Endoluminālās tehnoloģijas vēnu ārstēšanai

Ne katru medicīnas terminu ir vērts iegaumēt, bet šo vārdu – endolumināls – noteikti vajadzētu atcerēties, uzskata Vēnu centra ķirurgs flebologs Uldis Mauriņš, šobrīd vienīgais ārsts Latvijā, kurš ir aizstāvējis doktora disertāciju tieši par venozo slimību diagnostiku un ārstēšanu. Tā tapusi Vācijā, Bonnas universitātes klīnikā, pie profesora Eberharda Rābes

Saudzējoša pacientam

«Ir endoluminālās tehnoloģijas, kur pamatā lieto temperatūru – termiskā ablācija (ablatio (latīņu val.) – nodalīšana, nošķiršana – red.). Viena no pirmajām metodēm, jau labi standartizēta, ir radiofrekvences metode: vēna tiek kontrolēti uzkarsēta līdz aptuveni 120 grādiem ar speciālu stieplīti. Radiofrekvences metode pamatā domāta maza kalibra vēnu ārstēšanai un neder, ja pacients nāk pie ārsta ar ielaistām vēnu problēmām, kad jau ir sūdzības par tūsku, ādas pigmentācijas izmaiņām, ādas sacietējumiem un trofiskām čūlām. Latvijas pacientiem tas diemžēl ir raksturīgi,» stāsta ārsts. «Otra tehnoloģija pārvērš siltumā lāzerenerģiju, un šobrīd tiek lietoti jau otrās paaudzes lāzeri ar 1470 nanometru viļņa garumu, kur lāzera enerģiju absorbē ūdens, kas ir vēnas sieniņā, nevis vairs hemoglobīns, kā tas bija agrāk izmantotajiem lāzeriem. Rezultātā pacientiem nerodas vēnu perforācijas, nav asinsizplūdumu, netiek bojāti audi ap vēnu, līdz ar to praktiski nav sāpju pēc operācijas – tātad šī metode ir daudz selektīvāka, īpaši kombinācijā ar speciāliem radiāli izstarojošiem lāzervadiem – tie izstaro enerģiju cirkulāri ap sevi, mēs varam ļoti precīzi ārstēt dažāda kalibra vēnas, līdz pat ļoti lielām. Trešā metode ir skleroterapija, kad mēs sonogrāfijas kontrolē varam vēnu ķīmiski ablēt, tajā ievadot speciāli saputotu preparātu, kā rezultātā vēna tiek slēgta. Šīs metodes priekšrocība – iespēja ārstēt recidīvus pēc agrākām operācijām, kas veiktas, mehāniski izņemot vēnas, kā arī tas, ka nav nepieciešama anestēzija.

Lāzeroperācijas veic vietējā anestēzijā, pacientam nav jāatrodas stacionārā, viņš tajā pašā dienā pēc pusstundas vai stundas dodas mājās; pēc operācijas uzvelk speciālu kompresijas zeķi, un pacients var normāli staigāt. Ir jāstaigā, jo tas ļauj samazināt dažādas komplikācijas, it īpaši trombozes iespējamību. Nākamajā dienā jau var skriet, sportot. Pacientiem pēc šīs operācijas nav sāpju, ir labs kosmētiskais rezultāts, nav rētu un var sākt strādāt tajā pašā vai nākamajā dienā. Tas jau vairāk pielīdzināms zobārsta apmeklējumam, nevis operācijai.»

Endoluminālo tehnoloģiju priekšrocības

Tā kā nav jāizmanto ne vispārējā, ne spinālā anestēzija, var ārstēt arī gados ļoti vecus pacientus, kuriem anestēzija nav vēlama.

Netiek veikts grieziens, tāpēc var drošāk ārstēt pacientus ar ļoti lielu svaru, kuriem parastā operācijā ir augstāks infekciju risks.

Var ārstēt pacientus, kuri saņem asins sašķidrināšanas terapiju, arī pēc sirds operācijām ar vārstuļu maiņu.

Iespējams ārstēt vēnu problēmas cukura diabēta pacientiem, kuriem klasiska operācija saistīta ar lielu infekciju risku.

Var palīdzēt pacientiem ar sarkano vilkēdi, dažādiem vaskulīta veidiem un reimatoīdo artrītu, jo ir nesalīdzināmi mazāks komplikāciju risks, krietni mazāka ar operāciju saistīta audu traumatizācija, kā arī nav lielu asinsizplūdumu kā klasiskā operācijā.

Visu rakstu lasiet 3. oktobra izdevumā Māja.

Svarīgākais