Palīdzība aknām ikdienā un svētkos

Mēs laikam gan būtu pārsteigti, ja varētu ik dienu ielūkoties savā asiņu plūsmā un paskatīties, cik tur ir toksīnu, kas bojā aknas. Toksīni ir visapkārt: tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļos, zālēs, lauksaimniecības ķimikālijās.

Pat kafija veido toksīnus, kas noārdās aknās. Bez sekām nepaiet arī svētki ar alkohola lietošanu un bagātīgi klātu galdu, kur goda vietā trekni un pikanti ēdieni. Jau labi sen tautā tiek lietots izteiciens "nodzertas aknas" – tām patiešām var kaitēt jebkurš alkoholisks dzēriens, jo alkohols noārda aknu šūnu membrānas un šūnas iet bojā. Ja dienā patērē vairāk nekā 40 g absolūtā alkohola (tādu daudzumu satur 100 ml degvīna, 400 ml vīna vai 800 ml alus), aknu veselība ir nopietni apdraudēta, bet daudziem cilvēkiem var kļūt liktenīgas arī mazākas alkohola devas. Pēdējā laikā mediķi arvien biežāk runā arī par aknu steatozi jeb "taukainām aknām", ko veicina mazkustīgs dzīvesveids un pārlieku trekns uzturs. Kad aknās veidojas vai tiek nogādāts vairāk tauku, nekā vienlaikus iespējams sašķelt, liekie tauki tajās nogulsnējas, aknas kļūst lielākas un smagākas. Ja tauku nogulsnēšanās cēloņus laikus atklāj un novērš, aknas parasti spēj atjaunoties.

***

NODERĪGI

Aknu uzdevumi organismā

Aknās kopā ar asiņu plūsmu nonāk no zarnām uzsūktās barības vielas – tauki, olbaltumvielas, ogļhidrāti, vitamīni, minerālvielas. To visu aknas pārvērš organismam izmantojamā formā.

Aknas uzkrāj enerģiju (glikogēnu, no kura vajadzības gadījumā, piemēram, pēc ilgākas badošanās, atbrīvojas glikoze un līdz ar to atjaunojas normāls cukura līmenis asinīs), kā arī vitamīnus un izdala tos atpakaļ organismā.

Aknas sintezē praktiski visas olbaltumvielas (piemēram, albumīnu, vielu, kas nodrošina asins recēšanu), kā arī holesterīnu un imūnsistēmas ģenētiskās informācijas nesējvielas.

Aknas atbrīvo organismu no nevajadzīgiem blakusproduktiem. Uzņemtās vielas (alkohols, medikamenti, pārtika) un pašā organismā saražotās vielas (holesterīns, bilirubīns) aknās tiek sašķeltas un tad izvadītas ārā.

***

Eksperta viedoklis

Kaspars IVANOVS, ārsts, SIA "Silvanols" izpilddirektors:

Talkā ņemsim dabas vielas

– Izpētīts, ka tikai dabas vielas var atjaunot aknu šūnas, bet nav ķīmisku produktu, kas to spētu. Zināmi vairāki no augu valsts iegūti līdzekļi, ko var izmantot aknu veselības sargāšanai un uzlabošanai, un katrs no tiem iedarbojas nedaudz atšķirīgi. Savā praksē esam saskārušies ar to, ka cilvēki neizlasa informāciju, kas pievienota aknu veselībai domātajiem produktiem, kaut gan to noteikti vajadzētu darīt, jo tad būtu labāk saprotams, kādā situācijā katrs produkts palīdz un cik ilgi tas jālieto.

Esenciālie fosfolipīdi, ko iegūst no sojas pupiņām, labvēlīgi iedarbojas ne tikai uz aknām, bet arī uz asinsvadiem, sirdi u.c. Katras šūnas membrānā ir esenciālie fosfolipīdi, kas rūpējas par to, lai šūnā iekļūtu vajadzīgās vielas, bet neiekļūtu toksīni. Ja toksīns uzvar, šūna iet bojā. Ja tiek lietoti preparāti, kas satur esenciālos fosfolipīdus, tie spēj stabilizēt aknu šūnas, aizstājot toksīnu bojātos fosfolipīdus šūnu membrānā. Lai tas varētu notikt, asinīs ir jābūt pietiekami lielai esenciālo fosfolipīdu koncentrācijai, ko var sasniegt tikai tad, ja preparātus lieto 6–8 nedēļas.

Lornitīns ir dabiska aminoskābe, kam liela loma organisma atindēšanas procesos, kas notiek aknās. Praktiski visas vielas, kas nonāk organismā, ar asiņu plūsmu iziet caur aknām, kur ne tikai notiek enerģijas ražošana un olbaltumvielu sintēze, bet arī atbrīvošana no toksīniem, kas veidojas mūsu organismā dažādu procesu rezultātā. Vieni no kaitīgākajiem toksīniem ir amonija joni, kurus organisms pārveido par nekaitīgu vielu un izvada caur nierēm. Strādājot, piemēram, ķīmiskajā rūpniecībā, autoservisā vai izmantojot dārzkopībā pesticīdus, herbicīdus un citas indīgas vielas, mēs uzņemam daudz amonija un nitrātu jonu, aknu šūnas pret tiem ir ļoti jutīgas, netiek galā un iet bojā. L-ornitīns noķer šos jonus un neļauj tiem bojāt aknu šūnas. Tas iedarbojas jau no pirmās dienas.

Mārdadžu produkti. Daudzi cilvēki domā – ja uz preparāta iepakojuma ir rakstīts vārds "mārdadzis", tas automātiski nozīmē, ka produkts ir ļoti efektīvs un spēj pasargāt aknas. No visām aktīvajām vielām, kas ir mārdadžos, pati nozīmīgākā ir silimarīns. Izvēloties mārdadžu produktus, jāpievērš uzmanība tieši silimarīna saturam, jo no tā atkarīgs, kā aknu šūnu membrāna iztur toksīnu triecienus. Lai nostiprinātu aknu šūnu membrānu, mārdadžu preparāti jālieto 8 nedēļas.

Pieneņu preparāti. Pienenēs ir vielas, kam piemīt gan žulti dzenošas īpašības, gan arī pretiekaisuma darbība aknās. Ja kāda aknu šūna iet bojā, tad bieži vien veidojas iekaisums, kam seko aknu fibroze un ciroze. Pieneņu produkti palīdz mazināt iekaisumu. Tie sāk iedarboties no pirmās dienas.

Hepasan® ir Silvanola produkts, kura sastāvā ir pieneņu ekstrakts, kas stimulē aknu darbību un kam ir spēcīgs pretiekaisuma efekts, bet otra aktīvā viela ir silamarīns, kas iegūts no mārdadžiem. Ja jūs gatavojaties kādam pasākumam, kur, iespējams, iznāks patērēt vairāk alkohola, vēlams jau pirms tam sākt lietot šo preparātu, lai sagatavotu aknu šūnas, stabilizējot to membrānas. Arī tajā pašā dienā, kad tiks saskandinātas glāzes un acīmredzot baudītas arī bagātīgas uzkodas, var lietot šo līdzekli – tad toksīni tiks uzveikti labāk, bet tiem, kuri būs pārvērtējuši savus spēkus, tiks atvieglotas arī paģiru sindroma izpausmes.

Hepalong® tapis, sadarbojoties ar Latvijas ārstu asociācijām un farmaceitiem. Tā sastāvā ir aminoskābe L-ornitīns, kas stimulē atindēšanās procesus aknu šūnās, veicina toksisko amonija jonu izdalīšanos; kā arī kurkumas ekstrakts, kas stimulē žults sekrēciju un palīdz aizsargāt aknas no kaitīgo vielu ietekmes. Kurkumas ekstrakts austrumu zemēs jau gadsimtiem ilgi pazīstams kā audu atjaunotājs. Hepalong® ieteicams lietot, ja ir aknu darbības traucējumi, kas saistīti ar alkohola, medikamentu un vīrusu toksisko iedarbību.

Ikviens cilvēks var saudzēt savas aknas, lietojot pilnvērtīgu daudzpusīgu uzturu, pietiekami daudz laika pavadot svaigā gaisā un nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, jo tās uzlabo asinsriti un vielmaiņas procesus aknās.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA "Silvanols"

Svarīgākais