam katrā ziņā jāpaliek mājās. Var jau apvainoties uz bezatbildīgo garāmgājēju vai kolēģi, kurš tevi aplaimojis ar vīrusu, bet?– nekļūsti pats par tādu! Statistiski pierādīts, ka cilvēks, kurš saslimis, var inficēt vēl desmit citu cilvēku, tie?– atkal tikpat, un galu galā no viena cilvēka var inficēties tūkstotis. Tas ir liels zaudējums tautsaimniecībai. Turklāt, ja kādam no šiem inficētajiem ir vāja veselība, viņš, piemēram, slimo ar kādu hronisku kaiti, tad gripa viņam var izraisīt smagas komplikācijas.

Ja mājoklī ir kāds gripas slimnieks, tad jāievēro padomi, ko sniedz kvalificēti mediķi, kuri uzņemas pilnu atbildību par saviem ieteikumiem. Šī ir īstā reize sazināties ar savu ģimenes ārstu. Nepaļaujieties uz to, ko iesaka kaimiņi, paziņas vai apšaubāmi interneta resursi.

Slimība ir jāizguļ, pat ja esat pieraduši visu laiku rosīties un šķiet, ka nevarat noskatīties, kā pamazām iekrājas nepadarītie saimniecības darbi, vai urda doma, ka jāiet tīrīt sniegu. Cilvēka organisms nav gatavs strādāt ekstremālos apstākļos. Kad ķermeņa temperatūra sasniedz 38?grādus, sirdsdarbība ir paātrināta par aptuveni 15?sitieniem minūtē, elpošana kļūst daudz biežāka un var kļūt arī seklāka, un tā organismam ir papildu slodze. Lai cīnītos ar slimību, nepieciešama enerģija, kuru mēs, cenšoties rosīties pa mājām, tam atņemam. Ārstējoties pareizi, slimošana parasti nav tik ilga, lai saimniecības darbi nevarētu pagaidīt.

Lai varētu labāk izvadīt toksīnus, jāuzņem pietiekami daudz šķidruma. Tam jābūt siltam (nevis karstam!) un ne pārāk koncentrētam dzērienam. Vislabāk, ja tas satur C?vitamīnu un noderīgas minerālvielas organismam viegli izmantojamā formā. Ieteicamas ir ogu sulas, ārstniecības augu tējas, piemēram, aveņu, liepziedu, upeņu, dzērveņu vai brūkleņu tēja. Labāk nevajadzētu izvēlēties dzērienus, kas satur daudz olbaltumvielu (piens, kefīrs u.?c.) Ja pacientam ir vemšana vai viņš nav pierunājams dzert šķidrumu, jākonsultējas ar ārstu par šķidruma intravenozu ievadīšanu.

Nevajadzētu aizmirst, ka arī saslimušam organismam ir nepieciešams skābeklis. Ja temperatūra ir paaugstināta tikai nedaudz un pašsajūta pieņemama, var pat iziet pastaigāt svaigā gaisā, protams, iztiekot bez sniega tīrīšanas un tamlīdzīgiem varoņdarbiem. Gan mājās, gan darbavietā ir ļoti svarīgi vēdināt telpas. Šajā ziņā neizdevīgā situācijā ir biroju augstceltnēs strādājošie, jo tur bieži vien nevar atvērt logus, bet ventilācijas sistēma pārsūknē to pašu gaisu pa daudziem stāviem.

Lai papildus mobilizētu organismu cīņai ar slimību un dotu papildus enerģiju, jācenšas uzņemt C?vitamīnu un viegli izmantojamas barības vielas, ārstēšanās laikā ir mērķtiecīgi lietot ārstniecības augu produktus. Piemēram, Silvanols ir izveidojis produktu Imunosil, kura sastāvā ir ehinācijas ekstrakts, spirulinas aļģu pulveris un priežu mizas ekstrakts. Ehinācija aktivizē imūno sistēmu un palīdz uzveikt vīrusus un baktērijas. Spirulina satur neaizstājamās aminoskābes, minerālvielas un vitamīnus, kas vajadzīgi veselības uzturēšanai un enerģijas gūšanai, bet priežu mizas ekstrakts ir labs pretiekaisuma līdzeklis un stiprina organisma aizsargspējas. To var lietot, kad esi saslimis. Savukārt produkts Griposan caps satur C?vitamīnu un ehināciju, tas palīdz imūnsistēmai radīt atbildi uz intoksikāciju. Ir arī Griposan balzams, kas lietojams, sajūtot pirmās slimības pazīmes. Tā sastāvā iekļauts propoliss, kas palīdz ierobežot vīrusu izplatīšanos; lizīns, alveju sula, aveņu sula, liepziedi.

Vīruss sāk savu ceļu organismā no deguna, mutes un arī acu gļotādas, tāpēc jārūpējas par to, lai gļotādas būtu labā stāvoklī. Ir daži pētījumi, kas rāda, ka uzveikt vīrusus palīdz ēteriskās eļļas, kas neļauj tiem nonākt gļotādas šūnās. Profilaksei var lietot gelu Rinogēls+. Ļoti spēcīgs līdzeklis ir propoliss, tāpēc vairākas reizes dienā var lietot propolisa ziedes, krēmus un arī aerosolus, kas traucē vīrusiem nostabilizēties gļotādā un nodarīt tālāku kaitējumu. Tādam pašam nolūkam noder eikaliptu eļļa. Tas nenozīmē, ka visos gadījumos šie līdzekļi ir efektīvi, tomēr var samazināt šo risku.

Ir lietderīgi arī sagatavoties varbūtējam atkārtotam tā paša vai cita veida gripas uzliesmojumam. Latvijā nereti sezonā ir divi vīrusu uzplaiksnījumi. Šiem procesiem seko epidemiologi, bet, ņemot vērā gripas mainīgo dabu, ir grūti kaut ko precīzi paredzēt. Katram cilvēkam vajadzētu individuāli pārrunāt ar ārstu, ko darīt, lai pasargātu sevi un savus ģimenes locekļus. Nenāks par ļaunu padomāt arī par tālāku nākotni un pasākumiem, ko varētu veikt savas dabiskās imunitātes stiprināšanai.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Silvanols

***

NODERĪGI

Gripas epidēmijas laikā:

pēc iespējas vajadzētu izvairīties no publisku pasākumu apmeklēšanas;

bez īpašas vajadzības nebraukāt sabiedriskajā transportā, retāk doties iepirkties un neņemt uz veikalu līdzi bērnus;

regulāri vēdināt telpas un nodrošināt mitro uzkopšanu;

kārtīgi mazgāt rokas (īpaši pēc sabiedrisku vietu apmeklēšanas un braukšanas sabiedriskajā transportā);

sekot, lai bērni ievērotu personiskās higiēnas prasības;

gripas slimnieku mājās vēlams izolēt atsevišķā telpā, bet, ja tas nav iespējams, tad vismaz norobežot viņa gultu ar vismaz 1,5?m augstu aizslietni;

saslimušajam jālieto atsevišķi trauki un higiēnas piederumi, vienreiz lietojamie papīra kabatlakatiņi;

zināmā mērā pasargāt no inficēšanās var daudzkārtīga marles maska.