Glāzi sulas?

© F64

Ja gribas dzert, slāpes var remdēt ar ūdeni – tas ir viens no pieticīga budžeta likumiem. Taču pliks ūdens ātri apnīk, un ir vajadzīga liela piespiešanās, lai dienā izdzertu ieteiktās astoņas glāzes, tāpēc, ieejot veikalā, acs tā vien kavējas pie dzērienu paciņām ar košajiem augļu attēliem.

Varbūt tomēr var atļauties sulu? Pirms ver vaļā maciņu, padomā, vai mājās kādā tālā plauktā neglabājas piemirstas burkas ar sulu no sava dārza āboliem. Varbūt skābena, ar nogulsnēm, toties pašu gatavota. Slāpju veldzēšanai noderēs arī ieraudzētā bērzu sula, kas glabājas pagrabā. Ja krājumu nav – varbūt mājās ir sulu spiede, tad jūs reizēm varat pagatavot sev un ģimenei svaigu un garšīgu dzērienu. Bet, izvēloties pirkto sulu, nevajag orientēties tikai pēc bildītes un cenas, bet izlasīt arī informāciju uz iepakojuma.

***

Svaigi spiesta sula

Daudzi eksperti to atzīst par visvērtīgāko, ja vien sula tiek izdzerta tūlīt pēc spiešanas. Kafejnīcā vai veikalā, pasūtot svaigi spiestu sulu, jāraugās, lai to tiešām izspiež jūsu klātbūtnē. Jo ilgāka saskare ar gaisu, jo vairāk vērtīgo vielu sulā iet bojā. Šobrīd saglabātajos pašmāju augļos un dārzeņos vairs nav tik daudz vitamīnu, arī ievestie ceļā ir zaudējuši daļu vitamīnu, mitruma un aromāta, turklāt nav izslēgts, ka apstrādei lietotas ķimikālijas, tāpēc augļi rūpīgi jānomazgā un jāmizo.

Tieši spiesta sula

Pie mums pagaidām mazāk pazīstams produkcijas veids. Piemēram, nopērkama tieši spiesta sula no apelsīnu šķirnes Valencia, ko audzē Spānijā. Sula tiek izspiesta ne vēlāk kā 48 stundas pēc augļu novākšanas, izmantojot vismodernāko pārstrādes tehnoloģiju – apelsīnus izspiež pa vienam, pirms tam nesasmalcinot. Sulu pasterizē un uzglabā īpašās hermētiski noslēgtās tvertnēs. Transportējot un fasējot, nenotiek saskarsme ar gaisu un saglabājas kvalitāte.

Sulas dzēriens

Ja sulas daudzums produktā ir mazāks nekā nektārā, tas ir sulu saturošs bezalkoholisks dzēriens. Tirgū tipiski ir dzērieni ar 10–20% lielu sulas saturu. Tiem atļauts pievienot arī krāsvielas un aromatizētājus.

No koncentrāta izgatavota sula

Lielākā daļa veikalos nopērkamo sulu ir gatavotas no koncentrāta. Normatīvos dokumentos ir noteikts sausnas daudzums, kādam jābūt konkrētu augļu sulā. Koncentrātu iegūst, iztvaicējot no sulas ūdeni. Tas samazina glabāšanas un transporta izdevumus. Koncentrāti nonāk ražotnēs dažādās pasaules malās, kur, gatavojot sulu, tiem pievieno tādu pašu ūdens daudzumu, kāds ir dabiskā sulā.

Nektārs

Normatīvajos dokumentos katram auglim noteikts minimālais sulas saturs, kam jābūt produktā, lai to varētu saukt par nektāru. Piemēram, apelsīniem tas ir 50%. Sulas daudzums drīkst būt arī lielāks par minimāli noteikto, bet šo dzērienu tik un tā sauks par nektāru. Nektāru bieži ražo no tādu augļu sulas, kuras dabā ir ļoti skābas, tāpēc pieļaujama arī neliela cukura piedeva.

***

Noderīgi!

Burkānu sula bagāta ar betakarotīnu, B grupas vitamīniem, kāliju, kalciju, kobaltu u. c. Ieteicama bērniem un visiem, kam novājināta imunitāte, ādas problēmas. Lai betakarotīns tiktu izmantots, līdztekus jāuzņem nedaudz taukvielu, piemēram, jāapēd salāti ar augu eļļu. Dienā pietiek ar pusglāzi svaigi spiestas burkānu sulas.

Ābolu sula satur C un P vitamīnu, kāliju, kalciju, dzelzi, varu, mangānu u. c. Ja vien neslimo ar kuņģa čūlu vai pankreatītu, ābolu sulu var dzert līdz pat litram dienā. Palīdz atgūt enerģiju pēc fiziskas slodzes.

Vīnogu sulā ir daudz cukura un kālija. Ļoti labs enerģijas avots. Tumšo šķirņu vīnogās ir polifenoli, kas labvēlīgi ietekmē sirdi un asinsvadus. Sula nav ieteicama cilvēkiem ar aptaukošanos un diabētu.

Granātābolu sula veicina ēstgribu un ceļ hemoglobīna līmeni asinīs. Tā satur daudz organisko skābju, tāpēc ieteicams sulu atšķaidīt ar ūdeni vai burkānu sulu. Var izmantot gaļas marinēšanai pirms grilēšanas.

Biešu sulai piemīt spēja veicināt asinsradi. Tajā ir daudz magnija, tāpēc sula palīdz atjaunot spēkus un normalizēt nervu sistēmu stresa un pārslodzes gadījumā. Svaigi spiestu biešu sulu pirms lietošanasnostādina 2 – 3 stundas. Lieto nelielos daudzumos.

Apelsīnu sulā ir karotinoīdi, daudz C vitamīna, folskābe u. c. Tā tonizē, stiprina imunitāti, stiprina asinsvadus un nedaudz veicina asinsspiediena pazemināšanos, aktivizē vielmaiņu.

Mandarīnu sula satur karotinoīdus, B grupas vitamīnus, C un PP vitamīnu. Uzlabo gremošanu, ieteicama cilvēkiem ar ādas problēmām; piemīt vispārēja tonizējoša iedarbība.

n Ananasu sula satur veselu vitamīnu kompleksu, dažādas minerālvielas un fermentu bromelaīnu, kas sekmē tauku sadegšanu. Palīdz mazināt tūskas, stimulē gremošanu. Regulāri lietojot, nedaudz uzlabo atmiņu.

Bērzu sula veselības stiprināšanai jādzer sulu laikā, pilnīgi svaiga. Raudzētā bērzu sula noder slāpju remdēšanai, tajā ir organiskās skābes – pienskābe, vīnskābe, dzintarskābe. Sulā labi jūtama garša, ko dod pievienotie upeņu zariņi, rozīnes, citronu miziņas, krustnagliņas u. c.

n Kāpostu sula nav visai garda, taču to tautas medicīnā nedaudz siltu lieto, lai profilaktiski novērstu kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimības saasinājumus, arī pret aptaukošanos (dzer pusstundu pirms ēšanas).

Greipfrūtu sulai piemīt viegla nomierinoša iedarbība, tā veicina temperatūras pazemināšanos, uzlabo miegu un nedaudz pazemina asinsspiedienu, palīdz pretoties infekcijām. Nevajag to uzdzert tabletēm.

Tomātu sula bagāta ar kāliju, magniju un dzelzi. Ja tomātu sulu iedzer pusstundu pirms ēšanas, tā palīdz gremošanas traktu sagatavot darbam. Parasti tomātu sulai pievieno sāli, bet veselīgāk būtu tā vietā likt spiedē saspiestu ķiploku, kapātus diļļu vai pētersīļu zaļumus.

Persiku sulā ir daudz dažādu organisko skābju, pektīnvielas, kālijs, dzelzs u. c. Sula uzlabo gremošanas procesu, ieteicama aritmijas pacientiem, sekmē organisma pielāgošanos nelabvēlīgiem vides apstākļiem.

Ķirbju sula kopā ar medu pirms gulētiešanas palīdz labāk iemigt. Regulāri lietota, labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu stāvokli, mazina tūskas, veicina žults izdalīšanos.