Sezonas nejaukā aktualitāte klepus

Kaspars Ivanovs, ārsts, SIA Silvanols izpilddirektors un valdes loceklis:. Ar klepu daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir darīšana biežāk, nekā gribētos.

Daba, radot klepu, ir gribējusi tikai labu – tā ir organisma aizsargreakcija, lai dabūtu projām no elpceļiem vīrusus, baktērijas, gļotu sabiezējumus, svešķermeņus, lai neļautu tiem virzīties tālāk un izraisīt iekaisumu. Bet klepus var būt arī ļoti apgrūtinošs, tāpēc mēs cenšamies no tā tikt vaļā, kā nu protam. Lai nenodarītu sev pāri, ikvienam būtu jāiemācās izvērtēt, kāds ir klepus raksturs, pareizi izvēlēties un laikus sākt lietot pretklepus līdzekļus un arī izprast, kādās situācijās noteikti jāmeklē ārsta palīdzība.

– Diemžēl jārēķinās ar to, ka mūsu piejūras klimatā ar tam raksturīgo augsto gaisa mitrumu un biežajām temperatūras svārstībām saaukstēšanās un klepus ir un būs. Ja cilvēkam nav dziļāku elpceļu iekaisumu, ķermeņa temperatūra nav paaugstināta, kā arī nenovēro nekādas blakusslimības, tad pret klepu vajadzētu lietot efektīvus ārstniecības augu līdzekļus, neķeroties klāt stiprākas iedarbības preparātiem. Es iesaku, cik vien iespējams, izvēlēties līdzekļus no mūsu pašu vietējiem ārstniecības augiem. Te nav runa par patriotiskiem apsvērumiem, bet par to, ka daudziem augiem, kas labi aug mūsu klimata joslā un neprasa daudz saules, ir bagātīgāks aktīvo vielu sastāvs nekā tādiem pašiem augiem tālāk uz dienvidiem. Par to esam pārliecinājušies, arī veicot laboratoriskas pārbaudes. Protams, sava loma ir tam, ka pie mums daudzus augus ievāc savvaļā, kamēr citās zemēs tos kultivē. Daļu šo vērtīgo augu nemaz nav iespējams kultivēt, tāpēc valstīs, kur visa zeme pakļauta intensīvai lauksaimnieciskai apstrādei, tie vispār nav atrodami.

Jāatgādina, ka aptiekās sastopami dažādu veidu balzami pret klepu: ķīmiskie, kuros gan pamatne, gan aktīvā viela ir ķīmiska; otra grupa – līdzekļi, kam pamatne ir ķīmiska, bet aktīvās vielas ir ārstniecības augu vai dabas vielas. Silvanols iet trešo ceļu – mūsu balzamos dabiska ir gan pamatne, gan aktīvās vielas, kas iegūtas no ārstniecības augiem. Pamatne pretklepus balzamos vidēji veido 90% tilpuma. Tai izmantojam Latvijā augošo ogu un augļu sulas. Balzamam Pectosan 100® mēs esam pievienojuši cidoniju sulu, kurā ir ļoti daudz pektīnvielu, kas labi spēj paņemt sev līdzi iekaisuma procesu sabrukuma produktus. Nesen tikāmies ar japāņu kolēģiem, kuri bija pārsteigti, uzzinot, ka tik labi pazīstam un protam izmantot šo Japānai raksturīgo augu. Balzamos Bronhosan100® un Larosan® izmantojam dzērveņu sulu, un, kā zināms, dzērvenēm arī pašām ir sava aktīva iedarbība. Dabiski produkti ar dabisku pamatni papildus dod vitamīnus un stiprina imunitāti.

Ražojam līdzekļus pret visiem klepus veidiem. Balzams Larosan® domāts sausa klepus ārstēšanai, bet produktīva klepus gadījumā lietojams balzams Bronhosan100®, savukārt Pectosan100® piemērots gan sausam, gan produktīvam, gan spastiskam klepum, to var lietot arī situācijā, kad cilvēkam pašam grūti izprast, kurš no klepus veidiem viņam ir. Sausa klepus gadījumā viens no efektīvākajiem līdzekļiem, lai ārstētu iekaisumu, ir priežu pumpuri, tādēļ esam tos iekļāvuši balzamā Larosan®. Priežu pumpuri ierobežo arī tālāku infekcijas izplatīšanos. Ja ir sauss klepus, tad jāveicina krēpu veidošanās, tāpēc balzama sastāvā ir liepziedi un deviņvīru spēks. Tiem piemīt arī viegla imunitāti stimulējoša iedarbība. Ja parādījies produktīvs klepus, jālieto Bronhosan100®. Atkrēpošanai efektīvi var palīdzēt mārsils, jo tas mazina bronhu spazmas un arī iekaisumu. Vēl esam pievienojuši ceļteku, kas ir Latvijā ļoti pazīstams ārstniecības augs un ierobežo infekcijas tālāku izplatīšanos. Balzamā Pectosan100® galvenā ir efeja, kas veicina atkrēpošanu un mazina bronhu spazmas, esam pievienojuši arī priežu pumpurus. Pērn sākām ražot arī Bronhosan® kapsulas, kuru sastāvā ir mārsils un Francijā pie jūras augošu priežu mizas sausais ekstrakts, kas ir ļoti iedarbīgs pretiekaisuma līdzeklis un antioksidants. Preparāts palīdz pārvarēt klepu, to lieto arī cilvēki, kuriem ir hronisks klepus, ko veicina darbs ķīmiskā ražotnē, saskarsme ar putekļiem vai smaržvielām, smēķēšana u.c.

Protams, ja mūsu organisma aizsargspējas nav pietiekami stipras, slimība var iet smagāko attīstības ceļu. Parasti klepus ilgst 2–3 dienas, bet, ja ir dziļāki plaušu iekaisumi, tas turpinās nedēļu vai vēl ilgāk. Ja temperatūra paaugstinās virs 38,5 grādiem, ir apgrūtināta elpošana, klepus ir ļoti mokošs vai traucē gulēt naktīs, tad vajadzētu domāt par ārsta apmeklējumu vai vismaz sazināties ar ārstu, kurš, iespējams, nozīmēs kādu stipras iedarbības recepšu medikamentu. Taču visbiežāk, rīkojoties saprātīgi, ar klepu var tikt galā, lietojot dabas vielu līdzekļus.

***

KLEPUS VEIDI

Sausais jeb rejošais klepus.

Mitrais – produktīvais klepus, kas rodas, kad iekaisuma process jau ir ilgāks un parādās gļotu sabiezējumi – krēpas, tās var būt pat ar strutām.

Spastiskais – elpceļu spazmu dēļ.

Raksts tapis sadarbībā ar SIA Silvanols

***

Augi – sabiedrotie cīņā pret klepu

Efeja – ložņājošs vai kāpelējošs krūms, kas aug ēnainos platlapju un jauktu koku mežos, audzē arī daiļdārzos. Jau kopš seniem laikiem tiek lietota pret dažādiem elpceļu iekaisumiem. Piemīt spazmolītiska un pretiekaisuma iedarbība, veicina atkrēpošanu, efektīva pret visiem klepus veidiem.

Mārsils – sastopams saulainos meža klajumos un pakalnos, piesaista skatu ar saviem mazajiem violeti rožainajiem ziediņiem. Pazīstams arī kā garšaugs un dekoratīvs augs. To izmanto dažādu elpceļu slimību ārstēšanai, piemīt antiseptiska, pretsāpju, nomierinoša iedarbība.

Priede – medicīnā izmanto dažādas šā koka daļas, bet pretklepus līdzekļos visbiežāk iekļauti priežu pumpuri, kas veicina atklepošanu, mazina iekaisumu un spazmas. Lieto arī inhalāciju un vannu sagatavošanai.

Deviņvīru spēks – aug saulainās krastmalās, ceļmalās, mežmalās, atmatās u.c. Viens no vissenāk pazīstamajiem ārstniecības augiem, ko cita starpā lieto arī pret aizsmakumu, klepus mīkstināšanai, iekaisuma mazināšanai, sāpju atvieglošanai.

Liepa – liepziedi ir labi pazīstams līdzeklis saaukstēšanās gadījumā, viens no senākajiem sviedrēšanas līdzekļiem, kas palīdz arī pret klepu, iesnām, elpceļu gļotādas iekaisumiem. Līdzekļiem, kas gatavoti no liepziediem, piemīt baktericīda, spazmolītiska, pretiekaisuma un sāpes remdējoša iedarbība.

Ceļteka – visiem zināms pirmās palīdzības līdzeklis brūču un nobrāzumu gadījumā, ja nekā cita nav pa rokai. Lietojums ļoti daudzveidīgs, piemīt antiseptiska, pretmikrobu, spazmolītiska iedarbība, spēja sašķidrināt gļotas un sekmēt atklepošanu.

Dzērvenes – bagātas ar organiskajām skābēm, minerālvielām, vitamīniem, fitoncīdiem, piemīt pretmikrobu aktivitāte. Izmanto pret klepu (nereti kopā ar medu), angīnu, iesnām, galvassāpēm u.c.

Japānas krūmcidonijas (henomeles) – ļoti bagātas ar C vitamīnu, pektīnvielām, miecvielām un organiskām skābēm. Palīdz izvadīt no organisma toksīnus.

Piparmētras – tām piemīt spazmolītiska, sāpes remdinoša, nomierinoša un antiseptiska iedarbība.

Svarīgākais