Smagas kājas. Vainīgas vēnas?

"Smaguma sajūta kājās ir viens no biežākajiem simptomiem vēnu patoloģijas gadījumā," stāsta ķirurgs, flebologs Andis Rīts (Dr. Mauriņa vēnu centrs). "Tomēr lielākā daļa cilvēku, to sajūtot, pie ārsta nesteidzas. Parasti paiet samērā ilgs laika posms, kurā cilvēks saprot, ka labāk nekļūst, kājas ir arvien smagākas, un tikai tad viņš meklē palīdzību, lai noskaidrotu, kāpēc tā ir un kā ar to cīnīties."

Atbildi sniedz diagnostika

Ne vienmēr smaguma sajūta kājās liecina tieši par vēnu patoloģiju. "Biežas sūdzības ir sāpes, krampji, kāju pietūkums, smaguma sajūta. Sāpes nav tipisks vēnu patoloģiju simptoms, arī krampji nav īpaši raksturīgi. Labākais veids, kā tikt par to visu skaidrībā, ir ierasties pie flebologa un veikt kāju vēnu ultrasonogrāfisku izmeklēšanu. Tas ļauj pārliecināties, vai vēnas ir veselas un vai tās strādā tādā režīmā, kā daba paredzējusi," stāsta A. Rīts. "Nereti konstatējam, ka vēnas pacientam ir pilnīgi veselas, arī asinsrite normāla. Ja ir sāpes kājās, krampji un nemierīgo kāju sajūta, tad visbiežāk problēma jāmeklē mugurkaulājā, iespējams, tā ir osteohondroze mugurkaula jostas daļas līmenī – tad mēs iesakām ārstēties pie neirologa. Gadās, ka pacients atnāk ar sūdzību par smaguma sajūtu kājās, kas izteikta no rītiem, bet dienas gaitā, sākot staigāt, tā mazinās. Tas drīzāk liek domāt par kādu neiroloģisku problēmu, jo cilvēkiem, kam ir vēnu patoloģija, kājas ir atpūtušās no rīta un smaguma sajūta nāk dienas otrajā pusē. Arī kāju tūska, ko daudzi automātiski uzskata par vēnu problēmu izpausmi, var būt saistīta ar citām slimībām, piemēram, sirds mazspēju, nieru mazspēju, locītavu problēmām. Pieredzējušam speciālistam, jau vienkārši apskatot pacienta kājas, tūsku izcelsme kļūst aptuveni skaidra, bet, protams, noteicošie ir ultrasonogrāfijas dati – tur mēs redzam, kā strādā vēnas un artērijas. Pacienti, ja vēlas, var paši aplūkot attēlu monitorā un gūt priekšstatu par asinsvados notiekošo, mēs labprāt visu parādām un izskaidrojam."

Lietderīga un nekaitīga

"Ultrasonogrāfiska izmeklēšana nekādu kaitējumu veselībai nenodara, tāpēc ir ļoti pareizi, ja cilvēks, kuram ir smaguma sajūta kājās, dodas pie speciālista, lai pārbaudītu vēnas," saka ārsts. "Vēnu patoloģijas var parādīties visai agri, pat skolas gados. Ja pacients nāk no dzimtas, kur vēnu problēmas tiek nodotas no paaudzes paaudzei, ir vērts pārbaudīt vēnu stāvokli profilaktiski. Reizēm smaguma sajūtas vai citu simptomu nemaz nav, tomēr izmeklēšanā var konstatēt, ka zemādas vēnās ir vārstuļu mazspēja. Vēlāk, piemēram, sievietēm grūtniecības laikā var parādīties visai nopietnas problēmas, tāpēc ir ļoti ieteicams pārbaudīt vēnas pirms pirmās grūtniecības. Arī tad, ja vēnas ir veselas, mēs iesakām grūtniecības laikā profilaktiski valkāt kompresijas zeķes, lai izvairītos no problēmām. Savukārt, ja grūtniecības laikā ir bijušas vēnu problēmas, vajadzētu pārbaudi atkārtot vēl pēc pusgada vai gada un arī pirms nākamās grūtniecības."

Darbs un dzīvesveids

Katrs cilvēks var kaut nedaudz darīt, lai aizkavētu vēnu problēmu attīstību, pat ja tā viņam ierakstīta gēnos. "Svarīgs ir pareizs uzturs un pietiekami kustīgs dzīvesveids, lai neveidotos liekais svars, kas negatīvi ietekmē gan skeleta balsta sistēmu, gan arī vēnas," skaidro A. Rīts. "Smaguma sajūta un pietūkums kājās raksturīgs frizieriem, pavāriem, skolotājiem, pārdevējiem, gidiem un citu profesiju pārstāvjiem, kuriem jāstrādā, kājās stāvot. Šo profesiju pārstāvjiem patiešām derētu pārliecināties, kādā stāvoklī ir kāju vēnas, un es ieteiktu darba laikā lietot profilaktiskās kompresijas zeķes. Mums, ķirurgiem, arī iznāk diezgan daudz stāvēt kājās un, valkājot kompresijas zeķes, ir krietni vieglāk. Ne mazāk kaitīgs ir arī sēdošs darbs. Darbi, kas veicami, kājās stāvot, lielākoties tomēr neprasa miera stāju, parasti tā ir mīdīšanās nelielā laukumā uz vietas, tātad apakšstilbu muskulatūra tomēr strādā. Sēžot augšstilbs ir horizontālā stāvoklī, bet apakšstilbs – vertikālā, neviens apakšstilba muskulis nestrādā, un vēnām ir ļoti grūti veikt savu darbu, jo muskulatūra ir aktīvs venozās plūsmas komponents – saspiežot vēnas, tā pilda sūkņa lomu. Tāpēc ieteicama staigāšana, ļoti labi ir apmeklēt sporta zāli, veikt vingrinājumus, kas ietver ātru staigāšanu, skriešanu, soļošanu, imitējot slēpošanas soli, utt. Visus šos pasākumus neaizstāj ne ziedes un gēli, ne uztura bagātinātāji, ne medikamenti, kurus dažs pacients ģimenes ārsta uzraudzībā ir nepārtraukti lietojis vairākus gadus. Izmeklējot redzam, ka preparāts īstenībā nav vajadzīgs, bet pacients par to iztērējis milzu naudu. Līdzīgi ir arī ar ziedēm un gēliem, ko tauta plaši lieto pret vēnu problēmām. Tikpat labi kājām var uzlikt vēsu, mitru dvieli vai krējumu, kas tikko izņemts no ledusskapja – būs tas pats efekts."

Individuāla ārstēšana

Ja konstatē, ka tā patiešām ir kāda vēnu problēma, tad atkarībā no diagnostikas rezultātiem pacientam iesaka ārstēšanu, izmantojot mūsdienīgas, minimāli invazīvas metodes. "Ja, piemēram, slimas ir zemādas maģistrālās vēnas, mēs veicam lāzeroperāciju. Ja ir kāda cita veida problēma, kas ir saistīta, teiksim, ar limfatiskās atteces traucējumiem, mēs varam lietot kompresijas terapiju, līdzīgi ir arī tad, ja pacients cieš no dziļo vēnu mazspējas, kas attīstījusies patstāvīgi vai trombozes rezultātā – arī tur kombinē medikamentozo ārstēšanu, kompresijas terapiju," stāsta A. Rīts. "Gan ārstnieciskos, gan profilaktiskos nolūkos bieži nozīmējam kompresijas zeķes. Svarīgi, lai kompresijas zeķes izraksta ārsts, vispirms veicot mērījumu, jo šai zeķei ir jāatbilst precīzi katra pacienta kājai, jārada vienmērīgs spiediens visā kājas vai apakšstilba garumā. Ja tas tā nav, tad zeķe nepilda savas funkcijas un izraisa diskomfortu. Mērījumu var veikt arī speciāli apmācīts personāls, bet pirms tam ārstam ir jāveic izmeklējums, lai noteiktu, kāds kompresijas tips ir nepieciešams, vai tā ir pirmā kompresijas klase, otrā vai atsevišķos gadījumos – trešā. Patvaļīgi izvēlēties šādas zeķes nevajadzētu, jo varbūt cilvēkam ir kāda cita patoloģija, kas nav savienojama ar kompresijas zeķu valkāšanu, piemēram, nieru mazspēja, kādas locītavas deformācija, varbūt kājas ir pietūkušas sirds patoloģijas dēļ. Svarīgi ir arī tas, lai pacientam būtu izskaidrots un parādīts, kā medicīniskās kompresijas zeķes pareizi uzvilkt. Veciem ļaudīm reizēm vajadzīga tuvinieku palīdzība, lai varētu tās uzvilkt un novilkt. Cilvēki, kuriem vēnas ir veselas, var šīs zeķes izmantot, ja vienkārši grib mazināt kāju tūsku, kas attīstās ilgstoša mazkustīguma dēļ, savukārt sportistiem, kuriem ir lielas slodzes kājām, kompresijas zeķes ļauj labāk justies un mazināt kāju nogurumu."

***

Dr. Andis Rīts

ķirurgs, flebologs

absolvējis Rīgas Medicīnas institūta Ārstniecības fakultāti

strādājis slimnīcā Gaiļezers un citās medicīnas iestādēs

kopš 2000. gada vairāk specializējies vēnu patoloģiju diagnostikā un ārstēšanā

regulāri apmeklējis modernās fleboloģijas pamatlicēja Varadeja kursus Frankfurtē, Baltijas, Vācu un Starptautiskās fleboloģijas biedrības rīkotajos kongresos un konferencēs

Latvijas ķirurgu asociācijas un Baltijas flebologu biedrības biedrs

Svarīgākais