Mācāmies novecot lēnām un skaisti

Katra sieviete sapņo par to, lai apstādinātu novecošanas procesu un vienmēr izskatītos jauna. Taču grūtākais – apstādināt grumbiņu parādīšanos. Izrādās, ka ir arī vienkārši paņēmieni, ko var izmantot, lietojot vien savus spēkus.

Jādzer pēc iespējas vairāk zaļās tējas. Tajā ir daudz antioksidantu, kas neitralizē brīvo radikāļu darbību un palēnina novecošanās procesu.

Kosmetologi uzsver, ka labākais līdzeklis pret grumbām – augļu maskas. Ļoti iedarbīga ir kosmētika, kas gatavota mājās. Var veidot maskas no papaijas, zemenēm, greipfrūta un āboliem.

Eksperti pierādījuši, ka muskuļu tonuss veicina ādas šūnu novecošanās palēnināšanos. Lai uzturētu labu formu, pietiek katru dienu ar 30 minūšu ilgu fizisku slodzi.

Biežāk smaidīt! Smaids pazemina stresa hormonu kortizolu, kura paaugstinātais līmenis veicina grumbu rašanos.

Regulārs sekss paaugstina prieka hormona serotonīna līmeni asinīs un palēnina novecošanās procesu – to vairākkārt pierādījuši dažādu valstu zinātnieki.

Sievietes, kā zināms, ir lielas saldumu mīļotājas. Speciālisti uzskata, ka arī pārliecīga cukura lietošana var ietekmēt un veicināt agrīno grumbiņu parādīšanos, kā arī paātrināt novecošanos. Ilgstoši pētījumi pierādījuši, ka cukurs veido organismā savienojumus, kas ir kaitīgi ādai. Šādu savienojumu iedarbības rezultātā noārdās kalogēns un elastāns – svarīgi elementi, kuri kavē ādas novecošanos. Ne tikai saldi gāzēti dzērieni, šokolāde un konfektes var provocēt grumbiņu parādīšanos, bet arī baltmaizes un konditorejas izstrādājumu, makaronu un kartupeļu lietošana lielā daudzumā. Ādai par ļoti vērtīgiem uzskata tomātus, sarkano vīnogu šķirnes, tumši zaļos un oranžos dārzeņus, arī granātābolus. Šajos produktos ir daudz antioksidantu, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem, kas rodas organismā ultravioleto staru iedarbības rezultātā.

***

NODERĪGI!

Lai ilgi dzīvotu, jāņem vērā daži būtiski ieteikumi

Jāatbrīvojas no ļaunuma, skaudības un naida. Ļauni cilvēki ilgi nedzīvo.

No rīta vajag iet aukstā vai kontrastdušā – siltā un aukstā. Tas trenē imūnsistēmu, māca tai aizsargāties pret saaukstēšanos un citām infekcijām.

Jāatrod laiks pastaigām! Pētījumi rāda, ka galvas smadzenes tiem, kuri iet kājām pat 30 minūtes dienā, strādā par 15 līdz 20 procentiem labāk nekā tiem, kuriem fiziskās aktivitātes aprobežojas ar vieglām vingrošanas kustībām.

Apmēram 50 gadu vecumā jāierobežo gaļas un augsta kaloriju satura produktu lietošana, piemēram, asu, sālītu un saldu. Ieteicams ēdienkartē iekļaut vienkāršus ēdienus – veselīgas putras, augļus un dārzeņus.

Nodarbiniet smadzenes! Galvas smadzenes ir pats slinkākais orgāns. Tiem, kuri strauji atstāj novārtā intelektuālo darbību, smadzenes sāk slinkot daudz agrāk. Lai tas nenotiktu, ieteicams rakstīt memuārus, risināt krustvārdu mīklas, veidot savas dzimtas koku. Iespējams, vēl plašāk var ielūkoties bagātīgajā informācijas pasaulē, ko mūsdienās sniedz dators.

***

PĒTĪJUMS

Kāds amerikāņu dermatologs atzinis, ka vajag gulēt uz zīda spilveniem – tas palīdz saglabāt jaunību. Viņš ir pārliecināts, ka kokvilnas šķiedras atstāj neveselīgu ietekmi uz sejas ādu. Saskare ar šāda materiāla spilvenu traumē ādu; tas vēl vairāk aktivizējas berzēšanās dēļ ar kokvilnas audumu. Līdz ar to tiek veicināta grumbu veidošanās. Īpaši neveselīgi tas iedarbojas uz cilvēkiem gados, jo āda zaudē kalogēnu, kas nodrošina tai elastību. Zīda iedarbība ir mazāk kaitīga ādai. Zīds sliktāk uzsūc ūdeni, tāpēc āda miegā nezaudē mitrumu.

Svarīgākais