Uzturs ietekmē holesterīnu

Holesterīns ir dabā sastopama taukviela, un tā ir svarīga organisma šūnu ārējā apvalka sastāvdaļa. Tāpēc cilvēkam nelielā daudzumā holesterīns ir nepieciešams. Daļu holesterīna sintezē organisms, bet pārējo uzņem ar pārtiku – tā ir trekna gaļa, teļa aknas, trekni piena produkti un olas.

Ar holesterīna problēmām cīnās daudzi cilvēki, īpaši gados vecāki un ar lieko svaru. Taču izrādās, ka cēlonis nav tikai liekais svars, smēķēšana, augsts asinsspiediens, nosliece uz iedzimtu nepareizu holesterīna vielmaiņu, bet arī nepareizi veidota ēdienkarte. Tā var ietekmēt risku paaugstināties holesterīna līmenim, ja tajā, piemēram, bieži ir pusfabrikāti vai sliktas kvalitātes pārtikas produkti. Ēdienkartē, ko vienmēr atgādina arī uztura speciālisti, jābūt pietiekamā daudzumā augļiem un dārzeņiem. Holesterīns sastāv no tā dēvētā labā un sliktā. Tā dēvētais labais holesterīns savāc lieko holesterīnu, nogādā to aknās, no kurienes to izvada no organisma. Savukārt sliktais holesterīns pārnes holesterīnu no aknām uz pārējo organismu. Ja organismā cirkulē pārāk daudz sliktā holesterīna, tad tas nogulsnējas uz asinsvadu sieniņām un sašaurina asinsvadus, paaugstinot sirdslēkmes vai insulta risku.

NODERĪGI

Ja ir augsts holesterīna līmenis, tad pirmais, kas jādara, lai to pazeminātu un novērstu sirds slimību, ir diētas ievērošana, liekā svara zaudēšana un regulāra fiziskā slodze.

Holesterīna līmeņa norma – tam jābūt zem 6 milimoliem litrā. To var noteikt asins analīzēs.

RECEPTES

Dārzeņu frittata

Sastāvdaļas: 400 g saldētu dārzeņu maisījuma, 6 olas, 3 ēdamkarotes piena, 3 ēdamkarotes minerālūdens, sāls, pipari, karija pulveris, 2 ēdamkarotes olīveļļas, zaļumi dekorēšanai.

Pagatavošana: dārzeņus atlaidina. Pa to laiku bļodā iesit olas un sakuļ ar pienu un minerālūdeni. Pieber sāli, piparus un karija pulveri. Pannā sakarsē eļļu un ielej olu masu. Pievieno dārzeņus, uzliek vāku un apmēram 6 minūtes uz mazas liesmas sarecina. Gatavojot šo ēdienu, pannai noteikti jāuzliek vāks, lai viss tiešām kārtīgi sarecētu. Ēdiens ir gatavs, kad tā maliņas kļuvušas gaiši brūnas. Gatavo ēdienu noslidina no pannas uz liela šķīvja. Sagriež četros gabalos un pasniedz, dekorētu ar zaļumiem. Labi garšo ar plāceņiem.

Tomātu salāti

Caprese

Sastāvdaļas: 600 g tomātu, 200 g mocarellas siera, baziliks, 5 ēdamkarotes olīveļļas, 2 ēdamkarotes citrona sulas, sāls, svaigi malti pipari, melnās olīvas un tomāti dekorēšanai.

Pagatavošana: tomātus nomazgā un izgriež serdes. Sagriež šķēlēs. Mocarellas sieru notecina, tad sagriež šķēlēs. Baziliku nomazgā, nopurina un noplūc tam lapiņas. Tomātus, sieru un baziliku pārmaiņus kārto uz šķīvjiem. Eļļu samaisa ar citrona sulu, pieber sāli, piparus un pārlej salātiem. Pasniedz dekorētus ar melnajām olīvām un tomāta rozi.

Andis BRĒMANIS, dietologs:

– Protams, uzturs ietekmē holesterīna līmeni organismā. Holesterīns ir nepieciešama viela, taču cits jautājums – tas ir labais vai sliktais holesterīns un kādas ir to savstarpējās proporcijas. Ja uzturā ir vairāk balastvielu un šķiedrvielu, tad daļa no apēstā neuzsūcas, bet kopā ar balastvielām ir izvadāma laukā, optimizējot zarnu darbību. Tas nozīmē, ka uzturā jālieto vairāk dārzeņu, īpaši zaļā veidā un pārāk nesasmalcināti – burkāni, kāposti, kāļi, bietes. Tāpat pilngraudu produkti, jo arī graudaugos ir balastvielas, – rudzu maize, dažādas brokastu pārslas, auzu, piecu graudu, ar klijām. Holesterīna daudzumu ietekmē produkti, kuros tas atrodas, – tie ir dzīvnieku valsts produkti: gaļas izstrādājumi, piena produkti, olas. Holesterīna vielmaiņas traucējumu gadījumos ir jāizvēlas liesāki piena produkti, jāierobežo vai jāizslēdz sviests no ēdienkartes, jāsamazina krējuma patēriņš. Priekšroka jādod liesākai gaļai, nevajag aizrauties ar akniņu un vistu mādziņu izmantošanu. Ieteicams izvēlēties labu rapšu vai olīveļļu pie sautējuma, vislabāk eļļu pievienot ēdot, nevis cepot.

Svarīgākais