Ārstniecības augi palīdz imūnsistēmai

© publicitātes foto

Pārejas posmā no ziemas uz pavasari ieteicams parūpēties par organisma imunitātes stiprināšanu. Kas darāms, un kāpēc tas īsti vajadzīgs? Stāsta ārsts Kaspars Ivanovs, SIA Silvanols izpilddirektors.

– Vai tiešām cilvēkiem šodien ir tik vāja imunitāte, ka vajadzīgi papildu pasākumi tās stiprināšanai?

– Mūsu veselību, tai skaitā imūnsistēmu, tāpat kā mūsu dzīves vidi kopumā iespaido viss, ko paši esam darījuši, lai atvieglotu savu ikdienu un nodrošinātu ērtības – sadzīves ķīmija, dažādi pārtikas konservanti, medikamenti utt. Esam kļuvuši alerģiskāki – arī alerģija ir imūnā atbilde. Tehnoloģijām attīstoties, attīstās arī nevēlamie efekti, kas ietekmē mūsu imūnsistēmu. Mēs dzīvojam citādi nekā mūsu priekšteči, kuriem mājokļos nebija konstanta temperatūra visu gadu, arī uzturs ziemā un vasarā bija krasi atšķirīgs; fiziskā slodze mums ir krietni mazāka, mēs mazāk laika atvēlam miegam. Cilvēku darbības rezultātā mainās arī slimību izraisītāji mikroorganismi, tie pielāgojas jaunajiem apstākļiem un kļūst grūtāk apkarojami. No vienas puses, tas mūs norūda, no otras – esam kļuvuši uzņēmīgāki un imūnsistēmai ir vairāk ienaidnieku, ar ko cīnīties. Jo vairāk dažādu svešu vielu nonāk organismā, jo mūsu imūnsistēmai slodze kļūst lielāka. Mēs varam lasīt sadzīves ķīmijas un dažādu citu līdzekļu lietošanas instrukcijas un tās ievērot, tomēr ar laiku izmaiņas tāpat uzkrājas, tas mūs ietekmē un ietekmēs arī turpmāk, tāpēc ir lietderīgi palīdzēt imūnsistēmai, izmantojot ārstniecības augu produktus.

– Mediķi, kuri strādā stacionāros un diendienā redz smagus slimību gadījumus, pret ārstniecības augu produktiem palaikam ir noskaņoti skeptiski...

– Skepse var būt pamatota, ja ir runa par nopietnu imūndeficītu, imūnsupresiju vai tamlīdzīgi. Bet situācijās, ar kurām mēs sastopamies ikdienā, ārstniecības augi var palīdzēt un ir to pierādījuši gadu tūkstošos. Ārstniecības augu līdzekļiem iedarbības mehānisms nav tāds kā imunitāti modulējošiem ķīmiskiem produktiem, bet tajā pašā laikā ir iespējams nodrošināt vajadzīgo iedarbību. Mēs jau varam noniecināt augu valsts līdzekļus, tomēr redzam, ka arvien vairāk cilvēku atgriežas pie tiem un efekts ir nenoliedzams. Reizēm mēs nevaram noteikt, kā tieši augi iedarbojas, jo ārstniecības augu tējās vai ekstraktos mēs varam standartizēt tās sastāvdaļas, kuras pazīstam, bet, lai arī augi ir daudz pētīti, joprojām ir iespējams, ka to sastāvā ir vielas, ko mēs vēl nepazīstam, un tikai ar laiku zinātne pierādīs to efektivitāti. Kategoriskums ir nevietā, jo ārstniecības augi bija, ir un būs, un tiem ir sava loma. Ir situācijas, kad mēs nevaram augu preparātus salīdzināt ar sintētiskajiem. Bet, piemēram, klepus gadījumā mēs ārstniecības augu līdzekļus praktiski varam pielīdzināt ķīmiskajiem medikamentiem – tie spēj dot tādu pašu vai pat lielāku efektivitāti. Un nez vai būtu pareizi ar ļoti sarežģītiem un imūnstimulējošiem preparātiem sākt ārstēt katru, kam piemetušās iesnas...

– Kad par imunitātes stiprināšanu jārūpējas īpaši?

– Es uzskatu, ka tie ir divi periodi: pāreja no rudens uz ziemu un no ziemas uz pavasari. Pāreja no pavasara uz vasaru un no vasaras uz rudeni organismam padodas vieglāk. Oktobris – novembris un februāris – marts ir tas laiks, kad vajadzētu kaut kā pastiprināt imunitāti, tai palīdzēt. Protams, ja mēs daudz enerģijas esam zaudējuši slimojot, tad arī vasarā var nākties palīdzēt imūnsistēmai. Ir dažādi augi, kas ir pierādījuši sevi kā imunitātes spēcinātāji, daļa tieši piedalās ar imunitāti saistītajos procesos, daļai piemīt spēcīga pretiekaisuma darbība, tie ir stipri antioksidanti utt.

– Šādu produktu ir diezgan daudz. Kā izvēlēties?

– Latvijā ir daudz dažādu ārstniecības augu, kuriem lielākā vai mazākā mērā piemīt imunitāti uzlabojoša iedarbība. Daļa no tiem, piemēram, deviņvīru spēks, sastopami pie mums arī savvaļā, daļa, piemēram, ehinācija, savulaik ievesti un labi jūtas Latvijas klimatā. Imunitāti stimulējoši komponenti ir arī priedei, eglei, Islandes ķērpim un daudziem citiem dabas līdzekļiem. Ehinācija ir viens no pazīstamākajiem augiem, kas stimulē imunitāti un ir lietojama arī kombinācijā ar citiem augiem. Tikai jāievēro katra produkta lietošanas instrukcijā norādītās devas un kursa ilgums, nevar rīkoties pēc principa: jo vairāk – jo labāk. Pie mums Latvijā neaug zilaļģes spirulīnas, taču saņemam tās no Francijas un Spānijas, kur šīs aļģēs tiek audzētas. Tās ir bagātas ar dabīgiem vitamīniem un minerālvielām, palīdz cīnīties pret vīrusiem un baktērijām un dara virkni citu labu lietu. Daudzi cilvēki, gaidot pavasari, lieto arī vitamīnu kompleksus, daļa turklāt meklē tieši tos pašus vitamīnus, kurus pazīst kopš bērnības. Par polivitamīniem ir daudz polemikas, bet, protams, ir cilvēki, kuriem tie ir nepieciešami. Par to ieteicams individuāli konsultēties ar ārstu.

– Kādus līdzekļus imunitātes stimulēšanai ražo Silvanols, un kādos gadījumos tie lietojami?

– Tie ir Imunosil®, Griposan® kapsulas un Griposan® balzams. Imunosil® ir vairāk domāts imunitātes vispārīgai uzturēšanai, tā sastāvā ir ehinācijas ekstrakts, spirulīnu pulveris un priežu mizu ekstrakts. Situācijai, kad mēs dzirdam, ka ir sākuši plosīties elpceļu vīrusi, varbūt saslimis kāds kaimiņš vai kolēģis, domātas Griposan® kapsulas – tajās ir ehinācijas ekstrakts lielākā devā, C vitamīns, kā arī inulīns. Ja attopamies tikai tad, ja jau jūtam, ka laižamies iekšā slimībā, sākas pirmās saaukstēšanās pazīmes, varbūt jau ceļas temperatūra, tad šādam gadījumam paredzēts Griposan® balzams: lai mēs uzveiktu vīrusu, tajā ir propolisa spirta šķīdums, lai varētu dot organismam papildu enerģiju, tur pievienota aminoskābe L-lizīns, jo aminoskābes ir tās, kuras pirmās iesaistās enerģētiskos procesos; ehinācijas ekstrakts stimulēs imunitāti; papildu enerģiju dos medus, ārstēšanā palīdzēs arī alvejas sula, aveņu sula un liepziedu ekstrakts, līdz ar to balzams radīs arī sviedrējošu efektu. Tātad atliek pareizi izvērtēt situāciju un izvēlēties piemērotāko produktu.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Silvanols

***

NODERĪGI!

Ehinācija stimulē imūnsistēmas darbību, tai piemīt adaptogēnas īpašības (palīdz labāk piemēroties dažādiem apkārtējās vides faktoriem), sāpes remdinoša, pretvīrusu un antibakteriāla, brūču dzīšanu un audu reģenerāciju veicinoša iedarbība.

Spirulīnas ir zilaļģes, kas satur bagātīgu vitamīnu un minerālvielu kompleksu, pigmentus, omega - 3 un omega - 6 taukskābes, olbaltumvielas un saliktos ogļhidrātus. Tās tiek iekļautas arī diētiska uztura produktos. Spēcīgs antioksidants, stabilizē šūnu membrānas, stimulē imunitāti, uzlabo sirds muskuļa darbu, mazina holesterīna līmeni, veicina žults sekrēciju u.c.

Deviņvīru spēks. Tā ziediem piemīt imūnsistēmu stimulējoša, antioksidatīva, sāpes mazinoša, atkrēpošanu veicinoša, pretiekaisuma, pretvīrusu un antibakteriāla iedarbība. Deviņvīru spēka ziedus lieto, lai ārstētu dažādus augšējo elpceļu iekaisumus, drudzi, iesnas, aizsmakumu u.c.

Inulīns ir polisaharīds, kas sastopams cigoriņu, topinambūru, pieneņu, diždadžu un citu augu saknēs. Uzlabo nespecifisko imunitāti, mazina holesterīna līmeni asinīs, uzlabo kalcija un magnija uzņemšanu no uztura. Inulīns ir prebiotiķis – viela, ko organisms pats nesašķeļ, bet ko izmanto zarnu traktā esošās labās baktērijas (probiotiķi).

Islandes ķērpis arī ir viens no dabas līdzekļiem, kam piemīt imūnsistēmu stimulējošas īpašības, turklāt tas ir pazīstams ar savu spēju palīdzēt aizsmakuma, klepus, dažādu augšējo elpceļu iekaisumu gadījumā, cita starpā uzlabo arī ēstgribu un veicina gremošanu.

Svarīgākais