Ja nopietni vēlies zaudēt svaru

Vai no tievēšanas preparātiem ir kāds labums? Par to lauza galvu cilvēki, kuri jūt, ka pa ziemu vai varbūt arī ilgākā laika periodā tikuši pie negribētiem svara uzkrājumiem. Viss atkarīgs no tā, kādu lomu savā svara zaudēšanas programmā cilvēks šiem preparātiem atvēl un vai viņam šāda programma vispār ir.

Ja vēlamies uzlabot savu vielmaiņu un veselību kopumā, tas jādara kompleksi: ir vajadzīga gan fiziska slodze, vislabāk – svaigā gaisā, gan ēšanas paradumu maiņa, bet aptiekā nopērkamie tievēšanas līdzekļi ir tikai viena no šā kompleksa sastāvdaļām, kas palīdz labāk tikt galā ar līdzšinējo nepareizo uztura paradumu sekām.

***

Eksperta viedoklis

Kaspars IVANOVS, ārsts, SIA "Silvanols" izpilddirektors:

Kad pienāk izdaudzinātās 100 dienas līdz pludmales sezonas sākumam, cilvēkiem nereti šķiet: sākšu lietot tievēšanas līdzekļus un tad varēšu ļoti ātri atgūt labu figūru. Patiesībā par savu fizisko kondīciju, izskatu un pašsajūtu ir jārūpējas visu laiku.

Liekā svara cēloņi ir dažādi, bet viens no tiem nenoliedzami ir tāds, ka daudzi cilvēki katru dienu ar ogļhidrātiem, taukiem un olbaltumvielām uzņem vairāk kaloriju, nekā vajadzīgs. Cilvēkam ir divu veidu depo, kur uzkrājas tauki: zemādā un vēdera dobumā ap tievajām un resnajām zarnām. Palielinoties taukaudu uzkrājumi sāk uzvesties kā atsevišķs orgāns, kas jau atkal prasa pēc barības, un iznāk apburtais loks – jo vairāk esam uzkrājuši, jo vairāk gribas ēst.

Nekādā ziņā nav ieteicama strauja svara zaudēšana. Ja arī izdodas īsā laikā atbrīvoties no daudziem kilogramiem, tad cilvēks jūt, ka vairs nav enerģijas ne fiziskam, ne garīgam darbam. Vienkārši badojoties, svars samazinās uz muskuļu masas un ūdens zaudēšanas rēķina un efekts ir īslaicīgs. Cik ilgā laikā tauku depozīts ir radies, tik ilgs periods ir ideāls, lai no tā tiktu vaļā.

Pētījumi liecina, ka cilvēki, kuri lieto preparātus ēstgribas mazināšanai, bieži vien kļūst drūmi, ķildīgi, vairs nav omulīgi kā parasti, sāk sev neraksturīgā veidā reaģēt uz lietām, kas agrāk viņus nesatrauca. Ir jāatrod piemērota fiziska slodze un optimālais veids, kā saglabāt labu noskaņojumu.

Ņemot vērā tieši Latvijas iedzīvotājiem raksturīgo ikdienas ēdienkarti, kurā ir daudz gaļas, kartupeļu un piena produktu, mēs sadarbībā ar Austrijas speciālistiem esam izveidojuši produktu SilvaSlim®, kas palīdz ar šo ēdienu tikt galā. Tas ir produktu komplekss, kurā ietilpst divi atšķirīgi sastāvi – dienai un naktij. Silva slim DAY – dienai domātais produkts – jāuzņem kopā ar ēdienu brokastīs un pusdienās, naktij paredzētais – vakariņās. Silva slim NIGHT – nakts preparāta sastāvā ir vielas, kuras sašķeļ taukus tieši gulēšanas laikā, lai arī organisms ir miera stāvoklī. Šie preparāti veido efektu kompleksi, palīdz pierast pie jaunās, veselīgās ēšanas prakses un pie lielāka enerģijas patēriņa diennakts laikā.

Tievēšanas preparāti "SilvaSlim® DAY & NIGHT" palīdz sašķelties gan tām uzturvielām, kas uzņemtas tikko, gan tām, kas jau ir organismā. To sastāvā ir ieliktas izejvielas, kuras šķeļ taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus. Jo labāk ēdiens tiek sašķelts, jo pareizāk tas uzsūcas, pareizāk tiek izmantota enerģija, un no jaunuzņemtā ēdiena neveidojas tauku depozīts.

Svara normalizēšanos veicina arī ēdienkartes dažādošana. Lielākajai daļai cilvēku ir savas iecienītas produktu kombinācijas, kas pastāvīgi atrodamas ledusskapī. Ja ilgāku laiku ēdam to pašu uzturu, mēs pie tā pierodam, organismam nav jāpūlas un daļa no šīs enerģijas aiziet tauku depozītos. Ja mēs katru dienu mainām uzturu, organisms saņem te piesātinātās taukskābes, te nepiesātinātās, te šķiedrvielas, tad organisms ir spiests strādāt vairāk. Vienu dienu pusdienās var būt rīsi, otru – griķi, trešo – kartupeļi, makaroni, zirņi vai dažādi dārzeņi.

Kā jebkuru citu preparātu, arī šos tievēšanas līdzekļus nevajadzētu lietot, ja ir alerģija pret kādu no sastāvdaļām. Šādi produkti nav domāti grūtniecēm un zīdītājām. Neiesakām tievēšanas līdzekļus lietot arī bērniem. Ja viņiem ir liekais svars, tad noteikti jākonsultējas ar ārstu. Dažādu hronisku slimību pacientiem vispirms jāapspriežas ar savu ārstu, kurš var izvērtēt, vai šie dabas vielu preparāti dos kādu papildu labumu.

Līdztekus tievēšanas preparātiem jāizmanto arī citas metodes, kas palīdz samazināt svaru un padarīt dzīvesveidu veselīgāku. Ik dienu 1–1,5 stundas jāuzturas svaigā gaisā, iespēju robežās 30–60 minūtes jānodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, var kaut vai nosoļot 5–10 kilometrus. Tas atmaksāsies. Ļoti daudziem cilvēkiem ir vajadzīgi šie svara zaudēšanas produkti, ne tikai lai iegūtu labāku figūru, bet arī lai palīdzētu sakārtot savus uztura un dzīvesveida principus. Ja pirmajās 3–4 nedēļās rezultāts neparādās uz svariem vai centimetru mēra, nevajadzētu mest plinti krūmos, bet turpināt un vērtēt rezultātu ne tikai pēc centimetriem vai kilogramiem, bet arī pēc pašsajūtas.

***

NODERĪGI!

Greipfrūtu ekstrakts ir spēcīgs antioksidants, veicina gremošanas procesus, palīdz arī stiprināt imunitāti.

Guaranas ekstraktam piemīt izteiktas antioksidatīvas īpašības, tas mazina izsalkumu un uzlabo vielmaiņas procesus, neļaujot taukiem izgulsnēties tieši dienas laikā, līdz ar to neveidojas papildu tauku depo.

L karnitīns ir aminoskābe, kas labvēlīgi ietekmē vielmaiņu un samazina tauku depo; iedarbība notiek dienas laikā, kad cilvēkam darbojas muskuļi.

Kambodžas garcīnijas pulveris ļoti efektīvi darbojas tieši naktī un arī nedaudz samazina izsalkuma sajūtu nākamajā dienā, iedarbojoties uz attiecīgiem receptoriem.

Koenzīms Q10 piedalās dažādos enerģijas ražošanas procesos, līdz ar to daudz ātrāk tiek izmantoti ogļhidrāti un mēs varam sadedzināt vēl vairāk enerģijas.

Zilzaļā aļģe jeb spirulīna bagāta ar vērtīgām aminoskābēm. Palīdz nodrošināt nepieciešamās aminoskābes, kuras neuzņem cilvēki, kas atteikušies no ļoti treknas barības. Spirulīnu lieto arī imunitātes uzlabošanai un citiem mērķiem.

Bromelaīns ir dabīgs ferments, kas palīdz pārstrādāt uzņemto uzturu.

Hitozāns, kas iegūts no vēžveidīgo čaulām, saista ar uzturu uzņemtos taukus un palīdz tos izvadīt.

Vīnogu kauliņu ekstrakts ir viens no spēcīgākajiem antioksidantiem, tiek izmantots arī vielmaiņas traucējumu ārstēšanā.

Melisas ekstrakts uzlabo gremošanas orgānu darbību un iedarbojas arī nomierinoši.

Svarīgākais