Kāpēc izkrīt mati?

Ja caur matiem izlaiž roku, cik daudz matu paliek uz plaukstas? Nav nekas briesmīgs, ja tie ir divi trīs mati, jo katru dienu cilvēks zaudē 40–50 matu, un tas ir normāli.

Protams, ir tādi, kuriem nākas šķirties no lielāka daudzuma matu. Daļa uzskata, ka to ietekmē iedzimtība, citi – ka matu izkrišana atkarīga no gadalaiku maiņas. Lai arī kāds iemesls būtu, diemžēl tas nav patīkami, un arī informācija ir pretrunīga.

Vai iespējams kontrolēt matu izkrišanu? Viens no iemesliem, kāpēc pārlieku izkrīt mati, ir ierastās ikdienišķās darbības – matu mazgāšana ar šampūnu, žāvēšana un veidošana ar fēnu. Tā rezultātā mati kļūst vājāki un trauslāki. Speciālisti uzskata, ka matu izkrišanu var izraisīt B un C vitamīnu, kā arī cinka, dzelzs un vara trūkums.

Matu veselību ietekmē arī stress, un ja vēl radīsies uztraukums par matu pastiprinātu izkrišanu, neko citu kā jaunu stresu iegūt nevarēs.

Brīnumlīdzekļu pret matu izkrišanu nav, taču ir virkne ieteikumu, kurus vajadzētu ņemt vērā, rūpējoties par matu veselību. Tad mati kļūs spēcīgāki un līdz ar to netiks arī zaudēti.

***

KO NEVAJAG DARĪT

Nevajag situāciju pasliktināt! Nevajag pirkt visus matu kopšanas līdzekļus pēc kārtas, piemēram, bērnu šampūnus. Nezin kāpēc ir viedoklis, ka tie mazāk agresīvi iedarbojas uz matiem. Patiesībā lielākā daļa bērnu šampūnu atšķiras ar augstu sārma koncentrāciju, un tas var pasliktināt matu veselību.

Nevajag ķemmēt mitrus matus! Tas jādara pēc iespējas mazāk, jo mitri mati ir pārāk smagi un pie saknēm tiek izstiepti.

Nevajag nervozēt, ja mati pārlieku izkrīt! Nav iemesla par to uztraukties. Šāda problēma raksturīga ne vienai vien sievietei. Ja tiks ņemti vērā šie vienkāršie ieteikumi, matu izkrišanas procesu iespējams kontrolēt.

***

Ekspertes viedoklis

Solvita FRICBERGA, salona Coretti friziere – modelētāja:

– Matu izkrišana daudziem ir aktuāla problēma, kas novērojama periodiski, īpaši rudenī un pavasarī. Matu izkrišanu lielākoties ietekmē stress, arī darbs pie datora, dažādas veselības problēmas. Pirmais, ko vajadzētu darīt, – izmantot naktssveces eļļu, kuru var lietot iekšķīgi. Var lietot dziļas iedarbības matu maskas, kuru sastāvā ir dadžu eļļa, žeņšeņs, kas stiprina matu saknes, kā arī nātru novārījumu. Daudzu šampūnu sastāvā ir dadžu ekstrakts, kas veicina matu augšanu un padara tos spēcīgus.

***

Receptes pret matu izkrišanu

100 g nātru lapu vāra 0,5 l ūdens un 0,6 l etiķa. Šādu novārījumu lietderīgi izmantot arī tad, ja ir blaugznas. Lieto desmit dienas!

Ēdamkaroti zāļu maisījuma (apiņi, kliņģerītes un izmērcētas to saknes) aplej ar 1–2 glāzēm vāroša ūdens. Nokāsto šķidrumu lieto 1–2 reizes nedēļā 1–2 mēnešus.

Ēdamkaroti māllēpju, nātru, asinszāļu aplej ar 300 g vāroša ūdens. Ielej termosā uz vairākām stundām. Tad nokāš, pievieno 200 g degvīna. Lieto pirms matu mazgāšanas.

***

Kas jādara, lai mati pārlieku neizkristu

Rūpīga galvas ādas masāža 2–3 reizes nedēļā uzlabo asinsriti. Tas ir labs veids, kas palīdz novērst matu lūšanu pie saknēm.

Vajadzīga jauna matu suka! Ieteicams izmantot suku, kurai ir iespējami platāki zari, bet vislabāk – suku, kas izgatavota no koka.

Tāpat kā āda tiek aizsargāta no saules stariem, jāaizsargā arī mati. Tas ir brīnišķīgs iemesls, lai tiktu pie jaunas cepures vai moderna lakata.

Jāizvēlas pareizi matu kopšanas līdzekļi! Vēlams izmantot šampūnu un balzamu no vienas sērijas, jo tie papildina viens otru. Lai pastiprināti rūpētos par matu veselību, vismaz reizi nedēļā ieteicams lietot barojošu matu masku. Tā labvēlīgi iedarbojas uz trausliem, lūstošiem matiem, palīdz atjaunot to elastību un dabisko izskatu.

Kārtīgi jāizsusina mati! Pēc matu mazgāšanas, pirms tie tiek žāvēti ar fēnu, ieteicams matus rūpīgi nosusināt ar dvieli.

Svarīgākais