Tautas līdzekļi pret iesnām:

Atliek vien nošņaukāties – un padomi burtiski spieto mums apkārt, tos dod radi, draugi, kolēģi, kaimiņi un pat pavisam sveši cilvēki. Bet kā šos labi domātos padomus vērtē speciālisti? «Mājas» apkopotās tautas medicīnas metodes cīņai ar iesnām komentē ārsts Kaspars Ivanovs, SIA «Silvanols» izpilddirektors.

Kalanhoja

«Mans iecienītais līdzeklis dažādām kaitēm, tai skaitā iesnām, ir kalanhoja. Ja es jūtu, ka deguns sāk kņudēt, tad negaidu, kas notiks tālāk, bet norauju dažas kalanhojas lapas, izspiežu sulu un iepilinu katrā nāsī 3 pilienus. Turpinu to darīt trīs reizes dienā, kamēr esmu droša, ka iesnas ir apturētas.»

Maiga

Kalanhoja satur bioloģiski aktīvās vielas, kas veicina audu reģenerēšanos, kā arī iedarbojas antibakteriāli, tāpēc tās lietošana var būt iedarbīga pret iesnām. Iesnu gadījumā ir būtiski vairāki procesi – baktēriju un vīrusu iznīcināšana, simptomu atvieglošana (asinsvadu sašaurināšana un elpošanas atvieglošana), kā arī gļotādas reģenerācija. Kalanhoja palīdzēs cīnīties ar baktērijām un reģenerēt gļotādu, bet neatvieglos iesnu radītos simptomus.

Medus

«Iesnas es parasti ārstēju ar medu – košļāju medu ar visām šūnām un arī ieziežu medu nāsīs no rīta un vakarā. Nav gluži tā, ka iesnas atņemtu kā ar roku, bet pamazām tās pāriet un man nav jālieto ķīmija.»

Māris

Medum ir daudzas ārstnieciskās īpašības, turklāt medus šūnas satur propolisu, kam piemīt antibakteriālas, pretvīrusu un pretiekaisuma īpašības. Taču ar medus lietošanu (arī ārīgi) jābūt uzmanīgiem cilvēkiem, kas ir jutīgi pret bišu produktiem, jo iespējamas alerģiskas reakcijas. Ja jums ir alerģiskas reakcijas pret medu, labāk ārīgai lietošanai izvēlēties līdzekļus, kas satur ēteriskās eļļas, piemēram, gēlu Rinogēls+, kura sastāvā ir eikaliptu, dižegļu un piparmētru ēteriskās eļļas, kā arī smiltsērkšķu eļļa un kliņģerīšu tinktūra.

Sīpoli

«Es izmantoju vispopulārāko tautas līdzekli – sīpolu. Kādreiz dzirdēju, ka palīdz sīpolu sula, un ietriepu to degunā – koda drausmīgi, un likās, ka tur viss iekšpusē kļuvis jēls! Tā vairs nedaru. Izlasīju, ka sīpolu vajag sīki sagriezt, pārliet ar saulespuķu eļļu un kādu laiku nostādināt (es nostādinu vismaz nedēļu, sagatavoju to, kad tuvojas rudens vēsums). Eļļu pilinu nāsīs.»

Dace

Tīra sīpolu sula kairina jau tā iekaisušo gļotādu, tāpēc to lietot vienu pašu nav ieteicams. Sīpolos ir ēteriskā eļļa, kuru iespējams iegūt, savienojot to ar kādu citu eļļu (kā to jau dara lasītāja). Sīpolu ēteriskajā eļļā esošajiem fitoncīdiem piemīt viegli dezinficējošas, antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības. Tas ir lielisks līdzeklis iesnu ārstēšanai, taču sīpolu ēteriskā eļļa ir mazāk iedarbīga nekā ēterisko eļļu savienojumi, ko satur pretiesnu līdzekļi, līdz ar to ārstēšanās periods būs ilgāks.

Deguna skalošana

«Ja nevar tikt vaļā no iesnām, man palīdz deguna skalošana no rīta un vakarā. Mans ģimenes ārsts brīdināja, lai rīkojos uzmanīgi, jo kādreiz var aizrīties un tad ir ļoti nepatīkama sajūta, bet man, par laimi, nav tā gadījies. Es skalojamo šķīdumu iesūcu vispirms caur vienu nāsi un izspļauju caur muti, tad to pašu atkārtoju ar otru nāsi. Ja nekā nav pa rokai, skalot var ar viegli siltu ūdeni, kam pievienots pavisam nedaudz sāls. Ja mājās ir, tad ūdenim var pievienot kliņģerīšu tinktūru. Katrai nāsij es izmantoju aptuveni glāzi ūdens un pustējkaroti kliņģerīšu tinktūras.»

Elza

Deguna skalošana ar sālsūdeni var būt efektīva, taču tā nav iespējama sākuma stadijā, kad ir tikai aizlikts deguns, jo tas sausina un var bojāt deguna gļotādu. Skalošanu iesaka lietot, ja ir stipras iesnas, tas palīdz izvadīt deguna sekrētu.

Tomēr efektīvāk ir izvēlēties līdzekļus, kuros sāls ir pareizajās proporcijās un papildus pievienots dekspantenols, kas mīkstina un aizsargā deguna gļotādu. Sālsūdeni profilaksei parasti neiesaka lietot, jo tas sausina deguna gļotādu. Skalošana ar kliņģerīšu tinktūru dezinficēs un mazinās iekaisumu, taču nepalīdzēs atjaunoties deguna gļotādai. Gan skalojot degunu ar kliņģerīšu tinktūru, gan ar sālsūdeni, papildus jālieto gļotādu mīkstinoši un atjaunojoši līdzekļi, piemēram, Rinosan deguna eļļa, kuras sastāvā ir E vitamīns un smiltsērkšķu eļļa.

Veļas ziepes

«Iemācījos no vecmāmiņas: vienkārši saslapinu ūdenī pirkstu, kārtīgi paberzēju no visām pusēm ar saimniecības ziepju gabalu un ieziežu nāsis. Der tikai vecā parauga saimniecības ziepes – tās brūnās, kas nav smaržīgas.»

Maija

Ziepes satur sārmus, kas dezinficē. Taču lielākā daļa pieejamo saimniecības ziepju sastāva ziņā vairs nelīdzinās tām, ko lietoja mūsu vecmāmiņas. Tās ir ķīmiskas un var kairināt gļotādu. Iesnu gadījumā labāk izvēlēties līdzekļus, kas ne vien dezinficē, bet arī ir draudzīgi deguna gļotādai.

Miers, biešu sula un tējas

«Man šķiet, ka strādājošiem cilvēkiem tautas līdzekļi nav piemēroti. Esmu novērojusi: ja uzbrūk saaukstēšanās, tad vislabāk var izārstēties, ja aizmirsti visu citu un velti savus spēkus, lai veseļotos – ievēro mierīgu režīmu, nepārpūlies, nedomā par pienākumiem, bet rūpējies par sevi. Būtu jau labi, ja neviens ar iesnām apkārt nestaigātu, bet dzīve liek. Tā kā es dzīvoju pa māju, varu dakterēties uz nebēdu. Es spiežu svaigu biešu sulu (var lietot sulu spiedi vai sarīvēt bietes ar smalku rīvi un izspiest caur marlīti) un pilinu to degunā piecas reizes dienā. Un, protams, vāru sev daudz kumelīšu, piparmētru vai mežrozīšu tējas, ko lietoju bez cukura.»

Ingrīda

Ļoti pareizi ir ievērot mierīgu režīmu un, ja tas ir iespējams, nedoties ārpus mājas, lai neizplatītu tālāk vīrusus. Ieteicams lietot pēc iespējas vairāk ārstniecības augu tējas un daudz šķidruma vispār. Biešu sula ir bagāta ar vitamīniem, un to vajadzētu lietot iekšķīgi, īpaši saaukstēšanās periodā, bet, pilinot degunā, biešu sula var izraisīt kairinājumu. Lai tā nenotiktu, ieteicams to atjaukt ar ūdenī atšķaidītu medu. Šāds maisījums noderīgs iesnu profilaksei, bet nopietnu iesnu gadījumā labāk izvēlēties līdzekli, kas cīnās ar visiem iesnu simptomiem. Biešu sula, pilinot degunā, cīnās pret vīrusiem, taču nesašaurina asinsvadus un neatvieglo elpošanu. Ar simptomiem vislabāk cīnās ēteriskās eļļas, kas sašaurina asinsvadus un atvieglo elpošanu, turklāt arī iznīcina baktērijas.

Degvīns ar pipariem

«Nevaru ciest neko pilināt degunā. Iesnu gadījumam man ir sagatavots sarkano aso piparu uzlējums degvīnā. Ar to es ierīvēju pēdas, tūlīt uzvelku vilnas zeķes un liekos gultā.»

Vladimirs

Minētais maisījums darbojas reflektoriski, bet neiedarbojas lokāli uz iesnu izraisītājiem – sēnītēm un baktērijām. Tāpēc līdztekus nepieciešams lietot lokālos līdzekļus. Ja nepatīk deguna pilieni vai aerosoli, noderīgs palīgs būs Rinogēls+, kuru vairākas reizes dienā uzziež deguna gļotādai plānā slānī.

Sildīšana

«Ja ir iesnas, pašsajūtu atvieglo deguna sildīšana, piemēram, ar vārītu salvetē ietītu olu vai kartupeli, kas vārīts ar mizu. Čaklākie šīs metodes piekritēji ir uzšuvuši speciālus mazus maisiņus, ko piepilda ar sāli vai tīrām smiltīm un sakarsē cepeškrāsnī. Reiz mēģināju pielikt termoforu, bet tas bija diezgan neērti.»

Gaida

Ir iekaisumi, kurus nedrīkst sildīt. Tāpēc bez konsultācijas ar ārstu labāk deguna apvidu nesildīt vispār. Tā vietā var izvēlēties lokāli vai iekšķīgi lietojamus dabas vielu preparātus.

Sinepju pulveris

«Sinepju pulveri iekaisu vilnas zeķēs un tā staigāju pa māju divas dienas. Ja nevar palikt mājās, tad vakaros sataisu kāju vannu ar diezgan karstu ūdeni un sinepju pulveri. Pēdas tajā iegremdē un tur tik ilgi, cik var izturēt, pēc tam noslauka dvielī, uzvelk siltas zeķes. Vislabākā ir sajūta tūlīt pēc tam – uzreiz vieglāk elpot, var likties gulēt un labi aizmigt.»

Antons

Tāpat kā iepriekš minētais degvīns ar pipariem, arī sinepju pulveris iedarbojas reflektori, bet nepalīdz iznīcināt vīrusus lokāli. Tāpēc efektīvākam rezultātam to vajadzētu kombinēt ar lokāli lietojamiem dabas vielu preparātiem.

Svarīgākais