Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Skaistumu bojā hialuronskābes trūkums

Nav noslēpums, ka, kļūstot vecākiem, arvien vairāk nākas cīnīties ar ādas novecošanos. Viens no faktoriem, kas liecina par šādu problēmu, ir hialuronskābes samazināšanās organismā. Rezultātā āda vairs nav tik tvirta, veidojas krunciņas un grumbas, kas bojā izskatu.

"Hialuronskābe ir viela, kas atrodama absolūti visos orgānos, arī kaulaudos, saistaudos, asinīs un, protams, ādā. Visi mūsu audi – šķidrie, cietie un elastīgie – daļēji sastāv no hialuronskābes. Gadiem ejot, šī viela tāpat kā daudz kas labs pazūd," stāsta kosmetoloģe, Rīgas Kosmētikas koledžas docente Irēna Kermen.

Kosmetoloģijas zvaigzne

Apmēram 45 gadu vecumā hialuronskābes izstrāde ir palēnināta. "Cilvēks sāk just, ka tās trūkst. Piemēram, locītavas paliek sausākas un stīvākas, jo locītavu šķīdumā ir ļoti daudz hialuronskābes. Sejas ādā parādās sīkas grumbiņas, āda kļūst sausāka, novītusi. Tie ir priekšnoteikumi, ka organismā trūkst hialuronskābes." I. Kermen uzsver, ka kosmetoloģijas atklājums ir hialuronskābes sintezēšana vai ieguve no dzīvnieku valsts un izmantošana tās industrijā. "Piekrītu, ka hialuronskābi var uzskatīt par zvaigzni kosmetoloģijā, jo tās preparātus mēs izmantojam gan medicīnā, gan skaistumkopšanā. Tos lieto, sākot no pilieniem (acu pilieni), serumiem, krēmiem un maskām." Tālākais solis ir injekcijas, kurās populārākā sastāvdaļa ir hialuronskābe. Injekcijas sīkāk iedalās atveseļojošās un modelējošās. "Kosmetoloģijā hialuronskābi ir iemācījušies pārveidot, piefiksēt, nostiprināt un izveidot no tās tādas formas, ko cilvēks labi pieņem."

Hialuronskābes vērtīgās funkcijas

Cilvēka ādā hialuronskābe saista lielu ūdens daudzumu – viena molekula var saistīt 1000 molekulu ūdens. Otrkārt, hialuronskābe veido ādā gelu struktūru. "Šūnas un audi nesalīp viens ar otru, tiem ir normāla vide dzīvības procesiem. Hialuronskābes ietekmē aizplūst visi toksīni, pazūd brīvie radikāļi, veidojas jauni sīkie kapilāri, sintezējas daudzas ādai nepieciešamas vielas." Īpašas ādas šūnas ir fibroblasti. Ja ādā ir pietiekami hialuronskābes, tad fibroblasti paši sāk sintezēt savu hialuronskābi. Ja tās trūkst, tad to ievada organismā, un rezultātā rodas dubults skaistuma efekts, jo darbojas gan pašu izstrādātā, gan ievadītā. Finālā atveseļojas ādas vide, uzlabojas vielmaiņas process, āda kļūst gludāka, tvirtāka un sārtāka. Hialuronskābe piešķir ādai tilpumu, neizmainot sejas vaibstus.

Rūpes par ādas kopšanu

Tajā brīdī, kad cilvēks pamana, ka viņam trūkst hialuronskābes, ir derīgi to atjaunot ar krēmu vai injekciju palīdzību. "Ja āda ir tvirta, tiek mitrināta, izskats ir labs, tad nav vajadzīgs uzņemt hialuronskābi. Tiklīdz rodas problēmas ādā, jāsāk aizdomāties, vai tikai tai nav vajadzīga hialuronskābe. Tas ir atkarīgs individuāli – ir cilvēki, kam 40 gados ir lieliska āda. Taču parasti no 35 gadu vecuma jāsāk domāt par to, kā novērst pirmās novecošanās pazīmes."

Kosmetoloģe iesaka profilaktiskā nolūkā pirmām kārtām rūpēties par ādas kopšanu. Tas nozīmē arī regulēt saules ietekmi un rūpēties par to, lai no organisma tiktu izvadīti toksīni un sakārtota tā iekšējā vide. "Cilvēki pārāk maz domā par to, cik daudz ūdens dzer, kāds tas ir, ko viņi ēd un tamlīdzīgi. Ja organisms ir piešlakots, netīrs, pilns ar toksīniem, tad no ārpuses tas nevar būt skaists vai arī tāds būs tikai īslaicīgi."

Injekciju metožu efektivitāte

Ja krēms, kas satur hialuronskābi, vairs nespēj novērst hialuronskābes deficītu organismā, tad, protams, otrs veids, kā ātri iegūt rezultātu, ir injekcijas. Viena no tām – mezoterapija, kurā hialuronskābei ir zema koncentrācija. Ja problēma ir lielāka, tad efektīva ir biorevitalizācija – metode, kurā izmanto hialuronskābi ar augstu koncentrāciju un lielu molekulu masu. Tas nozīmē, ka āda tiek piesātināta masīvi, un tā ir ārstējoša procedūra. Rezultāts ir redzams apmēram pēc trim nedēļām jau pēc vienas injekcijas, kad āda ir pārstrukturējusies. Ieteicamais kurss – četras reizes. Viena injekcija izmaksā apmēram 100 latu.

Mezoterapija vai filera injekcija

Estētiskajā medicīnā populāri ir hialuronskābes fileri, kas palīdz veidot sejas apjomu, izlīdzina dziļās grumbas. "Fileros hialuronskābe ir nostabilizēta, nesašķeļas ātrāk par nolikto laiku. Katram filera veidam ir ieprogrammēts, cik ilgi hialuronskābe darbosies ādā, piemēram, gadu vai astoņus mēnešus un tamlīdzīgi, pēc tam tā sašķeļas. Šī metode neatveseļo ādu. Noteikti nākotnē fileriem būs ārstējošs un modelējošs efekts. Šobrīd pārsvarā fileri veic tikai modelējošas funkcijas." I. Kermen skaidro, ka biorevitalizāciju var uzskatīt par ādas sagatavošanu filera injekcijai. "Ievadīt ādā fileri, ja tā ir nesagatavota, nav pareizi. Efekts nav tik labi redzams kā uz atveseļotas ādas." Atkarībā no tā, kādā zonā fileris tiek ievadīts, un no veida vidējā tā cena ir apmēram 110 līdz 300 latu. Filera ievadīšanas procedūra nav gara, ilgst apmēram pusstundu.

Ja uzsāk, ir jāturpina

Filerus var kombinēt, pievienot, piemēram, sintētiskas lodītes dekstrānus. "Jo komplicētāks ir fileris, jo tas var izraisīt vairāk alerģijas; jo struktūra ir fizioloģiskāka, jo ir mazāk problēmu. Pagaidām tā ir kā nūja ar diviem galiem, tā tas ir visā pasaulē." Pēc filera injekcijas ir tikai daži ierobežojumi, kas jāievēro, – nedrīkst iet pirtī, mehāniski traumēt ādu. Ir arī slimības, kuru dēļ no šīs procedūras ir jāatsakās. Tāpēc vispirms nepieciešama konsultācija pie speciālista. "Ar filera ievadīšanu ir tāpat kā ar citām labām lietām, kas tiek uzsāktas, – vingrošanu vai pareizu ēšanu. Jāatceras: ja problēma ir radusies, tad to vajadzēs novērst. Tas attiecas uz mīmikas grumbām, ar vecumu saistītām izmaiņām, taču intervāls starp procedūrām pagarinās. Ja ir veikta filera injekcija, tad apmēram pēc gada, kad fileris ir sadalījies, klients vēl izskatās labi, tāpēc pie speciālista dodas pēc pusotra gada." Praksē pierādījies, ka populārākās fileru injekcijas ir deguna zonā, lūpās, arī vaigiem.

I. Kermen atklāj, ka krīzes laikā klienti priekšroku dod dārgajām skaistumkopšanas procedūrām. "Cilvēki uzskata, ka fileris radikāli palīdz atrisināt problēmu. Ja nav laika un līdzekļu, lai regulāri apmeklētu salonu un veiktu tajā kopšanas procedūras, tad viņi labāk izvēlas injekcijas un ilgāku laiku neapmeklē speciālistu."

***

NODERĪGI

Kas ir hialuronskābes ienaidnieki?

Viens no hialuronskābes ienaidniekiem, arī jaunam un veselam cilvēkam, ir pārmērīga sauļošanās. Tas attiecas uz solāriju cienītājiem, kas dedzina ādu un noārda savu hialuronskābi. Protams, ir datora izstarojumi, magnētiskie lauki, dažādi toksīni, kas maina iekšējo vidi. Dzīves laikā tiek apēsts daudz sliktu pārtikas piedevu, kas sašķeļas, izraisa skābu vidi, slimības; vāja imunitāte izraisa hialuronskābes noārdīšanos. Stress, arī medikamentu pārmērīga lietošana nomāc iespēju organismam ražot hialuronskābi. Ja cilvēkam injicē skaistuma injekcijas, bet viņš, piemēram, turpina sauļoties, stresot, vājēt, tad mākslīgi ievadītajai hialuronskābei būs raksturīga paātrināta utilizēšanās. Visas grūtības un negācijas, ko cilvēki pārdzīvo, bojā skaistumu.

***

PADOMS. "Ja āda ir tvirta, tiek mitrināta, izskats ir labs, tad nav vajadzīgs uzņemt hialuronskābi. Tiklīdz rodas problēmas ādā, jāsāk aizdomāties, vai tikai tai nav vajadzīga hialuronskābe," pārliecināta ir kosmetoloģe Irēna KERMEN

IETEIKUMI

Ja āda ir sausa vai arī taukaina un atūdeņota, tad jāizvēlas krēms ar hialuronskābi vai serums – hialuronskābes koncentrāts, ko uzklāj pirms krēma, vai arī maska, kas satur hialuronskābi.

Tas attiecas ne tikai uz seju, bet arī uz roku, kāju un ķermeņa kopšanas līdzekļiem. Ja

Nozīme ir tam, cik kvalitatīvi ir līdzekļi, kas satur hialuronskābi. Vislabāk iegādāties aptiekās, jo tie paredzēti, lai novērstu problēmas, vai arī profesionālos līdzekļus, vispirms konsultējoties pie kosmetologa.

Jādomā par savu dzīvesveidu un organisma attīrīšanu!

Ja tiek pamanīta jauna problēma, nebaidīties to novērst un meklēt palīdzību!