Pret klepu – bez "smagās artilērijas"

Dzīvojot mūsu klimatā, lielākā daļa cilvēku ir labi pazīstama ar klepu. Tas ir traucējošs un reizē arī... vajadzīgs.

«Klepus ir organisma aizsargreakcija uz vīrusu, baktēriju vai kādu paša organisma gļotu sabiezējumu, tātad uz svešķermeni, ko mēs cenšamies ar ļoti spēcīgu gaisa plūsmu izvadīt no organisma ārā. Vispirms ir dziļa ieelpa un tai seko ļoti strauja izelpa,» stāsta Kaspars Ivanovs, SIA Silvanols izpilddirektors un valdes loceklis.

«No šāda viedokļa raugoties, klepu nevajag nomākt vai aizturēt, jo tā mēs ļaujam šiem svešķermeņiem, vīrusiem un baktērijām ilgāk uzturēties mūsu organismā, un no bronhiem tie var iet tālāk uz dziļākiem elpceļiem, radot tur iekaisumu. Ja klepus ļoti traucē apkārtējos vai naktī neļauj gulēt, jākonsultējas ar ārstu un vajadzības gadījumā tiks nozīmēti medikamenti klepus nomākšanai.»

Klepus veidi

Sausais, «rejošais» klepus.

«Mitrais» – produktīvais klepus, kas rodas, kad iekaisuma process jau ir ilgāks un parādās gļotu sabiezējumi – krēpas, varbūt pat ar strutām.

Spastiskais klepus, kas rodas elpceļu spazmu dēļ.

Priekšroka dabas vielām

«Ja nav dziļāku elpceļu iekaisumu, ja temperatūra nav paaugstināta, pret klepu vajadzētu lietot efektīvus ārstniecības augu līdzekļus, neķeroties klāt smagai ķīmiskai farmācijas artilērijai,» saka K. Ivanovs. «Silvanols pašreiz ražo pretklepus produktus, kas domāti visu klepus veidu ārstēšanai. Tirgū ir dažādu veidu balzami pret klepu: ķīmiskie, kur gan pamatne, gan aktīvā viela ir ķīmiska; otra grupa – līdzekļi, kam pamatne ir ķīmiska, bet aktīvās vielas ir ārstniecības augi vai dabas vielas. Silvanols iet trešo ceļu – mūsu balzamos dabīga ir gan pamatne, gan aktīvās vielas, kas iegūtas no ārstniecības augiem. Pamatne pretklepus balzāmos vidēji veido 90 procentus tilpuma. Tai izmanto Latvijā augošo ogu un augļu sulas. Piemēram, balzamam Pectosan 100 mēs esam pievienojuši cidoniju sulu, kurā ir ļoti daudz pektīnvielu, kas labi spēj paņemt sev līdzi iekaisuma procesu sabrukuma produktus. Balzamos Bronhosan un Larosan izmantojam dzērveņu sulu, un, kā zināms, dzērvenēm arī pašām ir sava aktīva iedarbība. Dabīgi produkti ar dabīgu pamatni dod papildus vitamīnus un stiprina imunitāti.»

Katrai situācijai – savs produkts

«Sausa klepus ārstēšanai domāts balzāms Larosan, bet produktīva klepus gadījumā lietojams balzams Bronhosan,» stāsta K. Ivanovs, «savukārt Pectosan 100 piemērots gan sausam, gan produktīvam, gan spastiskam klepum, to var lietot arī situācijā, kad cilvēkam grūti saprast, kurš no klepus veidiem tas ir. Sausa klepus gadījumā viens no efektīvākajiem līdzekļiem, lai ārstētu iekaisumu, ir priežu pumpuri, tādēļ esam tos iekļāvuši balzamā Larosan. Priežu pumpuri ierobežo arī tālāku infekcijas izplatīšanos. Ja ir sauss klepus, tad jāveicina krēpu veidošanās, tāpēc balzama sastāvā ir liepziedi un deviņvīru spēks. Tiem piemīt arī viegla imunitāti stimulējoša iedarbība. Ja parādījies produktīvs klepus, jālieto Bronhosan. Atkrēpošanai efektīvi var palīdzēt mārsils, jo tas mazina bronhu spazmas un arī iekaisumu. Vēl esam pievienojuši ceļteku, kas ir Latvijā ļoti pazīstams ārstniecības augs, tas ierobežo infekcijas tālāku izplatīšanos. Balzamā Pectonsan 100 vadošo lomu spēlē efeja, kas veicina atkrēpošanu un mazina bronhu spazmas, esam pievienojuši arī priežu pumpurus. Pērn sākām ražot arī Bronhosan kapsulas, kuru sastāvā ir mārsils un franču piejūras priežu mizas sausais ekstrakts, kas ir ļoti iedarbīgs pretiekaisuma līdzeklis un antioksidants. 1–3 kapsulas dienā palīdz pārvarēt klepu, tās lieto arī cilvēki, kuriem ir hronisks klepus, ko veicina darbs ķīmiskā ražotnē, saskarsme ar putekļiem vai smaržvielām, smēķēšana u. c. Kapsulas ir arī ērtākas lietošanai ārpus mājas.»

Jāmācās izvērtēt

Dzīvojot piejūras reģionā, cilvēki daudz biežāk cieš no saaukstēšanās un klepus nekā tie, kas mīt kontinentālā klimatā. «Klepus mums ir labi pazīstams, un bieži vien jau spējam izvērtēt paši, kāda ir situācija, un sākt laikus lietot īstos pretklepus līdzekļus,» atzīst K. Ivanovs. «Protams, ja mūsu organisma aizsargspējas nav pietiekami stipras, slimība var iet smagāko attīstības ceļu. Parasti klepus ilgst 2–3 dienas, bet, ja ir dziļāki plaušu iekaisumi, tas turpinās nedēļu vai vēl ilgāk. Ja temperatūra paaugstinās virs 38,5 grādiem, ir apgrūtināta elpošana, klepus ir ļoti mokošs vai traucē gulēt naktīs, tad vajadzētu domāt par ārsta apmeklējumu vai vismaz sazināties ar ārstu. Ja gadījums nav komplicēts un cilvēkam nav nekādu blakusslimību, šie tīro dabas vielu balzami palīdz situāciju sekmīgi atrisināt.»

Svarīgākais