Dalītais uzturs

Ja pareizi apvieno produktus, tie labāk tiek sašķelti un gremošanas sistēma darbojas efektīvāk. Tāpēc ir svarīgi zināt, ko labāk lietot kopā, kādai jābūt secībai un ko ēst atsevišķi.

Ja ātri pārstrādājamus produktus lieto kopā ar tiem, kas kuņģim ilgāk jāpārstrādā, tad bloķējas uzturvielas, kas tiek ilgāk pārstrādātas. Pēc ēdienreizes nevajadzētu lietot produktus ar savelkošu iedarbību vai vielas, kas sekmē ēdiena bojāšanos.

Ja, piemēram, pēc kāpostiem ēd ķiplokus, kāposti nepārstrādājas, bet sapūst. Ābols, ko apēd tukšā dūšā, atstāj kuņģi pēc 15 līdz 20 minūtēm, bet apelsīni daudz ātrāk. Katrs produkta veids prasa specifisku fermentu sastāvu. Tas nozīmē, ka viena vai otra produkta pārstrādei nepieciešams īpašs kuņģa sulas sastāvs. Lai pārstrādātos produkti, kas satur olbaltumvielas, nepieciešama skāba vide, cieti saturošiem produktiem vislabāk piemērota sārmaina vide. Tāpēc olbaltumvielas un cieti saturošu ēdienu nevajag uzņemt reizē. Vispirms labāk ēst olbaltumvielas saturošu ēdienu, pēc tam – cieti saturošu.

Ogļhidrātus nevajag ēst kopā ar skābiem produktiem, piemēram, etiķi, citronu vai kečupu.

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Kuņģim ir gluži vienalga, kā kombinē pārtikas produktus! Kuņģim nepatīk lieli pārtikas daudzumi, tāpēc nevajag pārēsties. Ir, protams, kombinācijas, kas var radīt nevēlamas sekas, piemēram, skābēti kāposti un piens. Daudzās teorijās dalītā uztura princips manā skatījumā negūst atsaucību, jo tad tam visam jāpieiet askētiski. Piemēram, jāizmanto tīrs ogļhidrātu produkts – kartupeļu milti, olbaltumvielu produkts, piemēram, vājpiena biezpiens, taču tas nav pilnībā tīrs olbaltumvielu produkts, un tamlīdzīgi. Dalītā uztura principa ieteicēji neko nerunā par pākšaugiem, kuros vienlaikus ir gan olbaltums, gan ogļhidrāti, gan taukvielas. Tāpēc šāda teorija ir mazliet pārspīlēta. Tajā pašā laikā, protams, ēdienreizē ir kāda secība. Teoriju ir daudz! Protams, ir reizes, kad ēšana aizņem vairāk laika, – kad esam ciemos. Tad ēdienu vajag baudīt nesteidzīgi, nogaršot visu ko; to, kas garšo vislabāk, var apēst vairāk. Ēdienu var dalīt vai nedalīt – kā kuram patīk! Man nav iebildumu, ka ēd kopā dažādus produktus.

Ēdienkarte, dalot uzturu

Brokastis

Puse papaijas ar vienu ceturto daļu citrona sulas un zilenes.

Pusdienas (ogļhidrātu maltīte)

Cepeškrāsnī cepti saldie kartupeļi ar dažādu dārzeņu salātiem.

Vakariņas (olbaltumvielu maltīte)

Cepts lasis ar zaļo lapu salātiem.

NODERĪGI!

Ja tiek ēsta zivs, kurā ir daudz olbaltumvielu, šajā ēdienreizē jāatturas no kartupeļiem, bet jāizvēlas zaļie lapu salāti vai dārzeņi.

Augļus ieteicams ēst, kad kuņģis ir tukšs. Vismaz stundu pirms un pēc to lietošanas nevajag ēst citus produktus, it īpaši, ja tie satur olbaltumvielas.

Ja maltītē galvenokārt ir ogļhidrāti, piemēram, cepti kartupeļi, kopā ar tiem jāēd citi dārzeņi.

Nav ieteicams apvienot cieti saturošus produktus ar cukuriem, piemēram, maizi ar ievārījumu, putru ar cukuru, arī ar augļiem un augļu sulām.

Ogļhidrātus īpaši svarīgi nekombinēt ar gaļu, pienu un skābpiena produktiem, piemēram, putru ar pienu, maizi ar kefīru.

Pēc ēdienreizes ieteicams 5 minūtes pasēdēt pie galda, bet pēc tam lēnām pastaigāties 20 minūtes.

Svarīgākais