Bezmiegs ķīniešu tradicionālās medicīnas skatījumā

© Scanpix

Bezmiegs var cilvēkam sagādāt lielas ciešanas un tajā pašā laikā netiek uzskatīts par kaut ko īpašu un bīstamu, jo mūsdienās tas ir tik izplatīts, ka daudziem cilvēkiem kļuvis par ierastu sarunu tematu.

"Taču, ja vērīgāk ieklausāmies šādās sarunās, tad ir skaidrs, ka tas, ko pieņemts dēvēt par bezmiegu, katram cilvēkam izpaužas individuāli: vienam ir grūti iemigt, cits turpretī aizmieg ātri, taču naktī neskaitāmas reizes mostas, vēl cits mēdz pamosties ļoti agri no rīta un pēc tam vairs nevar aizmigt, vārdu sakot, šai parādībai ir ļoti daudz nianšu, tāpēc pareizāk būtu to apzīmēt ar jēdzienu miega traucējumi," stāsta klīnikas Ķīniešu medicīna akupunktūras ārsts Marks Oļeiņiks, kurš šajā stāstījumā Mājai izmanto arī profesora Nikolaja Nikolajeva atziņas.

Dzīves cikla daļa

"Ķīniešu medicīna miega un nomoda maiņu, organisma aktivitātes paaugstināšanos un pazemināšanos atkarībā no saules stāvokļa uztver kā neatņemamu katra bioloģiskā objekta, tajā skaitā arī cilvēka, dzīves cikla sastāvdaļu," skaidro M. Oļeiņiks. "Dienas un nakts, arī stundu un mazāku laika vienību secīgai nomaiņai tiek piešķirta liela nozīme gan diagnostikā, gan arī ārstēšanā. Cita starpā ķīniešu medicīnā pastāv priekšstats par dažādu orgānu aktivitātes maiņu atkarībā no diennakts stundas. Piemēram, kuņģa kanāla aktivitātes laiks ir no septiņiem līdz deviņiem rītā, kas ir labākais laiks brokastīm. Sirds aktivitātes laiks ir no 11 līdz 13, tāpēc pusdienas ap vieniem, kad asinis ir piesātinātas ar barības vielām un tiek visaktīvāk izplatītas pa organismu, būs vislabākais. Sešos vakarā organismam beidzas jan laiks un sākas iņ laiks – īstais brīdis vakariņām. Šim orgānu aktivitātes laikam ir liela nozīme arī diagnostikā – ja noteiktā laikā parādās noteiktas sūdzības, tad tas jau var norādīt uz problēmas saikni ar kādiem orgāniem. Protams, nevar vienkāršot un spriest: ja man sāka sāpēt galva ap divpadsmitiem dienā, tad pie visa vainīga sirds. Tomēr ārstam, kurš praktizē tradicionālās ķīniešu medicīnas metodes, tā jau ir kaut kāda informācija pārdomām. Ir ļoti labi, ja atkarībā no šiem kritērijiem var izvēlēties ārstniecības un diagnostikas laiku. Tas nenozīmē, ka pacients, kuram ir plaušu problēmas, būtu jāmodina no trim līdz pieciem rītā, kad ir plaušu stundas. Ja ir tāda iespēja, uz orgāniem var iedarboties, ievērojot 12 stundu principu: pēc 12 stundām atkal būs plaušu laiks, bet jau ar citu zīmi – trijos naktī bija plaušu hiperaktivitāte un vajadzēja iedarboties nomierinoši, bet trijos dienā aktivitāte būs minimāla un nāksies iedarboties stimulējoši. Interesanti, ka pastāv arī saikne starp cilvēka horoskopa Zodiaka zīmi, noteiktām diennakts stundām un organisma vājajām vietām. Piemēram, Vērša zīmei atbilst pulksten 5 līdz 7 no rīta, un hipotētiski šādam cilvēkam vājā vieta būs resnā zarna vai nieres. Lauvas zīmē dzimušajiem organisma vājās vietas ir sirds un žultspūslis, Vēzim – aizkuņģa dziedzeris un hormonālā sistēma, Svariem – urīnpūslis un plaušas u. c. Tam var ticēt vai neticēt, bet esmu pārliecinājies, ka šī sakarība darbojas un, kaut arī teiktais nenozīmē, ka visiem attiecīgās zīmes pārstāvjiem neizbēgami būs minētās problēmas, šīs idejas tomēr var vedināt ārstu pārbaudīt noteiktus orgānus, izmantojot precīzāku diagnostiku, kas ir gan Rietumu, gan Austrumu medicīnas rīcībā. Tradicionālā ķīniešu medicīna uzskata, ka pilnvērtīgs miegs, kurš nav izraisīts, lietojot zāles vai alkoholu, ir ārkārtīgi svarīga organisma normāla darba sastāvdaļa. Ja cilvēks bezmiegu ārstē ar alkoholu, tas ir taisns ceļš uz lielām problēmām."

Bezmiegs kā simptoms

"Rietumu medicīna izšķir vairākus bezmiega cēloņus. Ir idiopātiskais bezmiegs, kam nav konkrētu cēloņu un kas visbiežāk saistīts ar vecumu. No tā cieš vairāk nekā puse iedzīvotāju, kuri vecāki par 50 gadiem, bet kopumā no visiem cilvēkiem – aptuveni trešā daļa," stāsta ārsts. "Otrs ir stresa noteikts bezmiegs, kam pamatā emocionāli cēloņi vai pārāk liela fiziska slodze. Trešais saistīts ar atrašanos augstu kalnos – t. s. kalnu slimības simptoms, bet ceturtais bezmiega veids saistīts ar alkohola, narkotiku vai citu uzbudinošu līdzekļu lietošanu. Savukārt ķīniešu medicīna traktē bezmiegu kā simptomu. Te atkal jāatgādina, ka ārēji redzamajās izpausmēs tā saskata noteiktus traucējumus organisma iekšienē."

Jānoskaidro cēloņi

"Kā redzams, pie bezmiega var novest gan tas, ka enerģijas kādā organisma daļā ir par daudz, gan tas, ka ir radies enerģijas deficīts," saka ārsts. "Ja cilvēkam grūti iemigt, tad tas liecina par aktivitātes deficītu. Ja viņš iemieg labi, bet nepārtraukti mostas, tad tas ir hiperaktivitātes sindroms. Nepieciešams ļoti rūpīgi diferencēt diagnozi, jo tikai uz tās pamata ir iespējams novērst problēmas cēloni. Nav jēgas ārstēt pašu simptomu un dzert miegazāles. Arī Rietumu medicīna atzīst, ka bezmiegs ir kaut kāda faktora, piemēram, stresa, iedarbības rezultāts, un ir loģiski, ka pārsvarā tomēr jādomā, kā tikt galā ar šo stresu vai no tā izvairīties, nevis ar tablešu palīdzību izdzēst apziņu, lai cilvēks var gulēt, bet nākamajā dienā atkal nonāk tajā pašā stresa situācijā. Ja cilvēks neatrodas kalnos, neaizraujas ar alkoholu un viņam ir mierīga dzīve, bet tik un tā nevar normāli izgulēties, tad noteikti jādomā, ka cēlonis ir kāda iekšķīga problēma. Bezmiegs par to signalizē. Un pat ja miega traucējumi ir pastāvīga stresa rezultāts un cilvēks ilgāku laiku nespēj normāli gulēt – nu nevar būt, ka iekšējie orgāni uz to nekā nereaģē! Nevar būt tā, ka ir tikai viens simptoms, kura dēļ cilvēkam ir miega traucējumi, bet viss pārējais organisms darbojas ideāli. Tāpēc mums jāskata šis simptoms kā signāls, ka organismā ir kaut kādas iekšējas problēmas, kas jāatrod un jānovērš, un tad atgriezīsies normāls miegs. Starp citu, neauglīgas nakts pārdomas parasti liecina par aizkuņģa dziedzera vājumu: cilvēks, nevarēdams aizmigt, pārcilā un pārcilā prātā visu, kas dienā noticis, sagudro kaut kādas jaunas notikumu nianses un izskaidrojumus, kāpēc citi viņam teikuši to vai darījuši šo... Naktī visi kaķi ir pelēki, un arī šīs nakts domas ir ļoti apšaubāmas, neskaidras un nevajag tām ticēt. Ne velti saka – rīts gudrāks par vakaru."

Raksts tapis sadarbībā ar klīniku "Ķīniešu medicīna"

***

NODERĪGI!

Sindromi, kas var izraisīt bezmiegu

Sirds barošanas traucējumi, kas ir sekas sirds enerģijas deficītam. Ja sirds nesaņem pietiekami daudz barības vielu – tas savukārt var būt saistīts ar aizkuņģa dziedzera darbības traucējumiem, tad attiecīgi cieš sirdsdarbība,

sirds pārsūknē mazāk asiņu, galvas smadzenes saņem mazāk skābekļa un barības vielu, un sekas var būt miega traucējumi.

Pārāk aktīva aknu enerģijas augšupeja līdz galvas smadzeņu līmenim. Normāli aknas paceļ enerģiju līdz pakausim, no kurienes tā pēc tam kā lietus "nolīst" pār visu ķermeni. Ja aknu aktivitāte ir pārmērīga, kas var būt saistīts, piemēram, ar spēcīgām emocijām, stresu, alkohola vai narkotiku lietošanu, tad arī šīs enerģijas pacelšanās var būt pārmērīga un sekas attiecīgi ir miega traucējumi.

Organisma augšējā un apakšējā stāva disharmonija. Ķīniešu medicīnā ir jēdziens par organisma trim stāviem: augšstāvam atbilst plaušas un sirds, vidējam stāvam – gremošanas sistēma, apakšējam – nieres un aknas. Šajā gadījumā ir runa par to, ka jābūt harmonijai starp augšējo un apakšējo stāvu. Mēdz teikt, ka sirds uguns sasilda nieru ūdeni un nieru ūdens atvēsina sirds uguni. Ja nieres strādā slikti, pārmērīga sirds aktivitāte pārmērīgi aktivizē smadzenes.

Nesabalansēts sirds darbs, kur, samazinoties "iņ" īpatsvaram, paaugstinās "jan" īpatsvars.

Svarīgākais