Ķīniešu medicīna: papildu palīdzības iespēja glaukomas pacientiem

© F64

Glaukoma ir slimība, kas rada neatgriezenisku redzes nerva šķiedru bojājumu un var novest līdz pilnīgam redzes zudumam.

"Ne Austrumu, ne Rietumu medicīnas rīcībā nav līdzekļu, lai šo slimību izārstētu radikāli. Ārstēšana ir vērsta uz acs iekšējā spiediena pazemināšanu, un te kā papildu metode var palīdzēt arī tradicionālā ķīniešu medicīna," stāsta akupunktūras ārsts Marks Oļeiņiks (klīnika "Ķīniešu medicīna").

Glaukomu dēvē arī par viltīgu slimību, jo cilvēks pats ilgu laiku par to var pat nenojaust. Kad glaukomas izpausmes kļūst traucējošas, daudzas nerva šķiedras jau ir gājušas bojā. Sākotnējās stadijās var būt sūdzības par redzes miglošanos, nepatīkamu sajūtu acī, redzes pasliktināšanos, redzes lauka defektiem.

Rietumu medicīnā

Acu ārsti uzsver, ka nepieciešama regulāra acu pārbaude, lai glaukomu varētu konstatēt pašā sākuma stadijā un laikus uzsākt ārstēšanu ar mērķi saglabāt redzi līdz mūža galam. Lielākā daļa slimnieku tiek ārstēti ar acu pilieniem, kas samazina intraokulāro (acs iekšējo) spiedienu. Veselā acī šķidrums visu laiku rodas un aizplūst pa atteces ceļiem, līdz ar to acs spiediens ir normāls. Augstais spiediens rodas vai nu tāpēc, ka acs producē par daudz šķidruma, vai arī tāpēc, ka ir aizauguši ceļi, pa kuriem šķidrums attek. Pakāpeniski palielinoties spiedienam uz redzes nervu, nervs atrofējas, sāk parādīties glaukomas sūdzības, un tad, kad jau faktiski ir gājušas bojā puse no redzes nerva šķiedrām, cilvēks sāk just pirmos reālos simptomus – kļūst grūti lasīt utt.

Kad glaukoma tiek diagnosticēta, ārsti lemj par terapijas veidu – pilieniem, lāzerterapiju vai ķirurģiju atkarībā no pacienta vecuma, slimības attīstības gaitas un citiem kritērijiem. Ārstēt glaukomu parasti sāk ar pilieniem. Diemžēl ir gadījumi, kad ar tiem vairs nevar panākt acu spiediena normalizāciju un nākas veikt operāciju ar mērķi radīt speciālu rezervuāru, kur attecēt liekajam šķidrumam. Pēc šīs operācijas redze jūtami neuzlabojas, tā var pat kļūt sliktāka nekā pirms operācijas, tomēr acs spiediens tiek normalizēts un vairs nenotiek tālāka pasliktināšanās. Daļa pacientu nonāk līdz operācijai arī tāpēc, ka nav pietiekami disciplinēti lietojuši acu pilienus.

Ķīniešu medicīnā

"No ķīniešu medicīnas viedokļa uz glaukomu raugāmies kā uz simptomu vai varbūt uz simptomu grupu, varētu teikt, ka šī slimība būtībā ir simptoms," uzskata M. Oļeiņiks. "Kā zināms, glaukoma var būt primāra un sekundāra. Primārā saistīta ar šķidruma atteces traucējumiem acu ābola iekšienē, sekundārās glaukomas pamatā ir trauma, audzējs vai kādas citas slimības, kas var mehāniski ietekmēt atteci. Literatūrā ir minētas aptuveni 60 slimības, kas var novest pie šāda stāvokļa. Visizplatītākās ir kakla daļas osteohondroze, hipertonija, diabēts utt. Te arī ir tā nianse, kas tiek uzsvērta ķīniešu medicīnā: ka tas simptoms, kurš izpaužas ārēji un ar kuru cilvēks nāk pie ārsta, nav pamatproblēma. Rietumu medicīnā visbiežāk, lai gan, protams, ne vienmēr, ārstē tieši to vietu, kur ir sūdzības: ja ir acu problēmas, tad acis arī ārstē. Ja mēs raugāmies uz šo jautājumu no holistiskās medicīnas viedokļa, tad pats galvenais ir atziņa, ka glaukoma ir simptoms – jā, draudīgs, tomēr simptoms, kas liecina par kādu citu patoloģisku organisma stāvokli. Ķīniešu tradicionālajā medicīnā tieši šāda pieeja ir visizplatītākā, vai runa būtu par galvassāpēm, menstruāciju traucējumiem vai kādām citām problēmām, – ir simptoms un ir saknes, kas pie šā simptoma novedušas. Tam ir īpaša nozīme, kad runa ir par ārstēšanu, tajā skaitā – par glaukomas ārstēšanu.

Katram orgānam savs

Ķīniešu medicīnā tiek ievērots princips, ka iekšējiem orgāniem atbilst noteiktas smaržas, skaņas, garšas, audi, locītavas utt. Piemēram, sirdij atbilst sarkanā krāsa, vasara, rūgta garša, asinsvadu sieniņu audi. Katram orgānam ir šādas atbilstības. Acs cīpslene un redzes nervs tiek asociēts ar aknām; dzeltenais plankums – ar liesu, aizkuņģa dziedzeri; kristāliņš – ar nierēm; stiklveida ķermenis – ar plaušām. Interesanta ir ķīniešu tradicionālās medicīnas pieeja, saskaņā ar kuru arī debespusēm ir saistība ar noteiktiem ķermeņa orgāniem. Atkarībā no tā, kura redzes nerva diska daļa ir cietusi, var domāt par tā vai cita orgāna saistību ar šo problēmu. Ja disku nosacīti sadala debespusēs, tad dienvidi nozīmē sirdi un tievo zarnu, dienvidaustrumi – žultspūsli, austrumi – aknas, rietumi – plaušas un hormonālo sistēmu, dienvidrietumi – kuņģi, ziemeļrietumi – resno zarnu, ziemeļi – nieres un urīnpūsli, ziemeļaustrumi – asinsriti. Galvenie sindromi, kas noved pie glaukomas, tradicionālās ķīniešu medicīnas skatījumā ir traucējumi aknu, žultspūšļa, aizkuņģa dziedzera un kuņģa darbībā. Neiedziļināšos šo sindromu atšifrēšanā, jo tad nāktos stāstīt pārāk gari, bet galvenais ir saprast pamatideju – ka pastāv šī saikne ar noteiktiem orgāniem. Ja, piemēram, cilvēks ir alkoholiķis un viņa aknas ir sliktā stāvoklī, tad nebūs nekā dīvaina, ja viņam konstatēs arī glaukomas simptomus. Tas gan nenozīmē, ka ikvienam cilvēkam ar glaukomas simptomiem ir aknu problēmas, kas saistītas ar alkoholu, – tāds secinājums nebūtu pareizs. Ķīniešu mediķu skatījumā tieši izmaiņas minētajos orgānos ir pamatā tam, ka izveidojusies patoloģiskā enerģija paceļas augstāk un noved pie šķidruma aiztures acs ābolā un pie redzes izmaiņām."

Ārstēšanas rezultāti

"Oficiāla, klīniskos novērojumos pierādīta statistika liecina, ka, izmantojot ķīniešu tradicionālās medicīnas metodes, apmēram 90 procentos gadījumu ir izdevies samazināt acs ābola iekšējo spiedienu vairāk nekā par 12 mmHg," stāsta M. Oļeiņiks. "Metodei nav nevēlamu blakusparādību. Tiek panākta audu mikrocirkulācijas uzlabošanās, kas ir ļoti svarīgi redzes nervam, jo uzlabojas audu barošanās. Atsevišķos gadījumos ir pierādīta ķīniešu medicīnas efektivitāte acs tīklenes stāvokļa uzlabošanā. Protams, ja glaukoma ir ielaista un acu ārsts par vienīgo alternatīvu atzīst operāciju, nepalīdzēs arī ķīniešu medicīna. Bet, ja ir runa par agrīnām glaukomas stadijām un pēcoperācijas periodu, tad ķīniešu metodes var sekmīgi lietot. Uz varbūtējām acu problēmām vēršu arī savu pacientu uzmanību, veicot profilaktisko diagnostiku. Ja es konstatēju jau minēto iekšējo orgānu izmaiņas, tad vienmēr izskaidroju pacientam, tieši kādās ķermeņa vietās šīs izmaiņas var izpausties. Bieži vien pacients to jau ir pārbaudījis un apstiprina – jā, izmaiņas patiešām ir. Piemēram, aknas var ietekmēt ne tikai redzes izmaiņas, bet arī garastāvokļa svārstības, gremošanas sistēmas darbības izmaiņas, asiņu sastrēgumus vēnās, vīriešiem – priekšdziedzera problēmas u.c. Tāpēc vienkārši iesaku pacientam pievērst uzmanību šiem jautājumiem. Šajā konkrētajā gadījumā iesaku apmeklēt acu ārstu, lai pārbaudītu acis un izmērītu spiedienu. Glaukomas slimniekiem paralēli acu ārsta nozīmētajai terapijai varam veikt procedūru kursus, izmantojot ķīniešu medicīnas metodes. Arī šobrīd man ir tāds pacients, un pēc pirmā ārstēšanās kursa intraokulārais spiediens viņam samazinājās uz pusi. Ja ir iespēja palīdzēt – kāpēc gan to neizmantot?"

Svarīgākais